POD-sjef bekrefter møte: – Var usikre på hvorfor Aas var innkalt til kontrollhøring

USIKRE: – Det er riktig at vi som deltok under forberedelsene var usikre på hvorfor Aas var innkalt, og at det derfor var et tema hva han kunne få av spørsmål, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til ABC Nyheter.
USIKRE: – Det er riktig at vi som deltok under forberedelsene var usikre på hvorfor Aas var innkalt, og at det derfor var et tema hva han kunne få av spørsmål, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til ABC Nyheter.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politidirektør Odd Reidar Humlegård bekrefter at Torbjørn Aas ble kalt inn i møte med POD for å diskutere «ulike problemstillinger og hvilke spørsmål som ville bli stilt fra komiteen» under kontrollhøringene om 22. juliterroren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Humlegård var alle politiledere som var kalt inn av kontroll- og konstitusjonskomiteen i dette møtet. Men Aas var den eneste fra politiet som ikke hadde noe ansvar under terroraksjonen, eller ble omtalt i den knusende rapporten fra Gjørv-kommisjonen.

–I forkant av komitehøringen inviterte POD de som skulle møte i komiteen til forberedende møte, for å diskutere ulike problemstillinger og hvilke spørsmål som ville bli stilt fra komiteen. På disse møtene deltok alle politiledere som hadde ansvar i forbindelse med 22/7, og som var omtalt i kommisjonsrapporten. Aas var den eneste som var innkalt av komiteen, som ikke hadde noen rolle eller direkte ansvar under 22/7, skriver Odd Reidar Humlegård i en uttalelse til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Politimester: – POD ba meg tie i Stortingets kontrollhøring om 22. juli

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge komitémedlemmene Per Kristian Foss (H), Martin Kolberg (Ap) og Per Olaf Lundteigen (Sp) var det ikke politiets 22. julihåndtering som var årsaken til at de kalte inn Vest-Finnmarks politimester, det var hans friske opptredener i media. De ønsket å høre hans syn på alternativ ledelse. Det var nemlig tre områder Gjørv-kommisjonen trakk frem som spesielt svake i politiet – og som de fikk marsjordre om å forbedre: Kultur, holdning og ledelse.

Usikre på hvorfor Aas var kalt inn

Humlegård og Aas formulerer seg noe ulikt om hva som skjedde i dette møtet.

Mens Torbjørn Aas i sitt kapittel i den kommende boken «Politiledelse» , der han blant annet tar opp politiets frykt for åpenhet, skriver at han fra lederhold ble kraftig utfordret på om han virkelig hadde tenkt til å takke ja til å forklare seg overfor komiteen, formulerer Humlegård seg slik:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er riktig at vi som deltok under forberedelsene var usikre på hvorfor Aas var innkalt, og at det derfor var et tema hva han kunne få av spørsmål. Han var selv ikke i tvil om at han ville møte, noe han også gav uttrykk for, og som naturligvis ble respektert.

Les også: Tajik: – Jeg ønsker meg flere som politi­mes­ter Torbjørn Aas

– Var enighet om hva de skulle snakke om

Torbjørn Aas skriver at han ble oppfordret til å besvare alle spørsmål fra komiteen om at han «ikke hadde noen kommentar».

Humlegård forklarer at det var enighet om at de skulle snakke om det de hadde «faktisk kunnskap om» og «ansvar for» - og eventuelt gi uttrykk for tvil og usikkerhet. Aas hadde ikke noen formell rolle under 22. julihendelsene i 2011.

– Når det gjelder hvordan han eller andre av oss som deltok i høringen skulle svare komiteen, var det enighet om at vi alle naturligvis skulle snakke sant, holde oss til det vi faktisk hadde kunnskap om og ansvar for og eventuelt gi uttrykk for tvil eller usikkerhet. Det ble ikke snakket om at komiteens spørsmål skulle besvares med «ingen kommentar». Min opplevelse er at alle vi som møtte til høringen forsøkte å besvare komiteens spørsmål på en åpen og ærlig måte, skriver politidirektør Odd Reidar Humlegård.