Hevder torpedo hadde inkassooppdrag mot Wiborg i København

Den Spania-bosatte eks-forretningsmannen Arne Tollefsen hevder han i juni 1994 overhørte to samtaler der et inkassooppdrag mot Gardermoen-varsleren Jan Wiborg ble bestilt. Oppdragsgiver skal ha vært en person på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALICANTE, SPANIA (ABC NYHETER): Tollefsen har i en årrekke vært en kjent skikkelse i Oslos kriminelle underverden, og var blant annet politiinformatør i jakten på det stjålne maleriet Skrik i 1994.

ABC Nyheter møtte Tollefsen i Albir i Alicante, der han for første gang forteller hva han skal ha opplevd uken før sivilingeniør Jan Wiborg ble funnet død og naken i en blodpøl på bakken utenfor sitt hotellrom i København 21. juni 1994. Like før hadde Wiborg truet med å avsløre hvem som sto bak påstått triksing med tåkemålinger på Hurum i forbindelse med lokalisering av ny hovedflyplass.

Den ene personen Tollefsen omtaler, døde for noen år siden.

– NN kommer og sier at han har fått en inkasso på en person som heter Wiborg. Og han drev med målinger nedpå Hurum og så videre. Og han skyldte penger til en på Stortinget, sier Arne Tollefsen til ABC Nyheter i videoen øverst i saken.

Reaksjon: Høyre-politiker om navngitt torpedo i Wiborg-saken: – Alvorlige påstander

– Måtte stoppe han fyren

Ifølge Tollefsen hørte han ved to anledninger samtaler der et oppdrag mot Wiborg ble diskutert. Bakgrunnen var at han selv hadde møter med en kjent torpedo i Oslo. Torpedoen ble oppsøkt av en såkalt «megler», det vil si en som formidlet oppdrag. Megleren og torpedoen flyttet seg til et bord få meter unna, og Tollefsen sier han hørte hele samtalen.

– De flyttet seg bare til bordet ved siden av. Jeg hørte at NN kom med et inkassooppdrag, at de måtte stoppe han fyren, og kreve inn penger. Han skyldte penger til en Stortingsaktør, et medlem på Stortinget, hevder Tollefsen.

– Så det var ikke bare en ren pengeinndriving?

– Nei, det tror jeg ikke, sier Tollefsen, som selv drev et inkassobyrå i flere år.

Noen dager senere skal megleren ha kommet tilbake. Også da flyttet de seg et stykke unna, men Tollefsen skal ha hørt samtalen.

– Det som skjer da er at de må reise ned og stoppe han, han skal presentere noe i København for pressen og andre kanaler, opplyser Tollefsen, og beskriver «megleren» som stresset.

Dagen etter dro han til samme sted for å sjekke om torpedoen var der. Det var han ikke, ifølge Tollefsen.

Les også: Hevder Gardermoen-varsler Jan Wiborg ble drept

Eks-Kripos-sjef mener det er troverdig

ABC Nyheter var i Spania sammen med forfatter Knut Lindh, som tidligere i høst kom med boken «Hvem drepte Jan Wiborg?». Lindh har sendt de uredigerte opptakene av samtalene med Arne Tollefsen til Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Han skriver at han har «håp om en grundig vurdering, som vil føre til at denne saken omsider blir etterforsket».

Lindh skriver også i brevet at han har fått to tidligere politifolk til å vurdere opptakene.

Den ene er Jan-Arnt Skjolde, som hadde nær kontakt med sivilingeniør Jan Wiborg da han jobbet ved daværende Asker og Bærum politikammer. Skjolde mener uten forbehold at Jan Tollefsen snakker sant, skriver Lindh i brevet, og legger til:

«Dagen etter møtte jeg tidligere nestleder ved Kripos, Knut Holen, som kjenner Arne Tollefsen fra sin tid i politiet. Etter å ha sett videoopptaket av Tollefsen, konkluderte også Holen med at Tollefsens forklaring er sannferdig. Heller ikke han hadde noen forbehold i sin vurdering».

Knut Holen, som har vært leder av etterretningsseksjonen i Oslo-politiet og nestleder i Kripos, ønsker ikke å kommentere videoen. Men han sier til ABC Nyheter at han har godkjent brevet Lindh har sendt til Oslos politimester, der det fremkommer at han mener Tollefsens forklaring er troverdig.

Les også: Lanserte eks-kona og ukjent hallik som Wiborg-morder

Hadde jevnlig kontakt med Wiborg

– Det virker som om han har en sannhet i det han fremstiller. Jeg følte at han hadde mer på hjertet, han hadde mer å fortelle, sier Jan-Arnt Skjolde til ABC Nyheter.

Skjolde har mer enn 30 års erfaring fra politiet, blant annet som taktisk etterforsker og fra økonomisk kriminalitet i distriktene Asker og Bærum og Oslo.

Høsten 1993 hadde han jevnlig kontakt med Jan Wiborg, og ble en slags fortrolig for ham.

– Jeg opplevde ham som en hedersmann i den forstand at han hadde tro på sin sak. Han ble et offer, og det følte jeg han var. Han hadde evig tro på rettferdighet, slik jeg oppfattet ham, sier Skjolde, som slakter den danske politietterforskningen.

Les også: TV 2-profil fusket i reportasje om Gardermoen-varsler

Han tror ikke Wiborg begikk selvmord.

– Nei, jeg har vel stilt spørsmålstegn ved det. Jeg synes da jeg fikk vite om åstedsgranskingen som ble gjort av dansk politi, at dette er usedvanlig dårlig etterforskning, sier Skjolde til ABC Nyheter.

Han legger til:

– Det interessante er at Knut Holen og jeg, uavhengig av å vite om det, hadde samme inntrykk av Tollefsen. Han kunne fremskaffe adekvat dokumentasjon for det meste han har gjort. Han tar ikke dette ut av lufta uten videre. Det er ingen røyk uten ild. Dem han omtaler i videoen har vært rimelige suspekte, sier Jan-Arnt Skjolde.

Les også: Norge mest korrupt i Skandinavia

Jubilerte med Leif A. Lier

I videoen sier Arne Tollefsen at han i sommer hadde 20-årsjubileum for Skrik-saken med tidligere politietterforsker Leif A. Lier på Theatercafeen i Oslo.

– Ja, det er korrekt, bekrefter Lier til ABC Nyheter.

Han sier Tollefsen gikk ut i det kriminelle miljøet med at det var utlovet en dusør for å få Munch-maleriet Skrik tilbake, og at de også hadde «en undercovergreie i Holland». Bekreftelsen Tollefsen viser frem i videoen fra Spania på at det var utlovet en dusør, er for øvrig signert av daværende leder for etterretningsseksjonen i Oslo-politiet, Knut Holen.

Leif A. Lier kjenner Wiborg-saken fra mediene, og sier at «det er mange ting i den saken der». Han kjenner ikke til Tollefsens historie om at det skal ha blitt satt ut et inkassooppdrag på Wiborg – men han utelukker ikke at det kan ha skjedd.

Les også: Gardermoen-varslerens sønn sjokkert over TV 2-fusket

– Kan være troverdig

– Jeg kan ikke si hvor troverdig det er, men jeg har vært masse i dette miljøet, så det kan være troverdig. Det kan være troverdig, sier Leif A. Lier.

Han stiller seg uforstående til hva Arne Tollefsen mener med at Lier «er under press».

– For å bruke et godt norsk ord: Bullshit! Jeg har aldri opplevd noen gang at jeg er blitt styrt i noen form for etterforskning. Det er ikke sant i det hele tatt. Selv under Lillehammer-saken, som jeg var en vesentlig del av etterforskningen i, var det mange som hevdet at vi hadde fått ordrer gjennom regjering og politikere. Det er bare tull. Det er ingen som har stått og presset meg i noen retning. Det må han ha sagt for å gjøre seg interessant, sier Lier og legger til:

– Jeg vil si det sånn, jeg, at du kanskje bør legge på et lite filter. Det er i hvert fall ikke sant i det hele tatt. Det er ikke i nærheten av sant en gang. Jeg kjente «Tollef» i flere år før Skrik-saken. Han var tennis-instruktør og mye rart nedi Spania. Jeg hadde et greit forhold til ham. Men jeg har alltid hatt et lite filter når tingene kommer, sier Leif A. Lier.

Arne Tollefsen sier han gjerne stiller i avhør hos politiet, og eventuelt i en rettssak.

Pressesjefen ved Oslo Politidistrikt bekrefter at de har mottatt brevet og opptakene fra Knut Lindh, men vet ikke hva status for dette er nå.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 Ny massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Kullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 Gatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:47 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11 Nav stanser arbeidstrening hos XXL21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema17:59 Riksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49 Ung mann omkom i ulykke i Troms
Siste nytt
19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57VerdenNy massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenKullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36PengerTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02PengerHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenGatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Politikk«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00PengerNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19KulturNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28PengerJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:47VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46PengerBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30Helse og livsstilKina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29MotorVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36KulturTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29PengerMeglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18MotorFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46KulturTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11PengerNav stanser arbeidstrening hos XXL21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30KulturPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema17:59NorgeRiksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49NorgeUng mann omkom i ulykke i Troms
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus