Anundsen: – Overvåkingen er fullstendig uakseptabel

Justisminister Anders Anundsen ber PST og NSM prøve å avdekke hvem som står bak overvåkingen i Oslo. Foto: NTB scanpix
Justisminister Anders Anundsen ber PST og NSM prøve å avdekke hvem som står bak overvåkingen i Oslo. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ber Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet gjøre det som er mulig for å avdekke hvem som står bak overvåkingen i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ukjente overvåkere

* Aftenposten kartlegging av bruk av mobilovervåkingsutstyr i Oslo har avslørt at hemmelige, falske basestasjoner, såkalte IMSI-fangere, høyst sannsynlig er i bruk rundt flere sentrale bygninger i hovedstaden.

* De falske basestasjonene er oppdaget utenfor Stortinget, regjeringskontorene og statsministerboligen. Disse kan overvåke bevegelsene til alle mobiltelefoner i og utenfor bygningene.

* En basestasjon er en radiosender som er bindeleddet for trafikk mellom mobiltelefoner og telefonnettet.

*Det er ukjent hvem som står bak. Det kan være snakk om fremmede stater, private aktører eller begge deler

Kilde: Aftenposten

– Dersom dette er riktig, er slik overvåking fullstendig uakseptabelt. Vi må gjøre det som er mulig for å finne ut hvem eller hva som står bak, og hva som er det faktiske omfanget, sier Anundsen til NTB.

Han viser til Aftenpostens avsløring av det som gir inntrykk av å være systematisk og omfattende overvåking av mobiltrafikk i områder i Oslo der våre fremste myndighetsinstitusjoner er plassert.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet har gjort lignende funn, som må kvalitetssikres før man kan fastslå hvorvidt de er samsvarende med Aftenpostens, og eventuelt videresendes PST for etterforskning.

– Når det gjelder denne konkrete saken, så er det PST og NSM som må si mer om hvordan de jobber for å forebygge og oppklare dette. Jeg vil få løpende få nødvendig orientering fra tjenestene, sier Anundsen. (©NTB)