Ville ikke i bidra i politibok om ledelse:

Professor hardt ut mot toppstyrt politibyråkrati

<p>REFSER POD: – Byråkrati er motsatsen til forandring. Det er bygd for kontroll, og ikke for å forandre. Og man kan ikke kontrollere forandring i kulturen, sier professor og forfatter Stig O. Johannessen om Politidirektoratet, som han mener fremstår lukket.<br></p>
REFSER POD: – Byråkrati er motsatsen til forandring. Det er bygd for kontroll, og ikke for å forandre. Og man kan ikke kontrollere forandring i kulturen, sier professor og forfatter Stig O. Johannessen om Politidirektoratet, som han mener fremstår lukket.
Foto: Magnus N. Johannessen

21 erfarne og kjente politiledere, forskere og journalister, samt en tidligere Høyesterettsdommer, er bidragsytere i et nytt storverk om politiledelse. Politidirektoratet takket nei til å bidra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nær 500 siders boken «Politiledelse» er redigert av to tungvektere: Politiforskerne Stig O. Johannessen og Rune Glomseth.

Forfatterne prøvde forgjeves å få POD til å bidra med et kapittel i det som garantert blir pensum i lederskap for norsk politi.

– Vi hadde håpet å få med noen fra det ledersjiktet i og med at temaet er politiledelse, og temaet er på dagsorden. Det hadde vært fint om vi hadde fått med noen fra den delen av organisasjonen. Jeg regner med at de har klare oppfatninger om hva politiledelse er. Det har vært målet for boken å få frem ulike slike oppfatninger, og vi har heldigvis fått med et svært kompetent forfatterteam, sier Stig O. Johannessen til ABC Nyheter.

Han er professor i organisasjon og ledelse, og har de senere år forsket spesielt på politiet og gitt ut bøker om politiets organisasjonskulturer, ledelse og endringsprosesser. Rune Glomseth er førsteamanuensis på Politihøgskolen, og leder blant annet etterutdanningen der.

Boken lanseres 12. august, og er imøtesett med stor interesse innen spesielt politietaten. Etter 22. julikommisjonens rapport er ledelse blitt et brennhett tema i politiet, som fikk full slakt av Gjørv &. Co.

Full oppvask i POD

Spesielt POD fikk stryk for sin håndtering av terroraksjonen. I det såkalte stabsrommet i øverste etasje hos direktoratet – som skulle koordinere aksjonen - fungerte lite da bomben gikk av i regjeringskvartalet og under den påfølgende massakren på Utøya. Det var blant annet uklart hvem som var øverste sjef.

Etterpå har det vært full oppvask: Daværende politidirektør og toppbyåkratene i Justisdepartementet fikk fyken , og det er iverksatt en rekke store prosjekter. Ett av dem – merverdiprogrammet, som hadde en kostnadsramme på 2,4 milliarder kroner – ble for øvrig nettopp stanset. POD har svidd av 240 millioner kroner på det storstilte IT-prosjektet, som ikke har produsert annet enn planer, dokumenter og rapporter – og sørget for at eksterne konsulenter har kunnet heve fete honorarer.

Forfatterduoen skriver i forordet i boken om Gjørv-rapporten:

«Her ble svakheter i kultur, holdninger og ledelse i politietaten stående igjen som en viktig konklusjon. Når politiet i skrivende stund står overfor en reform, ny organisering og et omfattende endrings- og utviklingsarbeid, er ledelse derfor et sentralt tema.»

Oppga ingen grunn

Johannessen sier de rettet en konkret forespørsel til PODs HR-direktør Karin Aslaksen om å skrive et kapittel om endringsledelse i «Politiledelse». Hun kom fra sjefsjobb i Orkla, og ble ansatt i POD som en direkte konsekvens av Gjørv-kommisjonens rapport. Men Aslaksen takket nei – uten å oppgi noen begrunnelse.

– Vi ville ha med folk fra mange ulike deler av politiet for å få frem forskjellige stemmer innen politiet - i tillegg til akademikere og noen andre.Vi inviterte flere fra ulike sjikt. Noen kunne, og noen kunne ikke. Vi kan bare registrere at vi ikke lyktes med å få med noen fra POD, sier Johannessen.

Les også: Ny konsulentrekord i politiet

Vil bidra til hverdagsledelse

Karin Aslaksen forklarer til ABC Nyheter:

– Jeg fikk forespørselen etter å ha jobbet i etaten i cirka seks måneder. For å skrive om politiledelse ut fra mitt perspektiv om ledelse, er det viktig å forstå oppgaver, struktur og organisasjon, og ikke minst bli kjent med folk i etaten som har erfaring og tanker om hva som er kritisk med hensyn til ledelse i politiet. Etter å ha reist og besøkt 23 av 27 distrikt, og møtt mange av de dyktige og dedikerte medarbeiderne vi har i etaten, er jeg i dag bedre i stand til å kunne delta med et kapittel i en slik bok, skriver Aslaksen i en epost til ABC Nyheter, og tilføyer:

– Men aller viktigst for meg er det å bruke tiden min på å bidra til at de som i dag har krevende lederroller i etaten får hjelp og blir trent til å bli trygge i sine lederroller, og bidrar til god hverdagsledelse; det fortjener både våre medarbeidere og publikum.

Men det er litt av et beite som bidrar: En rekke politimestre- og operative ledere, professorer og redaktører/kommentatorer, samt tidligere Høyesterettsdommer Ketil Lund, som blant annet ledet granskingen av de hemmelige tjenestene på 90-tallet (se faktaboks).

Les også: Ansetter ny POD-direktør for å holde styr på politimestrene

Krass kritikk

Stig O. Johannessen har tidligere rettet ramsalt kritikk mot POD. I boken «Politikultur, identitet, makt og forandring i politiet» (2013) skrev han at både Gjørv-kommisjonen og POD bommet med tiltakene de foreslo for å endre kultur og holdninger i politiet.

Han konkluderte med at kommisjonen anbefalte enda mer sentral styring, kontroll og byråkrati, som i seg selv er et betydelig kulturproblem. Han påpekte at kulturendringer ikke skjer hierarkisk, men må gjøres lokalt og blant dem det gjelder, dersom de skal lykkes.

Nå sier han:

– Jeg kjenner ikke de interne forholdene i POD så innmari godt. De svarer ofte ikke på henvendelser. Skal man se på det som kommer ut derfra – altså det vi utenfra får se – bærer utviklingen preg av at de nå skal sette i gang en reform som skal være toppstyrt. Det legges opp til en tilnærming som er hierarkisk. De skal endre organisasjonen fra toppen og nedover. Det finnes ingen forskning som viser at du endrer kultur på den måten. Hvis kulturendring er målet, har mer byråkrati lite for seg, sier professoren, og utdyper:

– Det kan se ut til at reformarbeidet så langt har mistet litt av kontakten med det opprinnelige problemet, som var 22. juli. Samtidig har nye kultur og -ledelsesproblemer kommet for en dag, slik som i Monika-saken.

Les også: – Politiet i Oslo ikke rustet for kriser

Mer byråkratisering

POD fikk nylig refs av en rekke politikere for å holde igjen 100 millioner av politidistriktenes driftsbudsjetter i år for selv å vokse ytterligere. Etter at Odd Reidar Humlegård inntok sjefsstolen i 2012, har direktoratet est kraftig ut. I 2012 var det 182 lønnede årsverk der, pr. mars 2015 var det 314 faste eller midlertidige ansatte i POD.

Samtidig har en rekke politimestre slått alarm om at de må si opp medarbeidere grunnet slunkne budsjetter.

– Men det er helt logisk sett fra byråkratiet, kommenterer Johannessen tørt om de 100 millionene POD holdt igjen.

– Hvis det fortsetter i den trenden der, betyr det at man ikke får en eneste forandring slik man hadde tenkt. Så enkelt er det. Det er det mye forskning og erfaring for dette, bare tenk på andre store statlige omstillinger. Det blir gjerne mer byråkratisering og kjemperegninger, sier Johannessen, og understreker:

– Byråkrati er motsatsen til forandring. Det er bygget for kontroll, og ikke for å forandre. Og man kan ikke kontrollere forandring i kulturen.

Han gir POD følgende råd:

– Politidirektoratet som virksomhet virker ganske lukket, det tror jeg de må ta inn over seg. De kunne ha tjent på mer åpenhet.

Les også: Politimester slår alarm: – Må sparke 21 medarbeidere

Solid verk

Selv om POD ikke har bidratt, er Stig O. Johannessen storfornøyd med hva han og Rune Glomseth har klart å få til.

– Det er en kjempesamling av forfattere, jeg må si det. Vi er egentlig ganske overveldet over at vi har fått sammen så mange forskjellige folk til å si noe om temaet politiledelse fra sine ulike ståsteder. Det har gått i rekordfart. Boken er blitt til i løpet av ett år.

Han vet ikke hva folk flest vil finne mest interessant.

– Det er litt vanskelig å spekulere i hva folk vil bli overrasket over. Men jeg er glad for at politipraktikerne – politimestre og operative ledere – skriver veldig ærlig om å være i deres praksis. De er i hvert fall veldig åpne, sier Stig O. Johannessen.

HR-direktør Karin Aslaksen i POD sier:

– Jeg ser for øvrig med spenning frem til å lese boka!

Les også: Kritiske politikere vingeklipper Politidirektoratet

Disse bidrar «Politiledelse»

 • Stig O. Johannessen, professor i organisasjon og ledelse, Universitetet i Nordland
 • Rune Glomseth, førsteamanuensis, Politihøgskolen
 • Sven Egil Omdal, kommentator, Stavanger Aftenblad
 • John Reidar Nilsen, konstituert politimester, Hordaland politidistrikt
 • Inger-Johanne Sand, professor i offentlig rett, Universitetet i Oslo
 • Ketil Lund, tidl. Høyesterettsdommer
 • Tom Christensen, professor i statsvitenskap, UiO
 • Håvard Fjærli, politimester, Helgeland politidistrikt
 • Reidar Bruusgaard, konstituert førstestatsadvokat, Riksadvokaten
 • Magne Lerø, redaktør, Ukeavisen Ledelse
 • Anders Sjøtrø, politioverbetjent og divisjonsleder, Sør-Trøndelag politidistrikt
 • Per Ivar Olsen, politiførstebetjent og divisjonsleder, Sør-Trøndelag politidistrikt
 • Marianne Grinaker Heidenstrøm, politioverbetjent og operasjonsleder, Oslo politidistrikt
 • Eirik Rosø, politiinspektør og seksjonsleder, Politihøgskolen
 • Per Olaf Torkildsen, avdelingsdirektør, Justisdepartementet
 • Jon André Nilsen, taktisk etterforskningsleder, Kripos, og høyskolelektor, Politihøgskolen
 • Helge Stave, lensmann ved Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt, Hordaland politidistrikt
 • Arne Jørgen Olafsen, politimester, Follo politidistrikt
 • Arne Johannessen, lensmann i Sogndal, tidligere leder i Politiets Fellesforbund
 • Ellen Katrine Hætta, politimester, Øst-Finnmark politidistrikt
 • Torbjørn Aas, adm. dir., Finnmarkssykehuset, tidl. politimester i Vest-Finnmark

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:46 Kina bekrefter flere virusdødsfall03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 NAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00 FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj
Siste nytt
03:46VerdenKina bekrefter flere virusdødsfall03:38NorgeFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10NorgeKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01NorgeTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05PolitikkSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorNAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00VerdenFN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstil75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles05:15PolitikkSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus