Meny

Forsvarssjefen vil legge ned baser og kraftsamle ressursene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen vil spisse innsatsen mot Russland og styrke etterretningstjenesten. Samtidig foreslår han å legge ned flere kystvakt -og flybaser og kutte kraftig i Heimevernet.

Forsvarssjefen mener nøkternhet ligger til grunn for det fagmilitære rådet han torsdag overleverte forsvarsministeren. Likevel innebærer forslaget hans et betydelig løft på 3 milliarder kroner ekstra fra 2017 til 11,5 milliarder mer i 2020.

Fram til 2034 utgjør det en økning på 175 milliarder kroner fra i år.

Relevant og bærekraftig

– Målsettingen er å sørge for at vi har et relevant forsvar i framtiden. Vi må ha et forsvar for troverdig avskrekking og som er økonomisk bærekraftig over tid. Det er et forsvar som krever økte bevilgninger, slo Bruun-Hanssen fast.

Forsvarssjefen foreslår blant annet:

• Redusere Heimevernet fra 42.000 til 30.000.

• Dagens Orion-fly erstattes med satellittovervåking, mindre fly og droner.

• Flere baser legges ned: Sortland, Trondenes, Harstad syd, Andøya og Kjevik.

• Kystjegerkommandoen i Harstad avvikles.

• Ubåter reduseres fra seks til fire. Kystvaktskip fra 15 til 13.

• Styrke nærvær i Finnmark med stridsgruppe på Porsangermoen, opprette jegeravdeling i Grensevakten og styrke panserbataljonen med flere årsverk.

Les også: Eldrebølgen vil halvere antallet høyere offiserer: – Dette er en hekseprosess

Kraftsamler i Trøndelag og Ofoten

Utviklingen i Russland, internasjonal terrorisme, cybertrusler og hybrid krigføring er blant endringene Norge må forholde seg til, og som danner bakteppe for forsvarssjefens råd.

Under fremleggelsen la han vekt på at det er behov for å «kraftsamle» ressursene i Trøndelag og Ofoten. Det innebærer en nedbygging andre steder.

– Områdene har et operativt virke som er viktig for oss ved mottak av allierte forsterkninger. Ofoten er inngangsvei til Troms og Finnmark på landssiden, sier Bruun-Hanssen.

Les også: Utbetalte over en milliard i erstatninger til veteraner

Han venter at det blir politisk kamp om en del av forslagene til endringer.

– Det er viktig for meg at vi ikke må beskytte svært mange andre geografiske områder med lavere betydning for forsvarsevnen, sier han til NTB.

Vil ha innspill

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det vil bli nødvendig å gjennomføre vanskelige tiltak. Hun venter at debatten vil bli preget av høyt engasjement og inviterer berørte kommuner og fylker til dialog.

– Mye av det forsvarssjefen foreslår i dag er ikke drevet av økonomi, men et behov for å styrke operativiteten, sier hun.

Les også: – Det meste gikk galt i norsk antiterrorøvelse

To scenarioer

Bruun-Hanssen la fram ulike scenarioer til utviklingen av Forsvaret. Om budsjettet videreføres på 2015-nivå, vil det medføre en betydelig svekkelse i forsvarsevnen, konkluderte han. Blant annet betyr det at Brigaden legges ned, Hæren reduseres til to bataljoner, ubåter, korvetter og mineryddingsfartøy utfases og antall F35-kampfly må kuttes fra 52 til 38.

Les også: Norge solgte hemmelig utbåtbase i nord- leies nå av russerne

Søreide signaliserer at noe slikt ikke er aktuelt, men vil ikke foregripe debatten.

– Forsvarssjefen legger fram et kjent bilde, at det har foregått en gradvis nedbygging over tid. Derfor har vi allerede styrket forsvarsbudsjettene, og det kommer vi til å fortsette med, sier hun.

Det fagmilitære rådet er Forsvarssjefens innspill til Forsvarets langtidsplan, som skal vedtas av Stortinget neste år.

Les mer: Putin ber nok en gang om norsk hjelp

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus