Meny

Smith-kommisjonen:

Lanserte eks-kona og ukjent hallik som Wiborg-morder

MYSTISK DØDSFALL: Sivilingeniør Jan Fredrik Wiborg skal ha sagt at han ville avsløre hvem som hadde ført Stortinget bak lyset i hovedflyplass-saken. Noen dager senere ble han funnet død utenfor et billig hotell i København, der han angivelig skulle møte sønnen han ikke hadde sett på årevis. Foto: Politiet/Stein J. Bjørge (Aftenposten)
MYSTISK DØDSFALL: Sivilingeniør Jan Fredrik Wiborg skal ha sagt at han ville avsløre hvem som hadde ført Stortinget bak lyset i hovedflyplass-saken. Noen dager senere ble han funnet død utenfor et billig hotell i København, der han angivelig skulle møte sønnen han ikke hadde sett på årevis. Foto: Politiet/Stein J. Bjørge (Aftenposten)

I en rapport spekulerte Økokrims førstestatsadvokat på hvem som kunne ha motiv for å drepe Jan Wiborg. Blant dem: Eks-kona, hans familie og «en ukjent hallik» Wiborg traff i København.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erling Grimstad skrev ifølge seg selv dette for å avkrefte spekulasjonene om at politi eller norske myndigheter kunne ha interesse av å ta Wiborg av dage.

Grimstad var daværende nestsjef i Økokrim, og medlem av den stortingsoppnevnte Smith-kommisjonen i 2000-2001. Der ledet han etterforskningen av Wiborg-saken, og påstandene om sabotasje mot måleutstyret på Hurum.

Jan Wiborg ble funnet naken og blodig i bakgården til Hotel Cab Inn i København 21. juni 1994 etter å ha falt ut av et knust vindu i 4. etasje. Dit skal han ifølge to stortingsrepresentanter ha reist for å møte sin sønn Daniel, som han ikke hadde sett på flere år. Til politikerne hadde han også sagt at han ville avsløre hvem som trikset med tåkemålingene på Hurum.

SPEKULASJONENE: Utdrag fra rapport der daværende førstestatsadvokat Erlin Grimstad spekulerer i hvem som kan ha interesse i år drepe Jan Wiborg. SPEKULASJONENE: Utdrag fra rapport der daværende førstestatsadvokat Erlin Grimstad spekulerer i hvem som kan ha interesse i år drepe Jan Wiborg.

Etter en samtale med Wiborgs tidligere advokat skrev Smith-gransker Grimstad i en rapport til kommisjonen hvem som kunne hatt interesse av å ta livet av Gardermoen-varsleren. Øverst på lista: Eks-kona og mor til hans eneste sønn, Edwige Tessier (se Grimstads liste nederst i saken).

– Jeg har ikke den ringeste anelse om hvorfor Grimstad nevner meg og Wiborg-familien som mulige mordere! sier Edwige Tessier til ABC Nyheter.

Les mer: Hevder Gardermoen-varsler ble drept

Utelukker ikke drap

Rapporten fra Grimstad inngår i underlagsdokumentene til Smith-kommisjonen, og har vært hemmeligstemplet siden 2001.

Grimstad skriver at dette er refleksjoner han gjorde seg etter å ha diskutert med Wiborgs advokat Leidulv Digernes.

Rapporten er oppsiktsvekkende av flere grunner:

* Grimstad utelukker ikke drap – selv om Smith-kommisjonen i sin rapport bastant konkluderer med det motsatte. Den slår fast at Wiborg var blakk, paranoid og suicidal.

* Grimstad forklarer at han har skrevet det for å vise at det ikke er grunnlag for «spekulasjoner om at politi eller myndigheter i Norge kunne ha interesse av å ta Wiborg av dage».

– Dette er helt vilt! Det er hans formulering. Det har aldri vært et tema at politiet eller andre i Norge skulle tatt livet av ham. For meg fremstår det som en helt utenkelig teori, til og med, sier Leidulv Digernes til ABC Nyheter.

Han sier spekulasjonene i rapporten aldri er blitt fremlagt for ham.

Digernes var Jan Wiborgs advokat i en årrekke, fra begynnelsen av 1980-tallet frem til han døde i 1994, da han bisto ham med å formulere brev til Samferdselsdepartementet. De første årene bisto han Wiborg i barnefordelingssaken mot eks-kona om sønnen Daniel.

Digernes har internasjonal rett som spesialområde, og var på den amerikanske ambassadens liste over anbefalte advokater i Norge i rundt 30 år.

Les også: TV 2-profil fusket i reportasje om Gardermoen-varsler

– Aldri sagt det

Digernes var også advokaten til en franskmann som omtales som kriminell. Grimstad spekulerer i om Wiborg kom i kontakt med personer i hans miljø, og at disse altså skal ha hatt drapsmotiv.

– Jeg aner ikke hvorfor han har nevnt meg. Det er tatt ut av løse luften, sier mannen, som var en mangeårig venn av Wiborg, og er bosatt i Norge, til ABC Nyheter

Digernes hadde samtaler med Erling Grimstad, men synes konklusjonen i rapporten han skrev etterpå, er høyst spesiell. Han har ikke sett den før nå.

– Dette er Grimstads tanker og ikke mine. Jeg har ikke skrevet under på det der. Jeg har aldri sagt det heller. Han har tydeligvis laget et privat notat. Det må stå for hans regning. Jeg synes det er litt rart. Men jeg vet ikke hvordan kommisjonen arbeidet, sier Digernes.

De øvrige referatene i Smith-kommisjonens arkiver er i henhold til kutyme sendt til intervjuobjekter til godkjenning, fremgår det i journalene ABC Nyheter har hatt tilgang til i Stortingsarkivet.

Les også: TV 2-profil om hemmelig, dansk politinotat: – Løgnaktig

«En ukjent hallik»

Digernes kommenterer Grimstads spekulasjon om at familien ønsket ham av dage slik:

– Familien hjalp ham med å finansiere letingen etter sønnen. Det er rart han skriver at familien kan ha tatt livet av ham. Men Grimstad sa de skulle snu alle steiner. Det sier sånne kommisjoner alltid, sier Digerens tørt, som heller ikke har noen formening om hvorfor førstestatsadvokaten lanserer «en ukjent hallik» som mulig drapsmann.

Hallik-spekulasjonen innebærer at Grimstad mener Wiborg på sitt livs første reise til København skal ha vært i kontakt med et prostitusjonsmiljø. Det samtidig som Smith-kommisjonens rapport mer enn antyder at Wiborg sjekket inn på Hotel Cab Inn for å ta sitt eget liv. Grunnen er at han fikk et familierom i 4. etasje i stedet for et standardrom i en lavere etasje.

«Dette kan indikere at Wiborg ved innsjekkingen hadde planer om å ta sitt eget liv ved å hoppe ut av vinduet, og derfor ba om å få et vindu i øverste etasje.», står det i den offisielle kommisjonsrapporten jusprofessor Eivind Smith overlevert Stortingets president 1. mars 2001.

Urealistiske og groteske alternativer

Edwige Tessier er ikke nådig mot Erling Grimstad.

– Kanskje, og Grimstad sa det selv, kom hans spekulasjoner gjennom det faktum at hans samtale med Digernes ikke hjalp ham med å skjønne hvem eller hvilke myndigheter i Norge som kunne ha interesse av å drepe Jan Fredrik. Så han følte han hadde fritt leide til å innbille seg et scenario, sier Edwige Tessier, og tilføyer:

ETTERFORSKET: Erling Grimstad spekulerte blant annet i om Jan Wiborg kunne ha blitt tatt av dage av en ukjent hallik. Foto Knut Falch / SCANPIX . ETTERFORSKET: Erling Grimstad spekulerte blant annet i om Jan Wiborg kunne ha blitt tatt av dage av en ukjent hallik. Foto Knut Falch / SCANPIX .

– Men hadde Grimstad og kommisjonen prøvd hardt nok å finne sannheten rundt min tidligere ektemanns dødsfall ved for eksempel å ta hensyn til ubestridelige fakta, fremfor å utelate eller vri på andre, hadde de ikke trengt å lansere urealistiske og groteske alternativer.

Hun minner om at Wiborg ved flere anledninger de siste to-tre årene av sitt liv klaget over at han ble utsatt for trakassering, innbrudd og overvåking.

– Det var helt klart ikke meg han hadde i tankene da han sa dette, sier Tessier – som i likhet med deres felles sønn Daniel mener Jan Wiborg ble drept.

Hverken Erling Grimstad eller Eivind Smith vil kommentere noe som har med Smith-kommisjonen å gjøre – selv om avgraderingen av underlagsdokumentene har gitt offentligheten innsyn i nye opplysninger.

– Helheten i det syn en samlet kommisjon den gang for lenge siden kom frem til, er fyldig omtalt i granskningsrapporten, skriver jusprofessor Eivind Smith i en epost.

Grimstad er ikke lenger i Økokrim. Han er sjef og advokat i BDO, et rådgivningsfirma som blant annet driver med gransking.

Erling Grimstads spekulasjoner

«På bakgrunn av de informasjonene Digernes ga, gjorde jeg meg følgende refleksjoner når det gjelder spekulasjonene om hvem som kunne ha interesse av å ta livet av Wiborg:

A) Eks-kona og mor til Daniel. Imidlertid er det vanskelig å se noe motiv, fordi Daniel i 1994 var såpass stor at han kunne ta avgjørelser på egenhånd, og reise dersom han ville det.

B) Familien til Wiborg – kanskje fordi han ikke passet inn i fasaden til familien og/eller fordi de ikke ønsket at arven skulle tilfalle ham.

C) En ukjent hallik han kan ha rotet seg bort i eller kommet i klammeri med i København.

D) Wiborg kan ha kommet i kontakt med miljø/personer eller saker via (NN) eller andre kriminelle i dette miljøet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende
Siste nytt
09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus