Arnold Schwarzenegger:

– Jeg gir f*en i om vi er enige

Men han vil likevel at du skal svare på tre, relativt enkle spørsmål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere guvernør og skuespiller Arnold Schwarzenegger er en ihuga klimaforkjemper. Den siste uken har han deltatt på klimatoppmøtet som pågår i Paris, hvor over 100 statsledere prøver å bli enige om hvordan de skal løse klimakrisen.

Der har han holdt foredrag og oppfordret folk og myndigheter til å marsjere mot en ny framtid som «terminatorer», skriver The Guardian.

Schwarzenegger er blant annet kjent fra Terminator-filmene.

Mandag la han ut et langt innlegg på sin Facebook-side, hvor han tar et kraftig oppgjør med klimafornekterne som kommenterer på innleggene hans.

Siste utvikling: Nå er det sluttspurt i klimaforhandlingene

Vi har oversatt store deler av innlegget her:

– Jeg ser spørsmålene deres

«Jeg ser spørsmålene deres hver gang jeg publiserer noe på Facebook eller tvitrer om min kamp for en fremtid tuftet på ren energi.

Les også: Sundtoft får en tøff lederjobb i Paris

Det er alltid noen av dere som spør om hvorfor vi skal bry oss om at temperaturen stiger eller stiller spørsmål til vitenskapen rundt klimaforandringene.

Dere skal vite at jeg hører dere. Selv dere som mener fornybar energi er en konspirasjon. Selv dere som sier at klimaforandringene er en spøk. Til og med dere som bruker ordet med fire bokstaver.

Jeg har hørt alle spørsmålene deres, og nå har jeg tre spørsmål til dere.

La oss sette til side klimaforandringene et øyeblikk. La oss faktisk anta at dere har rett.

Les også: Klimaforhandlerne venter nervøst på nytt avtaleutkast

Først – er det akseptabelt at 7 millioner mennesker dør hvert år av forurensning?

Det er mer enn drap, selvmord og bilulykker. Til sammen.

Hver eneste dag dør 19.000 mennesker av forurensningen fra fossilt brennstoff. Aksepterer du dette? Er det greit at barn over hele verden er nødt til å bruke inhalatorer for å kunne puste?

Les også: Verdsleiarane strøymer til Paris med fly – Marie tok sykkelen

Nå. Mitt andre spørsmål: Tror du at kull og olje er fremtidens drivstoff?

Faktumet er at fossilt brennstoff ødelegger lungene våre. Dessuten er alle enige om at verden en gang vil gå tom for olje og kull. Hva er din plan da? (...)

Jeg har ett siste spørsmål som det vil kreve litt fantasi å kunne besvare.

Det er to dører. Bak dør nummer én er det forseglet rom, med en vanlig bensindrevet bil. Bak dør nummer to er det et identisk forseglet rom - med en elbil. Motoren på begge bilene er på.

Jeg vil at du skal åpne en dør, gå inn i rommet og lukke døren. Du må bli der i en time. Du kan ikke skru av motoren på bilen. Og du kan ikke få en gassmaske.

Jeg tipper du valgte rom nummer to med elbilen, ikke sant? Dør nummer én er et fatalt valg. Hvem ønsker å inhalere de gassene?

Dette er valget som verden er i ferd med å ta akkurat nå.

Jeg gir f*en i om du ikke tror på klimaforandringer. Jeg kunne ikke brydd meg mindre om du er bekymret for at temperaturen stiger eller at isbreer smelter. Det spiller ingen rolle hvem av oss som har rett når det gjelder vitenskapen.

Jeg håper bare alle vil være med å velge dør nummer to – til en smartere, renere, sunnere og mer lønnsom fremtid. »

Se video: Alt du trenger å vite om klimatoppmøtet enkelt fortalt:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus