Over 100 ferske politifolk uten jobb

Illustrasjonsfoto: NTB
Illustrasjonsfoto: NTB

Skriftlig garanti fra justisminister Anders Anundsen (Frp) til tross: Over 100 uteksaminerte studenter fra avgangskullene 2013 og 2014 på Politihøgskolen står fortsatt uten jobb i politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgangskullene PHS 2013/14

Uteksaminerte fra Politihøgskolen

2013-kullet: 636 har jobb, 34 har ikke jobb (totalt 670)

2014-kullet: 488 har jobb, 73 har ikke jobb (totalt 671)

Totalt uten jobb: 107

Totalt med jobb: 1124

Tall pr. februar 2015.

Kilde: Politiets Fellesforbund

Det fremgår av tall ABC Nyheter har fått fra Politiets Fellesforbund (PF).

– Det er svært få politistudenter som er på jakt etter jobb utenom etaten. Hvis du søker Politihøgskolen er det politi du vil bli, du går ikke der for å bli noe annet, sier leder Kent Skibstad i PF-studentene til ABC Nyheter.

Både i regjeringens politiske plattform og i tildelingsbrevet fra Justisdepartementet til Politidirektoratet (POD) i fjor, ble det forsikret om at nyutdannede skal få jobb:

«Regjeringen har gjennom statsbudsjettet for 2014 lagt grunnlaget for at POD skal: Styrke grunnbemanningen i norsk politi. Alle som har bestått eksamen fra Politihøgskolen skal tilbys jobb så raskt som mulig og i løpet av 2014.», står det i tildelingsbrevet til POD.

Mens det i regjeringens politiske plattform står: «Regjeringens målsetting er to politifolk pr 1.000 innbyggere innen 2020. (…) Det vil derfor bli innført en garanti for at antallet nye og ledige stillinger i politiet øker tilsvarende antallet studenter som består Politihøgskolen inntil målet er nådd.».

Mer om bakgrunnen: Regjeringen ga ferske politifolk jobbgaranti

Politimester: – Må sparke 21

Dere ble garantert jobb?

– Ja, det kom klart frem. Anders Anundsen sa det, Erna Solberg sa det og Siv Jensen sa det. Det ser litt dårlig ut med denne jobbgarantien, men det er ikke første gang. Visst er det bra tall; i et arbeidsmarked som bremser opp skal man ikke kimse av at nær 90 prosent får jobb, og nesten alle etter en periode, sier Kent Skibstad, men understreker:

– Jeg er opptatt av samfunnet, rettsikkerhet og trygghet. At regjeringen faktisk når målet sitt om to polititjenestemenn pr. 1.000 innbygger innen 2020. For folk betyr det: Opplever du å bli utsatt for noe kriminelt, eller trenger du hjelp fra politiet, så skal du tas på alvor og vite at politiet faktisk kommer, sier Skibstad.

ABC Nyheter avslørte fredag at politimester Håvard Fjærli i Helgeland i et brev til POD skriver at han grunnet budsjettkutt tvinges til å sparke 21 medarbeidere. Politidistriktene har av direktoratet blitt pålagt å ansette flere politifolk. Men bestillingen blir ikke fulgt opp med økte rammetildelinger – altså kroner.

Ifølge Politiets Fellesforbund beregner POD en grunnstilling i politiet til å koste 780.000 kroner. Distriktene selv sier en stilling koster dem 930.000 kroner. Konklusjon: Stillingene fullfinansieres ikke fra POD, ifølge PF.

Grunnlønnen for en politibetjent inkludert alle tillegg er 512.000 kroner (eksklusiv overtid)

Les også: Tar 100 millioner fra politidistriktene for å ansette flere byråkrater

Ulogisk å utdanne til ledighet

FIKK GARANTI: Under Arendalsuka sist høst fikk daværende nestleder i PF-studentene, Thomas Tveit igjen garanti fra justisminister Anders Anundsen (Frp) om at alle skulle få jobb. – Jeg tror det ikke før jeg ser det, sa Tveit da. Foto: Gry Jorunn Holmen, Politiets Fellesforbund FIKK GARANTI: Under Arendalsuka sist høst fikk daværende nestleder i PF-studentene, Thomas Tveit igjen garanti fra justisminister Anders Anundsen (Frp) om at alle skulle få jobb. – Jeg tror det ikke før jeg ser det, sa Tveit da. Foto: Gry Jorunn Holmen, Politiets Fellesforbund

Kent Skibstad vedgår at det ikke er slik at en student kan kreve jobb.

– Men politiet er i en særstilling. Kriteriet for å være politi er fullført bachelorgrad ved Politihøgskolen og at du er ansatt i etaten. Først da kan du bære tittelen politi. Da er det rimelig ulogisk at staten skal bruke mange penger i tre år på å utdanne deg for å bli politi for at du skal bli noe annet, sier Skibstad, og presiserer:

– Staten bestiller mer politi. Da er det veldig lite logikk i at politi skal stå som lagervare. Dette handler om hva samfunnet trenger.

– Enkelte politidistrikt hevder de ikke har søkere til stillinger?

– Skal vi kreve jobb må vi til en viss grad være villig til å flytte på oss. Men det er viktig å huske at ikke alle har mulighet til å flytte. Derimot er det viktig at vi som skal søke jobb i politietaten ikke er kresne, men sier ja takk til den type stilling vi blir tilbudt. Ordenstjeneste er ikke alt, det finnes mange spennende jobber innen for eksempel etterforskning og forebygging. Det å ha annen erfaringen før en begynner på orden kan også være svært verdifullt og bidra til at man gjør en enda bedre jobb i gata, sier Skibstad.

Les også: – Politiet i Oslo ikke rustet for kriser

Brukte en halv million hver dag på konsulenter

Politidirektoratet brukte i fjor 186 millioner kroner på innleide konsulenter. Det tilsvarer årslønnen til rundt 350 politibetjenter. Politidirektør Odd Reidar Humlegård sa til ABC Nyheter at utgiftene hovedsakelig er gått til utviklingsprosjekter innen IKT. Dette skal ha vært nødvendig for blant annet å få innført straffeloven vedtatt i 2005.

Skibstad kommenterer pengebruken slik:

– Det er bra om det gir resultater og pengene blir brukt konstruktivt. Ifølge justisdepartementet skal man prøve å få innført den nye straffeloven i oktober, sier lederen for PF-studentene, og legger til:

– Men det må ikke gå utover politibemanningen i Norge. Vi kan ikke bli enda mer lagervare. Det er ikke vi som maser om jobber. Både samfunnet, politietaten og vi politistudenter, ja omtrent alle, er tjent med å få oss ut i arbeid, det er ingen vits å ruge på oss, sier PF-studentenes Kent Skibstad.

Les også: Jan Bøhler (Ap): – Regjeringen får døra midt i fleisen

Grunnlønn politibetjenter

Årsverk

Grunnlønn

Grunnlønn og alle tillegg ex overtid

Politibetjenter

5 269

403 972

512 315

Politiførstebetjenter

1 268

474 862

589 556

Politioverbetjenter

1 924

530 896

619 127

Kilde: Statens sentrale tjenestemannsregister pr 1.10.2014


Personvernpolicy