Meny

Hevder torpedo hadde inkassooppdrag mot Wiborg i København

Den Spania-bosatte eks-forretningsmannen Arne Tollefsen hevder han i juni 1994 overhørte to samtaler der et inkassooppdrag mot Gardermoen-varsleren Jan Wiborg ble bestilt. Oppdragsgiver skal ha vært en person på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALICANTE, SPANIA (ABC NYHETER): Tollefsen har i en årrekke vært en kjent skikkelse i Oslos kriminelle underverden, og var blant annet politiinformatør i jakten på det stjålne maleriet Skrik i 1994.

ABC Nyheter møtte Tollefsen i Albir i Alicante, der han for første gang forteller hva han skal ha opplevd uken før sivilingeniør Jan Wiborg ble funnet død og naken i en blodpøl på bakken utenfor sitt hotellrom i København 21. juni 1994. Like før hadde Wiborg truet med å avsløre hvem som sto bak påstått triksing med tåkemålinger på Hurum i forbindelse med lokalisering av ny hovedflyplass.

Den ene personen Tollefsen omtaler, døde for noen år siden.

– NN kommer og sier at han har fått en inkasso på en person som heter Wiborg. Og han drev med målinger nedpå Hurum og så videre. Og han skyldte penger til en på Stortinget, sier Arne Tollefsen til ABC Nyheter i videoen øverst i saken.

Reaksjon: Høyre-politiker om navngitt torpedo i Wiborg-saken: – Alvorlige påstander

– Måtte stoppe han fyren

Ifølge Tollefsen hørte han ved to anledninger samtaler der et oppdrag mot Wiborg ble diskutert. Bakgrunnen var at han selv hadde møter med en kjent torpedo i Oslo. Torpedoen ble oppsøkt av en såkalt «megler», det vil si en som formidlet oppdrag. Megleren og torpedoen flyttet seg til et bord få meter unna, og Tollefsen sier han hørte hele samtalen.

– De flyttet seg bare til bordet ved siden av. Jeg hørte at NN kom med et inkassooppdrag, at de måtte stoppe han fyren, og kreve inn penger. Han skyldte penger til en Stortingsaktør, et medlem på Stortinget, hevder Tollefsen.

– Så det var ikke bare en ren pengeinndriving?

– Nei, det tror jeg ikke, sier Tollefsen, som selv drev et inkassobyrå i flere år.

Noen dager senere skal megleren ha kommet tilbake. Også da flyttet de seg et stykke unna, men Tollefsen skal ha hørt samtalen.

– Det som skjer da er at de må reise ned og stoppe han, han skal presentere noe i København for pressen og andre kanaler, opplyser Tollefsen, og beskriver «megleren» som stresset.

Dagen etter dro han til samme sted for å sjekke om torpedoen var der. Det var han ikke, ifølge Tollefsen.

Les også: Hevder Gardermoen-varsler Jan Wiborg ble drept

Eks-Kripos-sjef mener det er troverdig

ABC Nyheter var i Spania sammen med forfatter Knut Lindh, som tidligere i høst kom med boken «Hvem drepte Jan Wiborg?». Lindh har sendt de uredigerte opptakene av samtalene med Arne Tollefsen til Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Han skriver at han har «håp om en grundig vurdering, som vil føre til at denne saken omsider blir etterforsket».

Lindh skriver også i brevet at han har fått to tidligere politifolk til å vurdere opptakene.

Den ene er Jan-Arnt Skjolde, som hadde nær kontakt med sivilingeniør Jan Wiborg da han jobbet ved daværende Asker og Bærum politikammer. Skjolde mener uten forbehold at Jan Tollefsen snakker sant, skriver Lindh i brevet, og legger til:

«Dagen etter møtte jeg tidligere nestleder ved Kripos, Knut Holen, som kjenner Arne Tollefsen fra sin tid i politiet. Etter å ha sett videoopptaket av Tollefsen, konkluderte også Holen med at Tollefsens forklaring er sannferdig. Heller ikke han hadde noen forbehold i sin vurdering».

Knut Holen, som har vært leder av etterretningsseksjonen i Oslo-politiet og nestleder i Kripos, ønsker ikke å kommentere videoen. Men han sier til ABC Nyheter at han har godkjent brevet Lindh har sendt til Oslos politimester, der det fremkommer at han mener Tollefsens forklaring er troverdig.

Les også: Lanserte eks-kona og ukjent hallik som Wiborg-morder

Hadde jevnlig kontakt med Wiborg

– Det virker som om han har en sannhet i det han fremstiller. Jeg følte at han hadde mer på hjertet, han hadde mer å fortelle, sier Jan-Arnt Skjolde til ABC Nyheter.

Skjolde har mer enn 30 års erfaring fra politiet, blant annet som taktisk etterforsker og fra økonomisk kriminalitet i distriktene Asker og Bærum og Oslo.

Høsten 1993 hadde han jevnlig kontakt med Jan Wiborg, og ble en slags fortrolig for ham.

– Jeg opplevde ham som en hedersmann i den forstand at han hadde tro på sin sak. Han ble et offer, og det følte jeg han var. Han hadde evig tro på rettferdighet, slik jeg oppfattet ham, sier Skjolde, som slakter den danske politietterforskningen.

Les også: TV 2-profil fusket i reportasje om Gardermoen-varsler

Han tror ikke Wiborg begikk selvmord.

– Nei, jeg har vel stilt spørsmålstegn ved det. Jeg synes da jeg fikk vite om åstedsgranskingen som ble gjort av dansk politi, at dette er usedvanlig dårlig etterforskning, sier Skjolde til ABC Nyheter.

Han legger til:

– Det interessante er at Knut Holen og jeg, uavhengig av å vite om det, hadde samme inntrykk av Tollefsen. Han kunne fremskaffe adekvat dokumentasjon for det meste han har gjort. Han tar ikke dette ut av lufta uten videre. Det er ingen røyk uten ild. Dem han omtaler i videoen har vært rimelige suspekte, sier Jan-Arnt Skjolde.

Les også: Norge mest korrupt i Skandinavia

Jubilerte med Leif A. Lier

I videoen sier Arne Tollefsen at han i sommer hadde 20-årsjubileum for Skrik-saken med tidligere politietterforsker Leif A. Lier på Theatercafeen i Oslo.

– Ja, det er korrekt, bekrefter Lier til ABC Nyheter.

Han sier Tollefsen gikk ut i det kriminelle miljøet med at det var utlovet en dusør for å få Munch-maleriet Skrik tilbake, og at de også hadde «en undercovergreie i Holland». Bekreftelsen Tollefsen viser frem i videoen fra Spania på at det var utlovet en dusør, er for øvrig signert av daværende leder for etterretningsseksjonen i Oslo-politiet, Knut Holen.

Leif A. Lier kjenner Wiborg-saken fra mediene, og sier at «det er mange ting i den saken der». Han kjenner ikke til Tollefsens historie om at det skal ha blitt satt ut et inkassooppdrag på Wiborg – men han utelukker ikke at det kan ha skjedd.

Les også: Gardermoen-varslerens sønn sjokkert over TV 2-fusket

– Kan være troverdig

– Jeg kan ikke si hvor troverdig det er, men jeg har vært masse i dette miljøet, så det kan være troverdig. Det kan være troverdig, sier Leif A. Lier.

Han stiller seg uforstående til hva Arne Tollefsen mener med at Lier «er under press».

– For å bruke et godt norsk ord: Bullshit! Jeg har aldri opplevd noen gang at jeg er blitt styrt i noen form for etterforskning. Det er ikke sant i det hele tatt. Selv under Lillehammer-saken, som jeg var en vesentlig del av etterforskningen i, var det mange som hevdet at vi hadde fått ordrer gjennom regjering og politikere. Det er bare tull. Det er ingen som har stått og presset meg i noen retning. Det må han ha sagt for å gjøre seg interessant, sier Lier og legger til:

– Jeg vil si det sånn, jeg, at du kanskje bør legge på et lite filter. Det er i hvert fall ikke sant i det hele tatt. Det er ikke i nærheten av sant en gang. Jeg kjente «Tollef» i flere år før Skrik-saken. Han var tennis-instruktør og mye rart nedi Spania. Jeg hadde et greit forhold til ham. Men jeg har alltid hatt et lite filter når tingene kommer, sier Leif A. Lier.

Arne Tollefsen sier han gjerne stiller i avhør hos politiet, og eventuelt i en rettssak.

Pressesjefen ved Oslo Politidistrikt bekrefter at de har mottatt brevet og opptakene fra Knut Lindh, men vet ikke hva status for dette er nå.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23 Norge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23 Valgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23 De norske hopperne langt bak i Polen20:22 Brann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21 Stoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18 Abe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00 Hjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56 Seieren glapp for Asker19:55 Aalesund seiret i målfest19:53 Hjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53 Raufoss seiret i målfest19:52 Berg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51 Brann-seier over Stabæk19:51 Nunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50 Tredje tap på rad for Tromsdalen19:49 Fjerde strake tap for HamKam19:48 Stoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22 Shane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52 Forsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18 Jo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15 Ole Selnæs scoret selvmål i Kina17:56 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52 Værlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47 Vinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44 De Gea enig om superkontrakt med United12:36 Minst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22 Den britiske finansministeren sier han vil gå av12:05 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02 Iransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37 Tusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29 Zidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07 Australsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46 Ingen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30 Aschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27 Norskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland
Siste nytt
22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23SportNorge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23PolitikkValgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23SportDe norske hopperne langt bak i Polen20:22SportBrann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21PolitikkStoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18PolitikkAbe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00SportHjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56SportSeieren glapp for Asker19:55SportAalesund seiret i målfest19:53SportHjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53SportRaufoss seiret i målfest19:52SportBerg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51SportBrann-seier over Stabæk19:51SportNunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50SportTredje tap på rad for Tromsdalen19:49SportFjerde strake tap for HamKam19:48NorgeStoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22SportShane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52NorgeForsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18KulturJo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15SportOle Selnæs scoret selvmål i Kina17:56SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52NorgeVærlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47NorgeVinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44SportDe Gea enig om superkontrakt med United12:36VerdenMinst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22VerdenDen britiske finansministeren sier han vil gå av12:05SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02VerdenIransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29SportZidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07VerdenAustralsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46NorgeIngen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30NorgeAschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27VerdenNorskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus