Hevder torpedo hadde inkassooppdrag mot Wiborg i København

Den Spania-bosatte eks-forretningsmannen Arne Tollefsen hevder han i juni 1994 overhørte to samtaler der et inkassooppdrag mot Gardermoen-varsleren Jan Wiborg ble bestilt. Oppdragsgiver skal ha vært en person på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALICANTE, SPANIA (ABC NYHETER): Tollefsen har i en årrekke vært en kjent skikkelse i Oslos kriminelle underverden, og var blant annet politiinformatør i jakten på det stjålne maleriet Skrik i 1994.

ABC Nyheter møtte Tollefsen i Albir i Alicante, der han for første gang forteller hva han skal ha opplevd uken før sivilingeniør Jan Wiborg ble funnet død og naken i en blodpøl på bakken utenfor sitt hotellrom i København 21. juni 1994. Like før hadde Wiborg truet med å avsløre hvem som sto bak påstått triksing med tåkemålinger på Hurum i forbindelse med lokalisering av ny hovedflyplass.

Den ene personen Tollefsen omtaler, døde for noen år siden.

– NN kommer og sier at han har fått en inkasso på en person som heter Wiborg. Og han drev med målinger nedpå Hurum og så videre. Og han skyldte penger til en på Stortinget, sier Arne Tollefsen til ABC Nyheter i videoen øverst i saken.

Reaksjon: Høyre-politiker om navngitt torpedo i Wiborg-saken: – Alvorlige påstander

– Måtte stoppe han fyren

Ifølge Tollefsen hørte han ved to anledninger samtaler der et oppdrag mot Wiborg ble diskutert. Bakgrunnen var at han selv hadde møter med en kjent torpedo i Oslo. Torpedoen ble oppsøkt av en såkalt «megler», det vil si en som formidlet oppdrag. Megleren og torpedoen flyttet seg til et bord få meter unna, og Tollefsen sier han hørte hele samtalen.

– De flyttet seg bare til bordet ved siden av. Jeg hørte at NN kom med et inkassooppdrag, at de måtte stoppe han fyren, og kreve inn penger. Han skyldte penger til en Stortingsaktør, et medlem på Stortinget, hevder Tollefsen.

– Så det var ikke bare en ren pengeinndriving?

– Nei, det tror jeg ikke, sier Tollefsen, som selv drev et inkassobyrå i flere år.

Noen dager senere skal megleren ha kommet tilbake. Også da flyttet de seg et stykke unna, men Tollefsen skal ha hørt samtalen.

– Det som skjer da er at de må reise ned og stoppe han, han skal presentere noe i København for pressen og andre kanaler, opplyser Tollefsen, og beskriver «megleren» som stresset.

Dagen etter dro han til samme sted for å sjekke om torpedoen var der. Det var han ikke, ifølge Tollefsen.

Les også: Hevder Gardermoen-varsler Jan Wiborg ble drept

Eks-Kripos-sjef mener det er troverdig

ABC Nyheter var i Spania sammen med forfatter Knut Lindh, som tidligere i høst kom med boken «Hvem drepte Jan Wiborg?». Lindh har sendt de uredigerte opptakene av samtalene med Arne Tollefsen til Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Han skriver at han har «håp om en grundig vurdering, som vil føre til at denne saken omsider blir etterforsket».

Lindh skriver også i brevet at han har fått to tidligere politifolk til å vurdere opptakene.

Den ene er Jan-Arnt Skjolde, som hadde nær kontakt med sivilingeniør Jan Wiborg da han jobbet ved daværende Asker og Bærum politikammer. Skjolde mener uten forbehold at Jan Tollefsen snakker sant, skriver Lindh i brevet, og legger til:

«Dagen etter møtte jeg tidligere nestleder ved Kripos, Knut Holen, som kjenner Arne Tollefsen fra sin tid i politiet. Etter å ha sett videoopptaket av Tollefsen, konkluderte også Holen med at Tollefsens forklaring er sannferdig. Heller ikke han hadde noen forbehold i sin vurdering».

Knut Holen, som har vært leder av etterretningsseksjonen i Oslo-politiet og nestleder i Kripos, ønsker ikke å kommentere videoen. Men han sier til ABC Nyheter at han har godkjent brevet Lindh har sendt til Oslos politimester, der det fremkommer at han mener Tollefsens forklaring er troverdig.

Les også: Lanserte eks-kona og ukjent hallik som Wiborg-morder

Hadde jevnlig kontakt med Wiborg

– Det virker som om han har en sannhet i det han fremstiller. Jeg følte at han hadde mer på hjertet, han hadde mer å fortelle, sier Jan-Arnt Skjolde til ABC Nyheter.

Skjolde har mer enn 30 års erfaring fra politiet, blant annet som taktisk etterforsker og fra økonomisk kriminalitet i distriktene Asker og Bærum og Oslo.

Høsten 1993 hadde han jevnlig kontakt med Jan Wiborg, og ble en slags fortrolig for ham.

– Jeg opplevde ham som en hedersmann i den forstand at han hadde tro på sin sak. Han ble et offer, og det følte jeg han var. Han hadde evig tro på rettferdighet, slik jeg oppfattet ham, sier Skjolde, som slakter den danske politietterforskningen.

Les også: TV 2-profil fusket i reportasje om Gardermoen-varsler

Han tror ikke Wiborg begikk selvmord.

– Nei, jeg har vel stilt spørsmålstegn ved det. Jeg synes da jeg fikk vite om åstedsgranskingen som ble gjort av dansk politi, at dette er usedvanlig dårlig etterforskning, sier Skjolde til ABC Nyheter.

Han legger til:

– Det interessante er at Knut Holen og jeg, uavhengig av å vite om det, hadde samme inntrykk av Tollefsen. Han kunne fremskaffe adekvat dokumentasjon for det meste han har gjort. Han tar ikke dette ut av lufta uten videre. Det er ingen røyk uten ild. Dem han omtaler i videoen har vært rimelige suspekte, sier Jan-Arnt Skjolde.

Les også: Norge mest korrupt i Skandinavia

Jubilerte med Leif A. Lier

I videoen sier Arne Tollefsen at han i sommer hadde 20-årsjubileum for Skrik-saken med tidligere politietterforsker Leif A. Lier på Theatercafeen i Oslo.

– Ja, det er korrekt, bekrefter Lier til ABC Nyheter.

Han sier Tollefsen gikk ut i det kriminelle miljøet med at det var utlovet en dusør for å få Munch-maleriet Skrik tilbake, og at de også hadde «en undercovergreie i Holland». Bekreftelsen Tollefsen viser frem i videoen fra Spania på at det var utlovet en dusør, er for øvrig signert av daværende leder for etterretningsseksjonen i Oslo-politiet, Knut Holen.

Leif A. Lier kjenner Wiborg-saken fra mediene, og sier at «det er mange ting i den saken der». Han kjenner ikke til Tollefsens historie om at det skal ha blitt satt ut et inkassooppdrag på Wiborg – men han utelukker ikke at det kan ha skjedd.

Les også: Gardermoen-varslerens sønn sjokkert over TV 2-fusket

– Kan være troverdig

– Jeg kan ikke si hvor troverdig det er, men jeg har vært masse i dette miljøet, så det kan være troverdig. Det kan være troverdig, sier Leif A. Lier.

Han stiller seg uforstående til hva Arne Tollefsen mener med at Lier «er under press».

– For å bruke et godt norsk ord: Bullshit! Jeg har aldri opplevd noen gang at jeg er blitt styrt i noen form for etterforskning. Det er ikke sant i det hele tatt. Selv under Lillehammer-saken, som jeg var en vesentlig del av etterforskningen i, var det mange som hevdet at vi hadde fått ordrer gjennom regjering og politikere. Det er bare tull. Det er ingen som har stått og presset meg i noen retning. Det må han ha sagt for å gjøre seg interessant, sier Lier og legger til:

– Jeg vil si det sånn, jeg, at du kanskje bør legge på et lite filter. Det er i hvert fall ikke sant i det hele tatt. Det er ikke i nærheten av sant en gang. Jeg kjente «Tollef» i flere år før Skrik-saken. Han var tennis-instruktør og mye rart nedi Spania. Jeg hadde et greit forhold til ham. Men jeg har alltid hatt et lite filter når tingene kommer, sier Leif A. Lier.

Arne Tollefsen sier han gjerne stiller i avhør hos politiet, og eventuelt i en rettssak.

Pressesjefen ved Oslo Politidistrikt bekrefter at de har mottatt brevet og opptakene fra Knut Lindh, men vet ikke hva status for dette er nå.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:18 Solberg på hemmelig besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 To menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Voldsom tornado traff Texas søndag05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet
Siste nytt
08:18PolitikkSolberg på hemmelig besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerTo menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24VerdenJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenVoldsom tornado traff Texas søndag05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenKanonvalg for De grønne i Sveits05:05VerdenSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus