Ap ber Anundsen avklare gråsoner om overvåking

Statsminister Erna Solberg (H) med sin mobiltelefon på Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Statsminister Erna Solberg (H) med sin mobiltelefon på Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilken etat har ansvaret for å avdekke og forebygge mobilovervåking? Det spørsmålet vil Arbeiderpartiet ha justisministerens svar på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Oppslagene i Aftenposten viser behovet for at justisministeren kommer til Stortinget og redegjør for saken, sier leder Hadia Tajik (Ap) i Stortingets justiskomité til NTB.

Avisen har de siste dagene skrevet at falske basestasjoner som kan overvåke mobiltrafikk, er utplassert på en rekke strategisk viktige steder i Oslo sentrum.

– Saken er alvorlig, ikke minst fordi det framstår som om PST og NSM ikke er enige om hvem som har ansvaret for å forebygge og avdekke denne typen overvåking, sier Tajik.

Til Stortinget

En samlet opposisjon ba mandag justisminister Anders Anundsen (Frp) komme til Stortinget for å redegjøre om saken. Når redegjørelsen kan finne sted, er usikkert. Torsdag er siste dag før Stortinget tar juleferie.

– Hver enkelt må selvsagt være bevisst på hvordan man bruker mobiltelefonen, og hva man snakker om. Men offentlige myndigheter har også et ansvar for å forebygge og avdekke slik overvåking, og redusere risikoen så langt det lar seg gjøre, sier Tajik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når vi ser at det er gråsoner de ulike etatene imellom, er det opplagt et behov for bedre samordning, tilføyer hun.

Les også: Eksperter: Kina og Russland kan stå bak overvåking

Bekrefter

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) går langt i å bekrefte Aftenpostens opplysninger.

– Vår hovedkonklusjon er at det er sannsynlig at funnene Aftenposten har gjort gjennom sine undersøkelser, er reelle, sier direktør Kjetil Nilsen i NSM.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NSM bruker betegnelsen «sannsynlig», siden det ikke er mulig å trekke absolutte konklusjoner, blant annet på grunn av undersøkelsenes ulikhet i tid og omfang.

Rapport fra NSM er nå oversendt Justisdepartementet, Forsvarsdepartementet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Les også: Tajik vender tommelen ned for utvidet rett til overvåking

PST etterforsker

Samtidig innleder PST etterforskning i saken for å finne ut om opplysningene om de falske basestasjonene «dreier seg om etterretningsvirksomhet til fordel for fremmede stater».

Artikkelen fortsetter under annonsen

PST har i sine analyser tidligere pekt på at særlig Russland og Kina kan være interessert i å spionere på Norge. Samtidig er ifølge Aftenposten flere av de falske basene utplassert i nærheten av ambassadene til USA og Israel i Oslo.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NRK at hun ikke ønsker å spekulere på hvem som kan stå bak, men nevner organisasjoner, selskaper og andre land som mulige ansvarlige.

– Storm i vannglass

Professor emeritus Svein Knapskog ved NTNU mener hele saken er betydelig overdrevet.

– Litt flåsete kan man si at dette er en storm i et vannglass, sier eksperten, som har jobbet med informasjonssikkerhet i 30 år.

– Vi snakker om åpen kommunikasjon via mobiltelefoni. Det man kan få tak i, er telefonnumre og en forbindelse mellom abonnenter. Man ser ikke innholdet, legger Knapskog til.

Han viser til at GSM-nettet fremdeles er å betrakte som et åpent nett, selv om det finnes muligheter til å kryptere trafikken. Han har ingen tro på at avsløringene utgjør noen fare for rikets sikkerhet eller for Forsvaret.

– Det tror jeg vi kan skrinlegge helt, sier han til NTB.