Meny

Hevder torpedo hadde inkassooppdrag mot Wiborg i København

Den Spania-bosatte eks-forretningsmannen Arne Tollefsen hevder han i juni 1994 overhørte to samtaler der et inkassooppdrag mot Gardermoen-varsleren Jan Wiborg ble bestilt. Oppdragsgiver skal ha vært en person på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALICANTE, SPANIA (ABC NYHETER): Tollefsen har i en årrekke vært en kjent skikkelse i Oslos kriminelle underverden, og var blant annet politiinformatør i jakten på det stjålne maleriet Skrik i 1994.

ABC Nyheter møtte Tollefsen i Albir i Alicante, der han for første gang forteller hva han skal ha opplevd uken før sivilingeniør Jan Wiborg ble funnet død og naken i en blodpøl på bakken utenfor sitt hotellrom i København 21. juni 1994. Like før hadde Wiborg truet med å avsløre hvem som sto bak påstått triksing med tåkemålinger på Hurum i forbindelse med lokalisering av ny hovedflyplass.

Den ene personen Tollefsen omtaler, døde for noen år siden.

– NN kommer og sier at han har fått en inkasso på en person som heter Wiborg. Og han drev med målinger nedpå Hurum og så videre. Og han skyldte penger til en på Stortinget, sier Arne Tollefsen til ABC Nyheter i videoen øverst i saken.

Reaksjon: Høyre-politiker om navngitt torpedo i Wiborg-saken: – Alvorlige påstander

– Måtte stoppe han fyren

Ifølge Tollefsen hørte han ved to anledninger samtaler der et oppdrag mot Wiborg ble diskutert. Bakgrunnen var at han selv hadde møter med en kjent torpedo i Oslo. Torpedoen ble oppsøkt av en såkalt «megler», det vil si en som formidlet oppdrag. Megleren og torpedoen flyttet seg til et bord få meter unna, og Tollefsen sier han hørte hele samtalen.

– De flyttet seg bare til bordet ved siden av. Jeg hørte at NN kom med et inkassooppdrag, at de måtte stoppe han fyren, og kreve inn penger. Han skyldte penger til en Stortingsaktør, et medlem på Stortinget, hevder Tollefsen.

– Så det var ikke bare en ren pengeinndriving?

– Nei, det tror jeg ikke, sier Tollefsen, som selv drev et inkassobyrå i flere år.

Noen dager senere skal megleren ha kommet tilbake. Også da flyttet de seg et stykke unna, men Tollefsen skal ha hørt samtalen.

– Det som skjer da er at de må reise ned og stoppe han, han skal presentere noe i København for pressen og andre kanaler, opplyser Tollefsen, og beskriver «megleren» som stresset.

Dagen etter dro han til samme sted for å sjekke om torpedoen var der. Det var han ikke, ifølge Tollefsen.

Les også: Hevder Gardermoen-varsler Jan Wiborg ble drept

Eks-Kripos-sjef mener det er troverdig

ABC Nyheter var i Spania sammen med forfatter Knut Lindh, som tidligere i høst kom med boken «Hvem drepte Jan Wiborg?». Lindh har sendt de uredigerte opptakene av samtalene med Arne Tollefsen til Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Han skriver at han har «håp om en grundig vurdering, som vil føre til at denne saken omsider blir etterforsket».

Lindh skriver også i brevet at han har fått to tidligere politifolk til å vurdere opptakene.

Den ene er Jan-Arnt Skjolde, som hadde nær kontakt med sivilingeniør Jan Wiborg da han jobbet ved daværende Asker og Bærum politikammer. Skjolde mener uten forbehold at Jan Tollefsen snakker sant, skriver Lindh i brevet, og legger til:

«Dagen etter møtte jeg tidligere nestleder ved Kripos, Knut Holen, som kjenner Arne Tollefsen fra sin tid i politiet. Etter å ha sett videoopptaket av Tollefsen, konkluderte også Holen med at Tollefsens forklaring er sannferdig. Heller ikke han hadde noen forbehold i sin vurdering».

Knut Holen, som har vært leder av etterretningsseksjonen i Oslo-politiet og nestleder i Kripos, ønsker ikke å kommentere videoen. Men han sier til ABC Nyheter at han har godkjent brevet Lindh har sendt til Oslos politimester, der det fremkommer at han mener Tollefsens forklaring er troverdig.

Les også: Lanserte eks-kona og ukjent hallik som Wiborg-morder

Hadde jevnlig kontakt med Wiborg

– Det virker som om han har en sannhet i det han fremstiller. Jeg følte at han hadde mer på hjertet, han hadde mer å fortelle, sier Jan-Arnt Skjolde til ABC Nyheter.

Skjolde har mer enn 30 års erfaring fra politiet, blant annet som taktisk etterforsker og fra økonomisk kriminalitet i distriktene Asker og Bærum og Oslo.

Høsten 1993 hadde han jevnlig kontakt med Jan Wiborg, og ble en slags fortrolig for ham.

– Jeg opplevde ham som en hedersmann i den forstand at han hadde tro på sin sak. Han ble et offer, og det følte jeg han var. Han hadde evig tro på rettferdighet, slik jeg oppfattet ham, sier Skjolde, som slakter den danske politietterforskningen.

Les også: TV 2-profil fusket i reportasje om Gardermoen-varsler

Han tror ikke Wiborg begikk selvmord.

– Nei, jeg har vel stilt spørsmålstegn ved det. Jeg synes da jeg fikk vite om åstedsgranskingen som ble gjort av dansk politi, at dette er usedvanlig dårlig etterforskning, sier Skjolde til ABC Nyheter.

Han legger til:

– Det interessante er at Knut Holen og jeg, uavhengig av å vite om det, hadde samme inntrykk av Tollefsen. Han kunne fremskaffe adekvat dokumentasjon for det meste han har gjort. Han tar ikke dette ut av lufta uten videre. Det er ingen røyk uten ild. Dem han omtaler i videoen har vært rimelige suspekte, sier Jan-Arnt Skjolde.

Les også: Norge mest korrupt i Skandinavia

Jubilerte med Leif A. Lier

I videoen sier Arne Tollefsen at han i sommer hadde 20-årsjubileum for Skrik-saken med tidligere politietterforsker Leif A. Lier på Theatercafeen i Oslo.

– Ja, det er korrekt, bekrefter Lier til ABC Nyheter.

Han sier Tollefsen gikk ut i det kriminelle miljøet med at det var utlovet en dusør for å få Munch-maleriet Skrik tilbake, og at de også hadde «en undercovergreie i Holland». Bekreftelsen Tollefsen viser frem i videoen fra Spania på at det var utlovet en dusør, er for øvrig signert av daværende leder for etterretningsseksjonen i Oslo-politiet, Knut Holen.

Leif A. Lier kjenner Wiborg-saken fra mediene, og sier at «det er mange ting i den saken der». Han kjenner ikke til Tollefsens historie om at det skal ha blitt satt ut et inkassooppdrag på Wiborg – men han utelukker ikke at det kan ha skjedd.

Les også: Gardermoen-varslerens sønn sjokkert over TV 2-fusket

– Kan være troverdig

– Jeg kan ikke si hvor troverdig det er, men jeg har vært masse i dette miljøet, så det kan være troverdig. Det kan være troverdig, sier Leif A. Lier.

Han stiller seg uforstående til hva Arne Tollefsen mener med at Lier «er under press».

– For å bruke et godt norsk ord: Bullshit! Jeg har aldri opplevd noen gang at jeg er blitt styrt i noen form for etterforskning. Det er ikke sant i det hele tatt. Selv under Lillehammer-saken, som jeg var en vesentlig del av etterforskningen i, var det mange som hevdet at vi hadde fått ordrer gjennom regjering og politikere. Det er bare tull. Det er ingen som har stått og presset meg i noen retning. Det må han ha sagt for å gjøre seg interessant, sier Lier og legger til:

– Jeg vil si det sånn, jeg, at du kanskje bør legge på et lite filter. Det er i hvert fall ikke sant i det hele tatt. Det er ikke i nærheten av sant en gang. Jeg kjente «Tollef» i flere år før Skrik-saken. Han var tennis-instruktør og mye rart nedi Spania. Jeg hadde et greit forhold til ham. Men jeg har alltid hatt et lite filter når tingene kommer, sier Leif A. Lier.

Arne Tollefsen sier han gjerne stiller i avhør hos politiet, og eventuelt i en rettssak.

Pressesjefen ved Oslo Politidistrikt bekrefter at de har mottatt brevet og opptakene fra Knut Lindh, men vet ikke hva status for dette er nå.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Varsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22 John Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53 Fant 370.000 tannbørster på øde øy16:35 Tusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33 Bombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04 Keiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45 Boris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36 Mann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23 Syklist mistet livet i Nordland14:05 Skiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47 Jevnere enn ventet i Australia13:42 Mann omkom i ulykke på Hvaler13:39 MC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39 Strache går av som visestatsminister i Østerrike12:40 Norsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34 MC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29 Rødt vil stanse ny postlov12:23 Prinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16 Hund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05 To menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03 Harsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55 Nordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22 Guardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50 Ibrahim forlenget med Pafos10:31 Valgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22 Kilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01 Zlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18 Rekkehusbrann i Bergen slokket09:14 Arsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00 Facebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59 Australsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58 Bolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20 Politiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17 – Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33 Salvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13 Mann knivstukket i Horten05:57 Riksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55 Bortføring for penger tar av i Nigeria05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54VerdenVarsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22SportJohn Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53VerdenFant 370.000 tannbørster på øde øy16:35PolitikkTusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33NorgeBombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04NorgeKeiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45VerdenBoris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36NorgeMann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23NorgeSyklist mistet livet i Nordland14:05NorgeSkiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47VerdenJevnere enn ventet i Australia13:42NorgeMann omkom i ulykke på Hvaler13:39NorgeMC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39VerdenStrache går av som visestatsminister i Østerrike12:40Helse og livsstilNorsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34NorgeMC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29PolitikkRødt vil stanse ny postlov12:23NorgePrinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16VerdenHund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05NorgeTo menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03SportHarsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55PengerNordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22SportGuardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50SportIbrahim forlenget med Pafos10:31VerdenValgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22VerdenKilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01SportZlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18NorgeRekkehusbrann i Bergen slokket09:14SportArsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00VerdenFacebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59VerdenAustralsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58NorgeBolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20NorgePolitiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17Politikk– Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33VerdenSalvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13NorgeMann knivstukket i Horten05:57NorgeRiksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55VerdenBortføring for penger tar av i Nigeria05:50NorgeDette skjer i dag
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus