Meny

Politimester slår alarm: – Må sparke 21 medarbeidere

– MÅ SPARKE FOLK: – Vi må redusere bemanningen med 21 stillinger fra 1.7.2015 og ut året, noe som utgjør ti prosent av den totale bemanningen i politidistriktet, skriver Håvard Fjærli i brevet til Politidirektoratet. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et ramsalt brev til Politidirektoratet skriver politimester Håvard Fjærli i Helgeland at han må sparke 21 medarbeidere – ti prosent av bemanningen i distriktet - som følge av budsjettkutt.

I oppsiktsvekkende krasse vendinger slår politimesteren full alarm om den økonomiske situasjonen for distriktet, som består av 16 kommuner i Nordland.

Helgeland politidistrikt har fra Politidirektoratet fått en såkalt rammetildeling på 139 millioner kroner for 2015 – 13,5 millioner mindre enn det faktiske behov, ifølge Fjærli.

Rammetildelingen er 47 millioner mindre enn det POD kjøpte konsulenttjenester for i fjor, slik ABC Nyheter avslørte torsdag: 186 millioner kroner brukte direktoratet på innleid konsulenthjelp. Det tilsvarer 509.600 kroner hver eneste dag – eller årslønnen til rundt 350 politibetjenter.

Før påske skrev ABC Nyheter at POD også har holdt igjen 100 millioner kroner fra politidistriktene, for blant annet å vokse ytterligere. Justiskomiteens Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fryktet at dette ville gi et topptungt politi, og svekke politikraften i distriktene.

Og utfra brevet til Håvard Fjærli synes bekymringen reell:

Ikke midler til lønn

Ifølge Fjærli har han tatt opp den negative budsjettutviklingen med Politidirektoratet siden 2012, uten at det har gjort synlig inntrykk på toppene i direktoratet.

– Vi synes det er bekymringsfullt at POD velger å forholde seg til politidistriktet på denne måten, skriver Håvard Fjærli – og utdyper:

– Realiteten i årets tildeling er at vi går inn i året 2015 med en høy andel ansatte som følge av kravet til nettovekst i politioperative stillinger. Dette er en ønsket utvikling fra politisk hold. Imidlertid står ikke rammetildelingen for 2015 i forhold til den bemanningsutvikling som er ønsket. Tildelt ramme vil ikke dekke faste kostnader til lønn, husleie og drift av materiell! skriver Fjærli, som avslutter setningen med utropstegn.

Han skriver at de de nå har analysert alle aspekter ved driften, og satt opp et nøkternt budsjettforslag, der det ikke er satt av midler til investeringer. Men de må ut med penger for en politibil.

– Vi bestilte ett kjøretøy i 2014 til erstatning for et utrangert kjøretøy. Dette ble levert i 2015, og må dekkes innenfor årets tildeling.

Må si opp folk

Ifølge politimesteren må distriktet ha minimum disponibelt 152,5 millioner kroner for å dekke alle utgifter. Av dette går vel 120,1 millioner kroner til personalkostander, mens 30,4 millioner går til øvrig drift.

Konsekvensene er ellers at de må gå til oppsigelser.

– Vi må redusere bemanningen med 21 stillinger fra 1.7.2015 og ut året, noe som utgjør 10 prosent av den totale bemanningen i politidistriktet, skriver Håvard Fjærli, og utdyper konsekvensene det vil ha for befolkningen:

– En slik bemanningsreduksjon vil gå ut over det tilbudet Helgeland politidistrikt skal gi publikum. Det vil åpenbart oppstå utfordringer i forhold til responstid og responskvalitet i operative oppdrag, fordi vi ikke kan opprettholde politidekning i regionene slik vi har i dag.

Les også: – Politiet i Oslo ikke rustet til å håndtere kriser

Lite profesjonelt og umulig å styre

Fjærli presiserer at dersom distriktet skal følge regjeringen og statsrådens intensjoner om nettovekst i politibemanning, vil de dessuten ha et merforbruk på 9,7 millioner kroner ved utgangen av året.

Fortvilet kommer han med følgende hjertesukk:

– Fra en leders perspektiv er manglende forutsigbarhet fra år til år noe av det verste med denne situasjonen. Man blir gitt pålegg om å gjennomføre ansettelser (nettovekst), uten at dette følges opp med nok midler. For den enkelte arbeidstaker må dette fremstå som uforståelig og lite profesjonelt. For driftsenhetene blir usikkerheten stor, og for politiledere blir det nærmest umulig å styre når budsjettet er så lavt. Når man ligger an til å pådra seg et merforbruk på flere millioner kroner og må gjennomføre ansettelser på slutten av året for å nå kravet til nettovekst, hva skjer da neste år? Får man enda mindre å rutte med i 2016 fordi merforbruket fra året før inndras? spør Håvard Fjærli.

Han anmoder POD om at de sletter merforbruket fra tidligere år, og at rammen økes med 9,7 millioner kroner:

– Skal Helgeland politidistrikt være i stand til å ta del i den kunnskapsutvikling som forventes, samt være i stand til å bekjempe kriminalitet innenfor prioriterte områder i disponeringsskriv og tildelingsbrev, må rammen økes.

Les også: Regjeringen ga ferske politifolk jobbgaranti

Spark til POD

I regjeringens politiske plattform står det: «Regjeringens målsetting er to politifolk pr 1.000 innbyggere innen 2020». Fjærli ber derfor Politidirektoratet avklarer hvilke hensyn som skal veie tyngst:

Skal politidistrikt skal forsøke å realisere politiske målsettinger, som er netto stillingsvekst, og resultatmål? Eller foreta en reduksjon av aktivitetsnivået gjennom å kutte staben med ti prosent?

Han avslutter brevet med et spark til Politidirektoratets egen vekst:

– Man (vil) nevne at politidistriktet selvsagt ser behovet og nødvendigheten av at det foregår sentral utvikling innen IKT, merverdiprogram etc., men det blir likevel et spørsmål om ikke dette bør skje over et lengre tidsrom, slik at konsekvensene gjennom en svekket kriminalitetsbekjempelse ikke blir så merkbare for publikum. Man anmoder om at POD forsøker å finne en bedre balanse mellom sentrale utviklingsprosjekt, styrking av den sentrale politiledelsen i POD på den ene siden opp mot kriminalitetsbekjempelsen i politiets spisse ende, skriver politimester Håvard Fjærli – og understreker:

– En ytterligere svekkelse av politidistriktenes budsjetter vil dessverre få merkbare negative konsekvenser for publikum.

Politimester Håvard Fjærli ønsker ikke å kommentere brevet utover følgende:

– Vi skal ha et møte med POD i slutten av måneden for å se nærmere på budsjettet, og se om vi finner en løsning på dette, sier politimester Håvard Fjærli til ABC Nyheter.

Assisterende politidirektør Vidar Refvik i Politidirektoratet kommenterer brevet slik overfor ABC Nyheter:

– Politidirektoratet er kjent med at det er krevende økonomi rundt drift og investering i politidistriktene. Vi har i dag hatt et telefonmøte med politimesteren i Helgeland politidistrikt, og skal senere i denne måneden også ha et møte med ham.

Helgeland politidistrikt

Helgeland politidistrikts 194 ansatte ledes av Politimester Håvard Fjærli. Politidistriktet, med hovedsete i Mosjøen, omfatter 16 kommuner med en befolkning på i underkant av 76.000.

Distriktet har tre funksjonelle driftsenheter:

  • Retts- og påtaleenhet
  • Fellesoperativ enhet
  • Politiets sikkerhetstjeneste (PST)

Politidistriktet har elleve geografiske enheter, samlet i fire driftsenheter:

Nord: Mo i Rana, Hemnes lensmannskontor, Nesna lensmannskontor

Sør: Brønnøy og Vevelstad, Vega lensmannskontor, Sømna lensmannskontor

Ytre: Alstahaug og Leirfjord, Herøy og Dønna lensmannskontor, Lurøy og Træna lensmannskontor

Indre: Mosjøen politistasjon og Grane og Hattfjelldal lensmannskontor

På politiet.no står det om Helgeland: «Som publikum er vel kjent med, representerer distriktet vi bor og arbeider i en utfordring med hensyn til avstander, veistandard, anløpstider for ferger etc. Politidistriktet er av den grunn nokså kostnadskrevende å dekke, også internt».

(Kilde: politiet.no)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Antall drepte på Sri Lanka oppe i 290 – norsk UD advarer nordmenn07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor
Siste nytt
09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenAntall drepte på Sri Lanka oppe i 290 – norsk UD advarer nordmenn07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor
Populært