Meny

Sikkerhetsselskap: Funn i Oslo ekstremt urovekkende

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et britisk sikkerhetsselskap som hjalp Aftenposten med å undersøke mobilspionasje i Oslo i desember i fjor, betegner funnene som ekstremt urovekkende.

Det var før jul i fjor at Aftenposten og de norske sikkerhetsselskapene Cepia og Aeger undersøkte mobilovervåking i hovedstaden. Det britiske sikkerhetsselskapet Delma bisto også i undersøkelsene, og funnene gir stor grunn til bekymring.

– Vi fant flere saker i Oslo som vi anser som ekstremt urovekkende, sier Gordon McKay i Delma til Aftenposten.

Selskapet har i årevis jobbet for myndigheter, organisasjoner og private selskaper i en rekke land. Tre ganger fløy McKay og hans ansatte over fra Storbritannia for å hjelpe avisen i desember. Selskapets eksperter var da operatører av kontraetterretningsutstyret som ble brukt i målingene.

– I flere tilfeller fikk våre systemer umiddelbare alarmer i Oslo. Deretter ble dataene tatt tilbake til våre kontorer i Storbritannia for nærmere analyse over tid, sier han.

Les også: Anundsen: – Overvåkingen er fullstendig uakseptabel

Overrasket over Anundsen

McKay er overrasket over at de britiske sikkerhetsekspertene ennå ikke er blitt avhørt av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Han er også forbauset over at justisminister Anders Anundsen (Frp) i et brev til justiskomiteen på Stortinget denne uka opplyste at funnene kan skyldes «oppjustert signalstyrke» på lovlige basestasjoner.

Uttalelsene kommer mens etterforskningen fortsatt pågår og altså uten at PST har snakket med operatøren og selskapet som bisto avisen med å kartlegge overvåkingsutstyret i Oslo.

Før jul avviste Anundsen kategorisk at norske myndigheter kunne stå bak mobilovervåkingen. Nå viser han isteden til hvilken adgang myndighetene har til å benytte denne type utstyr og hvilke lovhjemler som finnes.

Les også: Ap ber Anundsen avklare gråsoner om overvåking

– Ville finne feil

Kyrre Sletsjøe som er daglig leder for sikkerhetsselskapet CEPIA Technologies, ble avhørt første gang lille julaften. Han sier til Aftenposten at det tidlig i avhørene ble klart for ham at hovedinteressen var å finne eventuelle feil med målingene, ikke å finne dem som sto bak overvåkingen.

– Jeg kan vanskelig se for meg at de kunne klare å finne noen overvåkere, da de kom så sent i gang med sine egne undersøkelser, sier han.

Hos PST understreker kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken at etterforskningen fortsatt pågår, og at de derfor ikke har trukket noen konklusjoner ennå.

Les også: Eksperter: Kina og Russland kan stå bak overvåking

Sentrale bygg

Kartleggingen som ble gjort på oppdrag av Aftenposten i desember i fjor, avslørte at hemmelige, falske basestasjoner, såkalte IMSI-fangere, høyst sannsynlig har vært i bruk rundt flere sentrale bygninger i hovedstaden.

Avisen skrev 12. desember at falske basestasjoner var oppdaget utenfor Stortinget, regjeringskontorene og statsministerboligen.

Basestasjonene kan overvåke bevegelsene til alle mobiltelefoner i og utenfor bygningene.

Populært