Ville ikke i bidra i politibok om ledelse:Professor hardt ut mot toppstyrt politibyråkrati

REFSER POD: – Byråkrati er motsatsen til forandring. Det er bygd for kontroll, og ikke for å forandre. Og man kan ikke kontrollere forandring i kulturen, sier professor og forfatter Stig O. Johannessen om Politidirektoratet, som han mener fremstår lukket.
REFSER POD: – Byråkrati er motsatsen til forandring. Det er bygd for kontroll, og ikke for å forandre. Og man kan ikke kontrollere forandring i kulturen, sier professor og forfatter Stig O. Johannessen om Politidirektoratet, som han mener fremstår lukket.
Foto: Magnus N. Johannessen
Artikkelen fortsetter under annonsen

21 erfarne og kjente politiledere, forskere og journalister, samt en tidligere Høyesterettsdommer, er bidragsytere i et nytt storverk om politiledelse. Politidirektoratet takket nei til å bidra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nær 500 siders boken «Politiledelse» er redigert av to tungvektere: Politiforskerne Stig O. Johannessen og Rune Glomseth.

Forfatterne prøvde forgjeves å få POD til å bidra med et kapittel i det som garantert blir pensum i lederskap for norsk politi.

– Vi hadde håpet å få med noen fra det ledersjiktet i og med at temaet er politiledelse, og temaet er på dagsorden. Det hadde vært fint om vi hadde fått med noen fra den delen av organisasjonen. Jeg regner med at de har klare oppfatninger om hva politiledelse er. Det har vært målet for boken å få frem ulike slike oppfatninger, og vi har heldigvis fått med et svært kompetent forfatterteam, sier Stig O. Johannessen til ABC Nyheter.

Han er professor i organisasjon og ledelse, og har de senere år forsket spesielt på politiet og gitt ut bøker om politiets organisasjonskulturer, ledelse og endringsprosesser. Rune Glomseth er førsteamanuensis på Politihøgskolen, og leder blant annet etterutdanningen der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boken lanseres 12. august, og er imøtesett med stor interesse innen spesielt politietaten. Etter 22. julikommisjonens rapport er ledelse blitt et brennhett tema i politiet, som fikk full slakt av Gjørv &. Co.

Full oppvask i POD

Spesielt POD fikk stryk for sin håndtering av terroraksjonen. I det såkalte stabsrommet i øverste etasje hos direktoratet – som skulle koordinere aksjonen - fungerte lite da bomben gikk av i regjeringskvartalet og under den påfølgende massakren på Utøya. Det var blant annet uklart hvem som var øverste sjef.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterpå har det vært full oppvask: Daværende politidirektør og toppbyåkratene i Justisdepartementet fikk fyken , og det er iverksatt en rekke store prosjekter. Ett av dem – merverdiprogrammet, som hadde en kostnadsramme på 2,4 milliarder kroner – ble for øvrig nettopp stanset. POD har svidd av 240 millioner kroner på det storstilte IT-prosjektet, som ikke har produsert annet enn planer, dokumenter og rapporter – og sørget for at eksterne konsulenter har kunnet heve fete honorarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatterduoen skriver i forordet i boken om Gjørv-rapporten:

«Her ble svakheter i kultur, holdninger og ledelse i politietaten stående igjen som en viktig konklusjon. Når politiet i skrivende stund står overfor en reform, ny organisering og et omfattende endrings- og utviklingsarbeid, er ledelse derfor et sentralt tema.»

Oppga ingen grunn

Johannessen sier de rettet en konkret forespørsel til PODs HR-direktør Karin Aslaksen om å skrive et kapittel om endringsledelse i «Politiledelse». Hun kom fra sjefsjobb i Orkla, og ble ansatt i POD som en direkte konsekvens av Gjørv-kommisjonens rapport. Men Aslaksen takket nei – uten å oppgi noen begrunnelse.

– Vi ville ha med folk fra mange ulike deler av politiet for å få frem forskjellige stemmer innen politiet - i tillegg til akademikere og noen andre.Vi inviterte flere fra ulike sjikt. Noen kunne, og noen kunne ikke. Vi kan bare registrere at vi ikke lyktes med å få med noen fra POD, sier Johannessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ny konsulentrekord i politiet

Vil bidra til hverdagsledelse

Karin Aslaksen forklarer til ABC Nyheter:

– Jeg fikk forespørselen etter å ha jobbet i etaten i cirka seks måneder. For å skrive om politiledelse ut fra mitt perspektiv om ledelse, er det viktig å forstå oppgaver, struktur og organisasjon, og ikke minst bli kjent med folk i etaten som har erfaring og tanker om hva som er kritisk med hensyn til ledelse i politiet. Etter å ha reist og besøkt 23 av 27 distrikt, og møtt mange av de dyktige og dedikerte medarbeiderne vi har i etaten, er jeg i dag bedre i stand til å kunne delta med et kapittel i en slik bok, skriver Aslaksen i en epost til ABC Nyheter, og tilføyer:

– Men aller viktigst for meg er det å bruke tiden min på å bidra til at de som i dag har krevende lederroller i etaten får hjelp og blir trent til å bli trygge i sine lederroller, og bidrar til god hverdagsledelse; det fortjener både våre medarbeidere og publikum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er litt av et beite som bidrar: En rekke politimestre- og operative ledere, professorer og redaktører/kommentatorer, samt tidligere Høyesterettsdommer Ketil Lund, som blant annet ledet granskingen av de hemmelige tjenestene på 90-tallet (se faktaboks).

Les også: Ansetter ny POD-direktør for å holde styr på politimestrene

Krass kritikk

Stig O. Johannessen har tidligere rettet ramsalt kritikk mot POD. I boken «Politikultur, identitet, makt og forandring i politiet» (2013) skrev han at både Gjørv-kommisjonen og POD bommet med tiltakene de foreslo for å endre kultur og holdninger i politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han konkluderte med at kommisjonen anbefalte enda mer sentral styring, kontroll og byråkrati, som i seg selv er et betydelig kulturproblem. Han påpekte at kulturendringer ikke skjer hierarkisk, men må gjøres lokalt og blant dem det gjelder, dersom de skal lykkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå sier han:

– Jeg kjenner ikke de interne forholdene i POD så innmari godt. De svarer ofte ikke på henvendelser. Skal man se på det som kommer ut derfra – altså det vi utenfra får se – bærer utviklingen preg av at de nå skal sette i gang en reform som skal være toppstyrt. Det legges opp til en tilnærming som er hierarkisk. De skal endre organisasjonen fra toppen og nedover. Det finnes ingen forskning som viser at du endrer kultur på den måten. Hvis kulturendring er målet, har mer byråkrati lite for seg, sier professoren, og utdyper:

– Det kan se ut til at reformarbeidet så langt har mistet litt av kontakten med det opprinnelige problemet, som var 22. juli. Samtidig har nye kultur og -ledelsesproblemer kommet for en dag, slik som i Monika-saken.

Les også: – Politiet i Oslo ikke rustet for kriser

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer byråkratisering

POD fikk nylig refs av en rekke politikere for å holde igjen 100 millioner av politidistriktenes driftsbudsjetter i år for selv å vokse ytterligere. Etter at Odd Reidar Humlegård inntok sjefsstolen i 2012, har direktoratet est kraftig ut. I 2012 var det 182 lønnede årsverk der, pr. mars 2015 var det 314 faste eller midlertidige ansatte i POD.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig har en rekke politimestre slått alarm om at de må si opp medarbeidere grunnet slunkne budsjetter.

– Men det er helt logisk sett fra byråkratiet, kommenterer Johannessen tørt om de 100 millionene POD holdt igjen.

– Hvis det fortsetter i den trenden der, betyr det at man ikke får en eneste forandring slik man hadde tenkt. Så enkelt er det. Det er det mye forskning og erfaring for dette, bare tenk på andre store statlige omstillinger. Det blir gjerne mer byråkratisering og kjemperegninger, sier Johannessen, og understreker:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Byråkrati er motsatsen til forandring. Det er bygget for kontroll, og ikke for å forandre. Og man kan ikke kontrollere forandring i kulturen.

Han gir POD følgende råd:

– Politidirektoratet som virksomhet virker ganske lukket, det tror jeg de må ta inn over seg. De kunne ha tjent på mer åpenhet.

Les også: Politimester slår alarm: – Må sparke 21 medarbeidere

Solid verk

Selv om POD ikke har bidratt, er Stig O. Johannessen storfornøyd med hva han og Rune Glomseth har klart å få til.

– Det er en kjempesamling av forfattere, jeg må si det. Vi er egentlig ganske overveldet over at vi har fått sammen så mange forskjellige folk til å si noe om temaet politiledelse fra sine ulike ståsteder. Det har gått i rekordfart. Boken er blitt til i løpet av ett år.

Han vet ikke hva folk flest vil finne mest interessant.

– Det er litt vanskelig å spekulere i hva folk vil bli overrasket over. Men jeg er glad for at politipraktikerne – politimestre og operative ledere – skriver veldig ærlig om å være i deres praksis. De er i hvert fall veldig åpne, sier Stig O. Johannessen.

HR-direktør Karin Aslaksen i POD sier:

– Jeg ser for øvrig med spenning frem til å lese boka!

Les også: Kritiske politikere vingeklipper Politidirektoratet

Disse bidrar «Politiledelse»

  • Stig O. Johannessen, professor i organisasjon og ledelse, Universitetet i Nordland
  • Rune Glomseth, førsteamanuensis, Politihøgskolen
  • Sven Egil Omdal, kommentator, Stavanger Aftenblad
  • John Reidar Nilsen, konstituert politimester, Hordaland politidistrikt
  • Inger-Johanne Sand, professor i offentlig rett, Universitetet i Oslo
  • Ketil Lund, tidl. Høyesterettsdommer
  • Tom Christensen, professor i statsvitenskap, UiO
  • Håvard Fjærli, politimester, Helgeland politidistrikt
  • Reidar Bruusgaard, konstituert førstestatsadvokat, Riksadvokaten
  • Magne Lerø, redaktør, Ukeavisen Ledelse
  • Anders Sjøtrø, politioverbetjent og divisjonsleder, Sør-Trøndelag politidistrikt
  • Per Ivar Olsen, politiførstebetjent og divisjonsleder, Sør-Trøndelag politidistrikt
  • Marianne Grinaker Heidenstrøm, politioverbetjent og operasjonsleder, Oslo politidistrikt
  • Eirik Rosø, politiinspektør og seksjonsleder, Politihøgskolen
  • Per Olaf Torkildsen, avdelingsdirektør, Justisdepartementet
  • Jon André Nilsen, taktisk etterforskningsleder, Kripos, og høyskolelektor, Politihøgskolen
  • Helge Stave, lensmann ved Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt, Hordaland politidistrikt
  • Arne Jørgen Olafsen, politimester, Follo politidistrikt
  • Arne Johannessen, lensmann i Sogndal, tidligere leder i Politiets Fellesforbund
  • Ellen Katrine Hætta, politimester, Øst-Finnmark politidistrikt
  • Torbjørn Aas, adm. dir., Finnmarkssykehuset, tidl. politimester i Vest-Finnmark