Meny

Stortingsperson skal ha bestilt inkassooppdrag, hevder politiinformant

Høyre-politiker om navngitt torpedo i Wiborg-saken: – Alvorlige påstander

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentant Michael Tetzschner mener påstandene om at et inkassooppdrag ble satt ut på Gardermoen-varsler Jan Wiborg rett før han dro til København, der han ble funnet død, er alvorlige.

Det er forretningsmannen Arne Tollefsen som i et intervju med ABC Nyheter hevder han i juni 1994 hørte to samtaler mellom en såkalt «megler» og en torpedo der et inkassooppdrag på Jan Wiborg ble bestilt. Oppdragsgiver skal ifølge Tollefsen ha vært en person på Stortinget.

–  NN kommer og sier at han har fått en inkasso på en person som heter Wiborg. Og han drev med målinger nedpå Hurum og så videre. Og han skyldte penger til en på Stortinget, sa Arne Tollefsen da ABC Nyheter nylig møtte ham i Spania.

Tollefsen er en kjent skikkelse i Oslos kriminelle miljø, og var politiinformant i blant annet jakten på det stjålne maleriet Skrik. De uredigerte opptakene med ham fra Spania er overlevert Oslos politimester og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

ALVORLIG: Michael Tetzschner (H) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mener ansvaret for hva som skal skje videre i saken nå ligger hos påtalemyndighetene. Foto: NTB/ScanpixALVORLIG: Michael Tetzschner (H) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mener ansvaret for hva som skal skje videre i saken nå ligger hos påtalemyndighetene. Foto: NTB/Scanpix

Michael Tetzschner (H) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mener ansvaret for hva som skal skje videre i saken nå ligger hos påtalemyndighetene .

– Påstandene som fremkommer er alvorlige. Samtidig er det politiet/påtalemyndighet som er eneste rette adressat for eventuelt å motta opplysninger om bevis med tanke på gjenopptagelse av en sak som formelt er avsluttet, sier stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H) til ABC Nyheter.

Les sak og se video: Hevder torpedo hadde inkassooppdrag mot Wiborg i København

Konkluderte med selvdrap

Den stortingsoppnevnte Smith-kommisjonen konkluderte i 2001 med at Jan Wiborg var blakk, paranoid og suicidal, og at dødsfallet skyldtes enten selvdrap eller en ulykke.

Sivilingeniør Jan Fredrik Wiborg ble funnet naken og blodig på bakken nedenfor sitt hotellrom i København i 07-tiden 21. juni 1994, angivelig etter først å ha knust et to lags, ifølge eksperter nærmest uknuselig thermoplanglassvindu, for så en time senere å kaste seg baklengs ut av vinduet, som kun målte 77 ganger 68 centimeter. Rommet var i uorden, og i vinduskarmen var det ekskrementer der det var stumpet en sigarett.

ROM 307: Slik så Jan Wiborgs hotellrom på Cab Inn i København ut etter at han hadde falt ut av vinduet. I vinduet var en sigarett stumpet i ekskrementer. Foto: PolitietROM 307: Slik så Jan Wiborgs hotellrom på Cab Inn i København ut etter at han hadde falt ut av vinduet. I vinduet var en sigarett stumpet i ekskrementer. Foto: Politiet

Dansk politi konkluderte umiddelbart med selvmord. Men det ble ikke foretatt teknisk etterforskning, hverken på Wiborgs rom, eller utenfor. Hotellets gjester ble ikke avhørt og liket ble ikke obdusert – trass i familiens ønske. Bakgården ble på politiets ordre spylt av brannvesenet rundt halvannen time etterpå.

De uredigerte opptakene med Arne Tollefsen fra Spania er overlevert påtalemyndighetene. Tollefsen sier han gjerne stiller i politiavhør og i en eventuell rettssak.

Samleside: Les alle ABC Nyheters saker om Wiborg-saken

«Uggen sak»

Michael Tetzschner vil ikke uttale seg om videoen og påstandene, men sier:

– Når det gjelder enkelthetene i saken som inngår i en konkret bevisvurdering, er det særdeles viktig at en stortingsrepresentant ikke begynner å synse om det på egen hånd. Rettsstaten er bygget på et arbeidsdelingsprinsipp som betyr at politiet skal få arbeide uten politisk eller annen veiledning fra Stortinget eller enkeltrepresentanter. Paradoksalt nok vil det her foreligge et krav om at stortingsrepresentanter er mer tilbakeholdende enn andre, understreker Michael Tetzschner.

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum finner også ABC Nyheters nye opplysninger interessant, og sier til TV2 at han synes det er en «uggen sak»:

– Jeg mente, og har alltid ment at dette er en uggen sak. Som justisminister gjorde jeg alt jeg kunne for å få saken gjenopptatt, men jeg lyktes dessverre ikke. Men det er ikke for sent, sier Dørum til TV2.

Mens daværende stortingsrepresentant Hallgrim Berg (H), som var en av de siste som snakket med Jan Wiborg, mener Arne Tollefsens opplysninger er oppsiktsvekkende og interessante.

– Jeg har lenge ment at Wiborg må ha blitt tatt av dage av en torpedo på oppdrag fra noen som ville hindre Wiborg i å avsløre uregelmessigeheter rundt valget av Gardermoen som hovedflyplass. Han ble åpenbart lokket til København, med sønnen som lokkemiddel. At noen endelig nå har nye opplysninger i saken må føre til at politi og påtalemyndighet må gå ordentlig inn i saken. Behandlingen av Wiborgsaken hittil er en skam for rettssikkerheten og det norske demokratiske systemet, sier Berg til TV 2, men legger til at han har lite tro på at noen på Stortinget har engasjert torpedo for å drive inn penger lånt til Wiborg.

Oslo-politiet: – Vil se på det

To erfarne politimenn som har sett de uredigerte opptakene, mener Tollefsen fremstår troverdig:

Knut Holen, tidligere nestleder i Kripos og leder av etterretningsseksjonen i Oslo-politiet. Og Jan-Arnt Skjolde, som har 30 års erfaring fra taktisk etterforskning og økonomisk kriminalitet. Han hadde nær kontakt med Jan Wiborg høsten 1993 i forbindelse med en økonomisk straffesak.

De har begge godkjent et brev forfatter av boken «Hvem drepte Jan Wiborg?», Knut Lindh, sist uke leverte til Oslos politimester og justis- og beredskapsministeren sammen med opptakene. Der fremgår det at begge vurderer det Tollefsen hevder som sannferdig.

– Vi har mottatt saken, men vi må få noe tid på oss til å se på det før vi kan si noe mer om hva vi eventuelt foretar oss, opplyser pressesjef Unni T. Grøndal ved Oslo politidistrikt til ABC Nyheter.

– Vi vil vurdere hva vi gjør videre når vi har lest brevet fra Lindh, sier senior kommunikasjonsrådgiver Trond Øvstedal i Justis- og beredskapsdepartementet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus