Tajik: – Jeg ønsker meg flere som politimester Torbjørn Aas

FORKLARTE SEG: – Torbjørn Aas var kjent som en frittalende politimester. Det satte en god standard. Jeg ønsker meg flere som ham, sier Hadia Tajik (Ap). Her Aas da han forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite etter rapporten fra 22. juli-kommisjonen i 2012.
FORKLARTE SEG: – Torbjørn Aas var kjent som en frittalende politimester. Det satte en god standard. Jeg ønsker meg flere som ham, sier Hadia Tajik (Ap). Her Aas da han forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite etter rapporten fra 22. juli-kommisjonen i 2012. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hadia Tajik (Ap) reagerer sterkt på at Politidirektoratet skal ha forsøkt å gi politimester Torbjørn Aas munnkurv da han ble innkalt til kontollhøringene i Stortinget etter 22. juliterroren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis dette stemmer, så er det helt uakseptabelt, og POD utviser dårlig rolleforståelse. Polititjenestemenn er offentlig ansatte, da kan de ikke bli bedt om å holde sannheten tilbake fra den samme offentligheten de representerer og skal beskytte, sier justiskomiteens leder Hadia Tajik til ABC Nyheter.

Det er i den kommende boken «Politiledelse» Vest-Finnmarks tidligere politimester avslører at han selv fikk erfare det han tolker som frykt for åpenhet i politietaten.

Torbjørn Aas har nå sluttet i politiet. I januar 2014 begynte han i ny jobb som administrerende direktør for Finnmarkssykehuset. I boken sammenligner han ledelse i politi- versus helseetaten.

Fordi han hadde markert seg som en uredd og fargerik politimester i både tradisjonelle og sosiale medier etter terroraksjonene i regjeringskvartalet og på Utøya, kalte Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ham inn til høringene i november 2012. De ønsket å høre mer om hans alternative ledersyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aas beskriver hvordan han fra lederhold i POD ble kraftig utfordret på om han virkelig hadde tenkt til å stille. Da han bekreftet det, ble han bedt om å besvare samtlige spørsmål fra komiteen om at han ikke hadde noen kommentar. Men Aas valgte å trosse ledelsen.

«For meg ble dette en illustrasjon på manglende vilje og ønske om åpenhet i og fra politiet. At dette kom til syne i forbindelse med Stortingets kontrollhøring etter 22. juli-saken, hvor politiets kultur, holdning og ledelse ble kritisert forsterker etter mitt syn bare alvoret i problemstillingen. For meg var det en selvfølge å stille opp til kontrollhøringen, noe jeg også gjorde.», skriver Aas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Politimester: – POD ba meg tie i Stortingets kontrollhøring om 22. juli

– Aas satte god standard

Den politiske tungvektertrioen Per Kristian Foss (H), Per Olaf Lundteigen (Sp) og Martin Kolberg (Ap) satt alle i komiteen. I går reagerte de nærmest med vantro på det Aas åpenhjertig forteller i boken, og brukte ord som «respektløst», «dårlig dømmekraft» og «100 prosent uakseptabelt» om PODs handlemåte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Arbeiderpartiets nestleder og leder i justiskomiteen Hadia Tajik er rystet. Politiets hovedutfordring var ifølge Gjørv-kommisjonen kultur, holdning, ledelse. Tajik understreker at kulturen i politiet blant annet formes av ledernes atferd. Hun mener Aas derfor var et forbilde.

– DÅRLIG ROLLEFORSTÅELSE: – Hvis dette stemmer, så er det helt uakseptabelt, og POD utviser dårlig rolleforståelse, sier justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) om at Aas skal ha fått munnkurv av POD. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
– DÅRLIG ROLLEFORSTÅELSE: – Hvis dette stemmer, så er det helt uakseptabelt, og POD utviser dårlig rolleforståelse, sier justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) om at Aas skal ha fått munnkurv av POD. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Torbjørn Aas var kjent som en frittalende politimester. Det satte en god standard. Jeg ønsker meg flere som ham, sier Tajik.

Justiskomiteens leder sier hun også merker seg at bildet som Aas tegner samsvarer med det politimester i Østfinnmark, Ellen Katrine Hætta, tidligere har beskrevet. Til fagbladet Politiforum uttalte Hætta i fjor høst:

–Den eneste gangen jeg hører noe fra POD, er når jeg har sagt noe i media de er kritiske til.

Les mer om boken : Professor hardt ut mot toppstyrt politibyråkrati

Ufarliggjør politimesters ytring

Også Aas viser i sitt kapitel i «Politiledelse» til Hættas intervju. Østfinnmarks politimester spurte der om POD ønsket å ufarliggjøre henne i samfunnsdebatten. Årsaken var at hun i et intervju med VG sa at i motsetning til hennes distrikt kunne politiet i Oslo kunne bruke el-biler for å illustrere hvor stort Østfinnmark er: Like stort som Oslo, Akershus, Buskerud, Telemark, Østfold og Vestfold til sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aas skriver:

«Hvorpå POD på sin offisielle twitter-konto skriver at «Ellen Katrine som vanleg spissformulert i VG Helg». Det er slett ikke sikkert at den som la ut denne meldingen fra POD, hadde intensjoner om å ufarliggjøre Hætta. Det er heller ikke så veldig interessant. Det interessante er hvorfor en politimester stiller spørsmål om POD vil ufarliggjøre henne – og enda mer interessant: Hva gjør POD for å finne ut hvorfor Hætta stiller spørsmålet».

Ellen Katrine Hætta ønsker ikke å utale seg om dette til ABC Nyheter. Mens Hadia Tajik sier:

– Alle arbeidsplasser har en kultur som legger direkte eller indirekte føringer på hvordan de ansatte skal opptre. Politiet skal være de beste blant oss og representere det beste i oss som land. Da kan ikke kulturen i politietaten preges av manglende takhøyde. Det kan føre til at enkeltsaker håndteres feil, og at kritiske spørsmål som kunne fått saken på rett spor blir slått ned på, i stedet for sjekket ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Krise i nærpolitiet: – Det er fryktelig stygt

– Vil ha flere som Aas

Aas forteller i boken også om at mens POD selv hevder det er høyt under taket i politiet, har flere politimestre anonymt uttalt at de følte seg kneblet gjennom informasjonsstrategien som ble skissert etter fremleggelsen av Politianalysen, der utvalget bak ønsket å redusere antallet politidistrikter fra 27 til seks og legge ned 144 lensmannskontor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På politisjefmøtet der Politianalysen ble behandlet brukte POD til politimestrene ord som at det er «viktig at alle nå spiller samme melodi» og at «nå må vi gå i takt».

Aas illustrerer det med hvordan politiet tilrettelegger for kommunikasjon.

«I de senere årene har kommunikasjonsrådgiverne økt i antall i politiet, og jeg tror ikke jeg er langt unna sannheten hvis jeg sier at det i 2015 antagelig er flere ansatte som jobber med kommunikasjon enn det er familievoldskoordinatorer i norsk politi.», skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kultur formes blant annet av ledernes atferd. Aas var kjent som en frittalende politimester. Det satte en god standard. Jeg ønsker meg flere som ham, gjentar Hadia Tajik.

ABC Nyheter har igjen forsøkt å få en kommentar fra politidirektør Odd Reidar Humlegård om det Aas skriver i boken. Humlegård var også politidirektør da Torbjørn Aas ble kalt inn til høringene.

– Politidirektoratet avventer boken som kommer 12. august, og ønsker ikke å kommentere dette nå. Det er politidirektør Odd Reidar Humlegård som må kommentere denne saken, og han er på ferie til august, skriver seniorrådgiver og pressevakt Linn Støre i POD i en epost til ABC Nyheter.

Justis- og beredskapsdepartementet opplyser til ABC Nyheter at statsråd Anders Anundsen (Frp) ikke er tilgjengelig for kommentar.

Anundsen ledet kontroll- og konstitusjonskomiteens høring om 22. juliterroren, og er den Politidirektoratet rapporterer til.

Les også: Polititopper tjener mer enn regjeringen