Smith-kommisjonen:

Lanserte eks-kona og ukjent hallik som Wiborg-morder

MYSTISK DØDSFALL: Sivilingeniør Jan Fredrik Wiborg skal ha sagt at han ville avsløre hvem som hadde ført Stortinget bak lyset i hovedflyplass-saken. Noen dager senere ble han funnet død utenfor et billig hotell i København, der han angivelig skulle møte sønnen han ikke hadde sett på årevis. Foto: Politiet/Stein J. Bjørge (Aftenposten)
MYSTISK DØDSFALL: Sivilingeniør Jan Fredrik Wiborg skal ha sagt at han ville avsløre hvem som hadde ført Stortinget bak lyset i hovedflyplass-saken. Noen dager senere ble han funnet død utenfor et billig hotell i København, der han angivelig skulle møte sønnen han ikke hadde sett på årevis. Foto: Politiet/Stein J. Bjørge (Aftenposten)

I en rapport spekulerte Økokrims førstestatsadvokat på hvem som kunne ha motiv for å drepe Jan Wiborg. Blant dem: Eks-kona, hans familie og «en ukjent hallik» Wiborg traff i København.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erling Grimstad skrev ifølge seg selv dette for å avkrefte spekulasjonene om at politi eller norske myndigheter kunne ha interesse av å ta Wiborg av dage.

Grimstad var daværende nestsjef i Økokrim, og medlem av den stortingsoppnevnte Smith-kommisjonen i 2000-2001. Der ledet han etterforskningen av Wiborg-saken, og påstandene om sabotasje mot måleutstyret på Hurum.

Jan Wiborg ble funnet naken og blodig i bakgården til Hotel Cab Inn i København 21. juni 1994 etter å ha falt ut av et knust vindu i 4. etasje. Dit skal han ifølge to stortingsrepresentanter ha reist for å møte sin sønn Daniel, som han ikke hadde sett på flere år. Til politikerne hadde han også sagt at han ville avsløre hvem som trikset med tåkemålingene på Hurum.

SPEKULASJONENE: Utdrag fra rapport der daværende førstestatsadvokat Erlin Grimstad spekulerer i hvem som kan ha interesse i år drepe Jan Wiborg. SPEKULASJONENE: Utdrag fra rapport der daværende førstestatsadvokat Erlin Grimstad spekulerer i hvem som kan ha interesse i år drepe Jan Wiborg.

Etter en samtale med Wiborgs tidligere advokat skrev Smith-gransker Grimstad i en rapport til kommisjonen hvem som kunne hatt interesse av å ta livet av Gardermoen-varsleren. Øverst på lista: Eks-kona og mor til hans eneste sønn, Edwige Tessier (se Grimstads liste nederst i saken).

– Jeg har ikke den ringeste anelse om hvorfor Grimstad nevner meg og Wiborg-familien som mulige mordere! sier Edwige Tessier til ABC Nyheter.

Les mer: Hevder Gardermoen-varsler ble drept

Utelukker ikke drap

Rapporten fra Grimstad inngår i underlagsdokumentene til Smith-kommisjonen, og har vært hemmeligstemplet siden 2001.

Grimstad skriver at dette er refleksjoner han gjorde seg etter å ha diskutert med Wiborgs advokat Leidulv Digernes.

Rapporten er oppsiktsvekkende av flere grunner:

* Grimstad utelukker ikke drap – selv om Smith-kommisjonen i sin rapport bastant konkluderer med det motsatte. Den slår fast at Wiborg var blakk, paranoid og suicidal.

* Grimstad forklarer at han har skrevet det for å vise at det ikke er grunnlag for «spekulasjoner om at politi eller myndigheter i Norge kunne ha interesse av å ta Wiborg av dage».

– Dette er helt vilt! Det er hans formulering. Det har aldri vært et tema at politiet eller andre i Norge skulle tatt livet av ham. For meg fremstår det som en helt utenkelig teori, til og med, sier Leidulv Digernes til ABC Nyheter.

Han sier spekulasjonene i rapporten aldri er blitt fremlagt for ham.

Digernes var Jan Wiborgs advokat i en årrekke, fra begynnelsen av 1980-tallet frem til han døde i 1994, da han bisto ham med å formulere brev til Samferdselsdepartementet. De første årene bisto han Wiborg i barnefordelingssaken mot eks-kona om sønnen Daniel.

Digernes har internasjonal rett som spesialområde, og var på den amerikanske ambassadens liste over anbefalte advokater i Norge i rundt 30 år.

Les også: TV 2-profil fusket i reportasje om Gardermoen-varsler

– Aldri sagt det

Digernes var også advokaten til en franskmann som omtales som kriminell. Grimstad spekulerer i om Wiborg kom i kontakt med personer i hans miljø, og at disse altså skal ha hatt drapsmotiv.

– Jeg aner ikke hvorfor han har nevnt meg. Det er tatt ut av løse luften, sier mannen, som var en mangeårig venn av Wiborg, og er bosatt i Norge, til ABC Nyheter

Digernes hadde samtaler med Erling Grimstad, men synes konklusjonen i rapporten han skrev etterpå, er høyst spesiell. Han har ikke sett den før nå.

– Dette er Grimstads tanker og ikke mine. Jeg har ikke skrevet under på det der. Jeg har aldri sagt det heller. Han har tydeligvis laget et privat notat. Det må stå for hans regning. Jeg synes det er litt rart. Men jeg vet ikke hvordan kommisjonen arbeidet, sier Digernes.

De øvrige referatene i Smith-kommisjonens arkiver er i henhold til kutyme sendt til intervjuobjekter til godkjenning, fremgår det i journalene ABC Nyheter har hatt tilgang til i Stortingsarkivet.

Les også: TV 2-profil om hemmelig, dansk politinotat: – Løgnaktig

«En ukjent hallik»

Digernes kommenterer Grimstads spekulasjon om at familien ønsket ham av dage slik:

– Familien hjalp ham med å finansiere letingen etter sønnen. Det er rart han skriver at familien kan ha tatt livet av ham. Men Grimstad sa de skulle snu alle steiner. Det sier sånne kommisjoner alltid, sier Digerens tørt, som heller ikke har noen formening om hvorfor førstestatsadvokaten lanserer «en ukjent hallik» som mulig drapsmann.

Hallik-spekulasjonen innebærer at Grimstad mener Wiborg på sitt livs første reise til København skal ha vært i kontakt med et prostitusjonsmiljø. Det samtidig som Smith-kommisjonens rapport mer enn antyder at Wiborg sjekket inn på Hotel Cab Inn for å ta sitt eget liv. Grunnen er at han fikk et familierom i 4. etasje i stedet for et standardrom i en lavere etasje.

«Dette kan indikere at Wiborg ved innsjekkingen hadde planer om å ta sitt eget liv ved å hoppe ut av vinduet, og derfor ba om å få et vindu i øverste etasje.», står det i den offisielle kommisjonsrapporten jusprofessor Eivind Smith overlevert Stortingets president 1. mars 2001.

Urealistiske og groteske alternativer

Edwige Tessier er ikke nådig mot Erling Grimstad.

– Kanskje, og Grimstad sa det selv, kom hans spekulasjoner gjennom det faktum at hans samtale med Digernes ikke hjalp ham med å skjønne hvem eller hvilke myndigheter i Norge som kunne ha interesse av å drepe Jan Fredrik. Så han følte han hadde fritt leide til å innbille seg et scenario, sier Edwige Tessier, og tilføyer:

ETTERFORSKET: Erling Grimstad spekulerte blant annet i om Jan Wiborg kunne ha blitt tatt av dage av en ukjent hallik. Foto Knut Falch / SCANPIX . ETTERFORSKET: Erling Grimstad spekulerte blant annet i om Jan Wiborg kunne ha blitt tatt av dage av en ukjent hallik. Foto Knut Falch / SCANPIX .

– Men hadde Grimstad og kommisjonen prøvd hardt nok å finne sannheten rundt min tidligere ektemanns dødsfall ved for eksempel å ta hensyn til ubestridelige fakta, fremfor å utelate eller vri på andre, hadde de ikke trengt å lansere urealistiske og groteske alternativer.

Hun minner om at Wiborg ved flere anledninger de siste to-tre årene av sitt liv klaget over at han ble utsatt for trakassering, innbrudd og overvåking.

– Det var helt klart ikke meg han hadde i tankene da han sa dette, sier Tessier – som i likhet med deres felles sønn Daniel mener Jan Wiborg ble drept.

Hverken Erling Grimstad eller Eivind Smith vil kommentere noe som har med Smith-kommisjonen å gjøre – selv om avgraderingen av underlagsdokumentene har gitt offentligheten innsyn i nye opplysninger.

– Helheten i det syn en samlet kommisjon den gang for lenge siden kom frem til, er fyldig omtalt i granskningsrapporten, skriver jusprofessor Eivind Smith i en epost.

Grimstad er ikke lenger i Økokrim. Han er sjef og advokat i BDO, et rådgivningsfirma som blant annet driver med gransking.

Erling Grimstads spekulasjoner

«På bakgrunn av de informasjonene Digernes ga, gjorde jeg meg følgende refleksjoner når det gjelder spekulasjonene om hvem som kunne ha interesse av å ta livet av Wiborg:

A) Eks-kona og mor til Daniel. Imidlertid er det vanskelig å se noe motiv, fordi Daniel i 1994 var såpass stor at han kunne ta avgjørelser på egenhånd, og reise dersom han ville det.

B) Familien til Wiborg – kanskje fordi han ikke passet inn i fasaden til familien og/eller fordi de ikke ønsket at arven skulle tilfalle ham.

C) En ukjent hallik han kan ha rotet seg bort i eller kommet i klammeri med i København.

D) Wiborg kan ha kommet i kontakt med miljø/personer eller saker via (NN) eller andre kriminelle i dette miljøet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 19 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt
Siste nytt
10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 19 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45PengerNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24Helse og livsstilKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus