Tajik: – Jeg ønsker meg flere som politimester Torbjørn Aas

<p>FORKLARTE SEG: – Torbjørn Aas var kjent som en frittalende politimester. Det satte en god standard. Jeg ønsker meg flere som ham, sier Hadia Tajik (Ap). Her Aas da han forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite etter rapporten fra 22. juli-kommisjonen i 2012.</p>
FORKLARTE SEG: – Torbjørn Aas var kjent som en frittalende politimester. Det satte en god standard. Jeg ønsker meg flere som ham, sier Hadia Tajik (Ap). Her Aas da han forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite etter rapporten fra 22. juli-kommisjonen i 2012. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Hadia Tajik (Ap) reagerer sterkt på at Politidirektoratet skal ha forsøkt å gi politimester Torbjørn Aas munnkurv da han ble innkalt til kontollhøringene i Stortinget etter 22. juliterroren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis dette stemmer, så er det helt uakseptabelt, og POD utviser dårlig rolleforståelse. Polititjenestemenn er offentlig ansatte, da kan de ikke bli bedt om å holde sannheten tilbake fra den samme offentligheten de representerer og skal beskytte, sier justiskomiteens leder Hadia Tajik til ABC Nyheter.

Det er i den kommende boken «Politiledelse» Vest-Finnmarks tidligere politimester avslører at han selv fikk erfare det han tolker som frykt for åpenhet i politietaten.

Torbjørn Aas har nå sluttet i politiet. I januar 2014 begynte han i ny jobb som administrerende direktør for Finnmarkssykehuset. I boken sammenligner han ledelse i politi- versus helseetaten.

Fordi han hadde markert seg som en uredd og fargerik politimester i både tradisjonelle og sosiale medier etter terroraksjonene i regjeringskvartalet og på Utøya, kalte Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ham inn til høringene i november 2012. De ønsket å høre mer om hans alternative ledersyn.

Aas beskriver hvordan han fra lederhold i POD ble kraftig utfordret på om han virkelig hadde tenkt til å stille. Da han bekreftet det, ble han bedt om å besvare samtlige spørsmål fra komiteen om at han ikke hadde noen kommentar. Men Aas valgte å trosse ledelsen.

«For meg ble dette en illustrasjon på manglende vilje og ønske om åpenhet i og fra politiet. At dette kom til syne i forbindelse med Stortingets kontrollhøring etter 22. juli-saken, hvor politiets kultur, holdning og ledelse ble kritisert forsterker etter mitt syn bare alvoret i problemstillingen. For meg var det en selvfølge å stille opp til kontrollhøringen, noe jeg også gjorde.», skriver Aas.

Bakgrunn: Politimester: – POD ba meg tie i Stortingets kontrollhøring om 22. juli

– Aas satte god standard

Den politiske tungvektertrioen Per Kristian Foss (H), Per Olaf Lundteigen (Sp) og Martin Kolberg (Ap) satt alle i komiteen. I går reagerte de nærmest med vantro på det Aas åpenhjertig forteller i boken, og brukte ord som «respektløst», «dårlig dømmekraft» og «100 prosent uakseptabelt» om PODs handlemåte.

Også Arbeiderpartiets nestleder og leder i justiskomiteen Hadia Tajik er rystet. Politiets hovedutfordring var ifølge Gjørv-kommisjonen kultur, holdning, ledelse. Tajik understreker at kulturen i politiet blant annet formes av ledernes atferd. Hun mener Aas derfor var et forbilde.

– DÅRLIG ROLLEFORSTÅELSE: – Hvis dette stemmer, så er det helt uakseptabelt, og POD utviser dårlig rolleforståelse, sier justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) om at Aas skal ha fått munnkurv av POD. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
– DÅRLIG ROLLEFORSTÅELSE: – Hvis dette stemmer, så er det helt uakseptabelt, og POD utviser dårlig rolleforståelse, sier justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) om at Aas skal ha fått munnkurv av POD. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Torbjørn Aas var kjent som en frittalende politimester. Det satte en god standard. Jeg ønsker meg flere som ham, sier Tajik.

Justiskomiteens leder sier hun også merker seg at bildet som Aas tegner samsvarer med det politimester i Østfinnmark, Ellen Katrine Hætta, tidligere har beskrevet. Til fagbladet Politiforum uttalte Hætta i fjor høst:

–Den eneste gangen jeg hører noe fra POD, er når jeg har sagt noe i media de er kritiske til.

Les mer om boken : Professor hardt ut mot toppstyrt politibyråkrati

Ufarliggjør politimesters ytring

Også Aas viser i sitt kapitel i «Politiledelse» til Hættas intervju. Østfinnmarks politimester spurte der om POD ønsket å ufarliggjøre henne i samfunnsdebatten. Årsaken var at hun i et intervju med VG sa at i motsetning til hennes distrikt kunne politiet i Oslo kunne bruke el-biler for å illustrere hvor stort Østfinnmark er: Like stort som Oslo, Akershus, Buskerud, Telemark, Østfold og Vestfold til sammen.

Aas skriver:

«Hvorpå POD på sin offisielle twitter-konto skriver at «Ellen Katrine som vanleg spissformulert i VG Helg». Det er slett ikke sikkert at den som la ut denne meldingen fra POD, hadde intensjoner om å ufarliggjøre Hætta. Det er heller ikke så veldig interessant. Det interessante er hvorfor en politimester stiller spørsmål om POD vil ufarliggjøre henne – og enda mer interessant: Hva gjør POD for å finne ut hvorfor Hætta stiller spørsmålet».

Ellen Katrine Hætta ønsker ikke å utale seg om dette til ABC Nyheter. Mens Hadia Tajik sier:

– Alle arbeidsplasser har en kultur som legger direkte eller indirekte føringer på hvordan de ansatte skal opptre. Politiet skal være de beste blant oss og representere det beste i oss som land. Da kan ikke kulturen i politietaten preges av manglende takhøyde. Det kan føre til at enkeltsaker håndteres feil, og at kritiske spørsmål som kunne fått saken på rett spor blir slått ned på, i stedet for sjekket ut.

Les også: Krise i nærpolitiet: – Det er fryktelig stygt

– Vil ha flere som Aas

Aas forteller i boken også om at mens POD selv hevder det er høyt under taket i politiet, har flere politimestre anonymt uttalt at de følte seg kneblet gjennom informasjonsstrategien som ble skissert etter fremleggelsen av Politianalysen, der utvalget bak ønsket å redusere antallet politidistrikter fra 27 til seks og legge ned 144 lensmannskontor.

På politisjefmøtet der Politianalysen ble behandlet brukte POD til politimestrene ord som at det er «viktig at alle nå spiller samme melodi» og at «nå må vi gå i takt».

Aas illustrerer det med hvordan politiet tilrettelegger for kommunikasjon.

«I de senere årene har kommunikasjonsrådgiverne økt i antall i politiet, og jeg tror ikke jeg er langt unna sannheten hvis jeg sier at det i 2015 antagelig er flere ansatte som jobber med kommunikasjon enn det er familievoldskoordinatorer i norsk politi.», skriver han.

– Kultur formes blant annet av ledernes atferd. Aas var kjent som en frittalende politimester. Det satte en god standard. Jeg ønsker meg flere som ham, gjentar Hadia Tajik.

ABC Nyheter har igjen forsøkt å få en kommentar fra politidirektør Odd Reidar Humlegård om det Aas skriver i boken. Humlegård var også politidirektør da Torbjørn Aas ble kalt inn til høringene.

– Politidirektoratet avventer boken som kommer 12. august, og ønsker ikke å kommentere dette nå. Det er politidirektør Odd Reidar Humlegård som må kommentere denne saken, og han er på ferie til august, skriver seniorrådgiver og pressevakt Linn Støre i POD i en epost til ABC Nyheter.

Justis- og beredskapsdepartementet opplyser til ABC Nyheter at statsråd Anders Anundsen (Frp) ikke er tilgjengelig for kommentar.

Anundsen ledet kontroll- og konstitusjonskomiteens høring om 22. juliterroren, og er den Politidirektoratet rapporterer til.

Les også: Polititopper tjener mer enn regjeringen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:11 Kina bekrefter flere virusdødsfall02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 NAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00 FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer
Siste nytt
02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:11VerdenKina bekrefter flere virusdødsfall02:10NorgeKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01NorgeTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05PolitikkSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorNAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00VerdenFN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstil75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles05:15PolitikkSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23PolitikkSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55PolitikkUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus