Politimester slår alarm: – Må sparke 21 medarbeidere

– MÅ SPARKE FOLK: – Vi må redusere bemanningen med 21 stillinger fra 1.7.2015 og ut året, noe som utgjør ti prosent av den totale bemanningen i politidistriktet, skriver Håvard Fjærli i brevet til Politidirektoratet. Foto: NTB scanpix
– MÅ SPARKE FOLK: – Vi må redusere bemanningen med 21 stillinger fra 1.7.2015 og ut året, noe som utgjør ti prosent av den totale bemanningen i politidistriktet, skriver Håvard Fjærli i brevet til Politidirektoratet. Foto: NTB scanpix

I et ramsalt brev til Politidirektoratet skriver politimester Håvard Fjærli i Helgeland at han må sparke 21 medarbeidere – ti prosent av bemanningen i distriktet - som følge av budsjettkutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I oppsiktsvekkende krasse vendinger slår politimesteren full alarm om den økonomiske situasjonen for distriktet, som består av 16 kommuner i Nordland.

Helgeland politidistrikt har fra Politidirektoratet fått en såkalt rammetildeling på 139 millioner kroner for 2015 – 13,5 millioner mindre enn det faktiske behov, ifølge Fjærli.

Rammetildelingen er 47 millioner mindre enn det POD kjøpte konsulenttjenester for i fjor, slik ABC Nyheter avslørte torsdag: 186 millioner kroner brukte direktoratet på innleid konsulenthjelp. Det tilsvarer 509.600 kroner hver eneste dag – eller årslønnen til rundt 350 politibetjenter.

Før påske skrev ABC Nyheter at POD også har holdt igjen 100 millioner kroner fra politidistriktene, for blant annet å vokse ytterligere. Justiskomiteens Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fryktet at dette ville gi et topptungt politi, og svekke politikraften i distriktene.

Og utfra brevet til Håvard Fjærli synes bekymringen reell:

Ikke midler til lønn

Ifølge Fjærli har han tatt opp den negative budsjettutviklingen med Politidirektoratet siden 2012, uten at det har gjort synlig inntrykk på toppene i direktoratet.

– Vi synes det er bekymringsfullt at POD velger å forholde seg til politidistriktet på denne måten, skriver Håvard Fjærli – og utdyper:

– Realiteten i årets tildeling er at vi går inn i året 2015 med en høy andel ansatte som følge av kravet til nettovekst i politioperative stillinger. Dette er en ønsket utvikling fra politisk hold. Imidlertid står ikke rammetildelingen for 2015 i forhold til den bemanningsutvikling som er ønsket. Tildelt ramme vil ikke dekke faste kostnader til lønn, husleie og drift av materiell! skriver Fjærli, som avslutter setningen med utropstegn.

Han skriver at de de nå har analysert alle aspekter ved driften, og satt opp et nøkternt budsjettforslag, der det ikke er satt av midler til investeringer. Men de må ut med penger for en politibil.

– Vi bestilte ett kjøretøy i 2014 til erstatning for et utrangert kjøretøy. Dette ble levert i 2015, og må dekkes innenfor årets tildeling.

Må si opp folk

Ifølge politimesteren må distriktet ha minimum disponibelt 152,5 millioner kroner for å dekke alle utgifter. Av dette går vel 120,1 millioner kroner til personalkostander, mens 30,4 millioner går til øvrig drift.

Konsekvensene er ellers at de må gå til oppsigelser.

– Vi må redusere bemanningen med 21 stillinger fra 1.7.2015 og ut året, noe som utgjør 10 prosent av den totale bemanningen i politidistriktet, skriver Håvard Fjærli, og utdyper konsekvensene det vil ha for befolkningen:

– En slik bemanningsreduksjon vil gå ut over det tilbudet Helgeland politidistrikt skal gi publikum. Det vil åpenbart oppstå utfordringer i forhold til responstid og responskvalitet i operative oppdrag, fordi vi ikke kan opprettholde politidekning i regionene slik vi har i dag.

Les også: – Politiet i Oslo ikke rustet til å håndtere kriser

Lite profesjonelt og umulig å styre

Fjærli presiserer at dersom distriktet skal følge regjeringen og statsrådens intensjoner om nettovekst i politibemanning, vil de dessuten ha et merforbruk på 9,7 millioner kroner ved utgangen av året.

Fortvilet kommer han med følgende hjertesukk:

– Fra en leders perspektiv er manglende forutsigbarhet fra år til år noe av det verste med denne situasjonen. Man blir gitt pålegg om å gjennomføre ansettelser (nettovekst), uten at dette følges opp med nok midler. For den enkelte arbeidstaker må dette fremstå som uforståelig og lite profesjonelt. For driftsenhetene blir usikkerheten stor, og for politiledere blir det nærmest umulig å styre når budsjettet er så lavt. Når man ligger an til å pådra seg et merforbruk på flere millioner kroner og må gjennomføre ansettelser på slutten av året for å nå kravet til nettovekst, hva skjer da neste år? Får man enda mindre å rutte med i 2016 fordi merforbruket fra året før inndras? spør Håvard Fjærli.

Han anmoder POD om at de sletter merforbruket fra tidligere år, og at rammen økes med 9,7 millioner kroner:

– Skal Helgeland politidistrikt være i stand til å ta del i den kunnskapsutvikling som forventes, samt være i stand til å bekjempe kriminalitet innenfor prioriterte områder i disponeringsskriv og tildelingsbrev, må rammen økes.

Les også: Regjeringen ga ferske politifolk jobbgaranti

Spark til POD

I regjeringens politiske plattform står det: «Regjeringens målsetting er to politifolk pr 1.000 innbyggere innen 2020». Fjærli ber derfor Politidirektoratet avklarer hvilke hensyn som skal veie tyngst:

Skal politidistrikt skal forsøke å realisere politiske målsettinger, som er netto stillingsvekst, og resultatmål? Eller foreta en reduksjon av aktivitetsnivået gjennom å kutte staben med ti prosent?

Han avslutter brevet med et spark til Politidirektoratets egen vekst:

– Man (vil) nevne at politidistriktet selvsagt ser behovet og nødvendigheten av at det foregår sentral utvikling innen IKT, merverdiprogram etc., men det blir likevel et spørsmål om ikke dette bør skje over et lengre tidsrom, slik at konsekvensene gjennom en svekket kriminalitetsbekjempelse ikke blir så merkbare for publikum. Man anmoder om at POD forsøker å finne en bedre balanse mellom sentrale utviklingsprosjekt, styrking av den sentrale politiledelsen i POD på den ene siden opp mot kriminalitetsbekjempelsen i politiets spisse ende, skriver politimester Håvard Fjærli – og understreker:

– En ytterligere svekkelse av politidistriktenes budsjetter vil dessverre få merkbare negative konsekvenser for publikum.

Politimester Håvard Fjærli ønsker ikke å kommentere brevet utover følgende:

– Vi skal ha et møte med POD i slutten av måneden for å se nærmere på budsjettet, og se om vi finner en løsning på dette, sier politimester Håvard Fjærli til ABC Nyheter.

Assisterende politidirektør Vidar Refvik i Politidirektoratet kommenterer brevet slik overfor ABC Nyheter:

– Politidirektoratet er kjent med at det er krevende økonomi rundt drift og investering i politidistriktene. Vi har i dag hatt et telefonmøte med politimesteren i Helgeland politidistrikt, og skal senere i denne måneden også ha et møte med ham.

Helgeland politidistrikt

Helgeland politidistrikts 194 ansatte ledes av Politimester Håvard Fjærli. Politidistriktet, med hovedsete i Mosjøen, omfatter 16 kommuner med en befolkning på i underkant av 76.000.

Distriktet har tre funksjonelle driftsenheter:

  • Retts- og påtaleenhet
  • Fellesoperativ enhet
  • Politiets sikkerhetstjeneste (PST)

Politidistriktet har elleve geografiske enheter, samlet i fire driftsenheter:

Nord: Mo i Rana, Hemnes lensmannskontor, Nesna lensmannskontor

Sør: Brønnøy og Vevelstad, Vega lensmannskontor, Sømna lensmannskontor

Ytre: Alstahaug og Leirfjord, Herøy og Dønna lensmannskontor, Lurøy og Træna lensmannskontor

Indre: Mosjøen politistasjon og Grane og Hattfjelldal lensmannskontor

På politiet.no står det om Helgeland: «Som publikum er vel kjent med, representerer distriktet vi bor og arbeider i en utfordring med hensyn til avstander, veistandard, anløpstider for ferger etc. Politidistriktet er av den grunn nokså kostnadskrevende å dekke, også internt».

(Kilde: politiet.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Statsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»
Siste nytt
06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13NorgeVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00NorgeFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeStatsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42NorgeBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26NorgeNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»
Populært