Meny

Tajik kritisk til at POD gjør politifolk til byråkrater

BØR IKKE OVERPRØVE DISTRIKTENE: Politidirektoratet burde heller prioritere å bli et sterkt fagdirektorat, som kan understøtte arbeidet i distriktene og sette dem mest mulig i stand til å være selvstendige, heller enn å overprøve dem operativt, sier justiskomiteens leder Hadia Tajik. Foto: NTB/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politidirektoratet tar åtte erfarne politifolk ut av operativ tjeneste for å ansette dem i sitt nye situasjonssenter, som skal få mer makt over politidistriktene i krisehåndtering. Hadia Tajik (Ap) misliker det kraftig.

– Begge deler er jeg sterkt kritisk til. Arbeiderpartiet mener at det heller burde etableres en skalerbar nasjonal operasjonssentral ved Oslo Politidistrikt, i tråd med anbefalingene fra 22. juli-kommisjonens rapport. Politidirektoratet burde heller prioritere å bli et sterkt fagdirektorat, som kan understøtte arbeidet i distriktene og sette dem mest mulig i stand til å være selvstendige, heller enn å overprøve dem operativt, sier justiskomiteens leder til ABC Nyheter, og legger til:

– Jeg setter også spørsmålstegn ved beslutningen om å trekke dyktige operatører fra operativ tjeneste i distriktene og inn til et situasjonssenter i POD som trolig sjelden vil være i operativ tjenestene, sier Hadia Tajik.

Flere politimestre har slått alarm om situasjonen i sine distrikt – og POD har fått kritikk for å vokse på deres bekostning. Blant annet holdt de igjen 100 millioner kroner fra distriktene for å bruke på seg selv. Politimester Håvard Fjærli i Helgeland skrev i et krasst brev til POD at han tvinges til å sparke 21 medarbeidere som følge av budsjettkutt, skrev ABC Nyheter fredag.

Les også: Politiet brukte konsulenter for en halv million kroner hver dag

Grunnplanet sliter

Både han og flere andre politimestre frykter de trange økonomiske rammene får konsekvenser for kriminalitetsbekjempelsen og tilbudet til publikum.

– For Ap er det viktig at pengene politiet får i statsbudsjettet i størst mulig grad går til å sette distriktene i stand til å løse sine oppgaver, og sikre politikraft lokalt, sier Hadia Tajik om at POD holder igjen 100 millioner fra politidistriktene.

Mens leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund sier:

– Vi er redd for at politiet blir for topptungt, ved at alle ressursene brukes i Politidirektoratet og på sentralt nivå. Det er tross alt politifolk ute på grunnplanet som skal levere tjenestene, det er der nærpolitiet leverer. Vi ser at politimestrene nå gir klare meldinger gjennom media om at det er en veldig vanskelig ressurssituasjon i mange politidistrikt og at flere faktisk har varslet oppsigelser.

Les også: – Politiet i Oslo ikke rustet for kriser

Fikk strykkarakter

POD fikk strykkarakter av Gjørv-kommisjonen for sin håndtering av 22. juliterroren. De anbefalte å gi Oslo Politidistrikt både det strategiske og operative ansvaret for nasjonal krisehåndtering – og arbeidet med å gjøre den til en såkalt skalerbar nasjonal politioperativ sentral ble iverksatt av Stoltenberg-regjeringen.

Men som ABC Nyheter avdekket i høst, la Anders Anundsen & Co. dette på is – advarsler fra politimester Hans Sverre Sjøvold til tross. POD skal i stedet få mer makt i nasjonale kriser. Med andre ord: Oppstår det en krisesituasjon i Mo i Rana, ønsker POD fra hovedstaden å kunne bestemme mer over håndteringen av selve operasjonen.

Dette står i kontrast til de nåværende prinsippene for beredskapsarbeid (se rammesak nederst).

Nå søker POD etter nye medarbeidere:

Politioverbetjenter med bred erfaring fra politiet, erfaring fra operasjonssentral er en fordel, utdyper avdelingsdirektør Kaare Songstad til ABC Nyheter.

Sammen med assisterende politidirektør Vidar Refvik og avdelingsdirektør Knut Smedsrud inngår han i en turnus som bakvakt – det vil si at han er øverste sjef i senteret ved en krise eller alvorlig hendelse.

Det får de 7.600 kroner i et beredskapsvakttillegg per uke for - som utgjør et lønnspåslag for rundt 100.000 kroner årlig, avdekket ABC Nyheter i fjor.

Les også: Over 100 ferske politifolk uten jobb

Mer effektivt å samle ressursene

GRUNNPLANET SLITER: Det er tross alt politifolk ute på grunnplanet som skal levere tjenestene, det er der nærpolitiet leverer. Vi ser at politimestrene nå gir klare meldinger gjennom media om at det er en veldig vanskelig ressurssituasjon i mange politidistrikt og at flere faktisk har varslet oppsigelser, sier PF-leder Sigve Bolstad. Justisminister Anders Anundsen (Frp) til venstre. Foto: NTB/ScanpixGRUNNPLANET SLITER: Det er tross alt politifolk ute på grunnplanet som skal levere tjenestene, det er der nærpolitiet leverer. Vi ser at politimestrene nå gir klare meldinger gjennom media om at det er en veldig vanskelig ressurssituasjon i mange politidistrikt og at flere faktisk har varslet oppsigelser, sier PF-leder Sigve Bolstad. Justisminister Anders Anundsen (Frp) til venstre. Foto: NTB/Scanpix

Sigve Bolstad reagerer i likhet med Tajik på prioriteringen:

– Operasjonssentralen er en «hjørnestein» i den daglige tjenesteleveringen til publikum. Det er trangt og dårlige arbeidsforhold på sentralen i Oslo, så behovet for noe nytt er stort, sier Bolstad.

Han sier det selvsagt er positivt at POD ønsker å være bedre skodd for en nasjonal krise, og viser til den ramsalte refsen POD fikk etter 22. juliterroren – da det meste gikk galt i direktorat.

– Vi stiller spørsmål ved forholdet mellom operasjonssentralen i Oslo og det nye situasjonssenteret på Majorstua. Hvorfor kan man ikke bygge en skalerbar operasjonssentral i Oslo, som også kan fungere som et situasjonssenter ved nasjonale katastrofer? Det blir mer effektivt å samle ressurser og kompetanse på ett sted, og man unngår å ha flere ledd som skal kommunisere sammen i kritiske situasjoner, sier Bolstad.

PF-lederen trekker også frem at et nytt beredskapssenter, som blant annet skal huse Beredskapstroppen og helikoptertjenesten, er stert forsinket.

– Dette er handlingslammelse fra politisk hold, det er ufattelig at noe alle er enig om, utsettes gang på gang. Det foreligger to gode utredninger om plassering, nå må det være mulig å velge det stedet som egner seg best og som tilfredsstiller behovet man har. Deretter må spaden stikkes i jorda og gravingen begynne. Politiet trenger dette senteret, sier Sigve Bolstad.

Les også: Navarsete ber statsråden bekrefte at spilleregler blir fulgt

Prinsippene for beredskapsarbeid

POD skal nå styre mer av det operasjonelle i ytre etat i krisesituasjoner. Her er de gjeldende, overordnede prinipper.

«Til grunn for alt sikkerhets- og beredskapsarbeid ligger prinsippene: ansvar, nærhet og likhet.

Ifølge regjeringen innebærer:

Ansvarsprinsippet at «den etat som har ansvar for et fagområde i en normalsituasjon, også har ansvaret for å håndtere ekstraordinære hendelser på området». Hovedregelen er at det enkelte departement, direktorat og annen statlig myndighet har ansvaret for beredskapen og krisehåndteringen på sitt område.

Likhetsprinsippet innebærer at den organisasjon man opererer med under kriser, bør ligne mest mulig på den organisasjonen man har til daglig. Begrunnelsen er at så vel individer som organisasjoner fungerer best, ikke minst under press, når de kan løse sine arbeidsoppgaver i henhold til kjente prosedyrer og regelverk.

Nærhetsprinsippet tilsier at kriser skal håndteres på et lavest mulig organisatorisk nivå. Her legger man til grunn at de som står nærmest til å hjelpe, normalt vil yte den raskeste og mest målrettede assistansen.

I tillegg har regjeringen, etter 22/7, innført et fjerde prinsipp om samvirke. Samvirkeprinsippet stiller «krav til at myndighet, virksomhet eller etat har et selvstendig ansvar for å sikre best mulig samvirke med relevante aktører og virksomheter i arbeid med forebygging, beredskap og krisehåndtering».

Innføring av samvirkeprinsippet medfører ingen endring i de tre øvrige prinsippene; ansvar, nærhet og likhet.»

Kilde: Rapport fra 22. juli-kommisjonen


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:58 Evakueringen av frakteskipet er i gang på Hustadvika21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»21:07 Evakueringen av cruiseskipet på Hustadvika vil ta hele natten20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:14 Massemønstring mot brexit i London19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14 – Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering
Siste nytt
21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:58NorgeEvakueringen av frakteskipet er i gang på Hustadvika21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»21:07NorgeEvakueringen av cruiseskipet på Hustadvika vil ta hele natten20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:14VerdenMassemønstring mot brexit i London19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14Norge– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19PengerRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering
Populært