Elvira Nikolaisen: «Quiet Exit» (SonyBMG, 2006)

Myk brakdebut

Elvira Nkolaisen debuterte mykt med et brak i 2006, men siden ble det relativt stille rundt det blomstrende talentet. Foto: SonyBMG (promo)
Elvira Nkolaisen debuterte mykt med et brak i 2006, men siden ble det relativt stille rundt det blomstrende talentet. Foto: SonyBMG (promo)

<pABC Nyheter presenterer fire vesentlige plateutgivelser som er spilt inn i studioet Athletic Sound. Andre plate ut er Elvira Nikolaisens smekre debut «Quiet Exit».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Athletic Sound

Platestudioet Athletic Sound ble etablert av Kai Andersen i 1983.

Studioet ble startet i en kjeller i Halden våren 1983, men flyttet allerede i 1986 inn i en gammel gymsal (derav navnet) hvor det fremdeles er lokalisert.

I løpet av de 25 årene som er gått har mange sterke norske band vært innom Halden, noe som gjenspeiles i de som dukker opp i Brygga Kultursal, Haldens nye konsertsal, for å lage festforestilling tirsdag 28. april.


Under den for lengst utsolgte forestillingen spiller følgende artister: BigBang, CC Cowboys, deLillos, DumDum Boys, Paal Flaata, Sivert Høyem, Henning Kvitnes, Motorpsycho, Moving Oos, Elvira Nikolaisen, Onkel Tuka, Tom Russel, Seigmen, Somebody's Darling, Tommy Tokyo & Starving For My Gravy og Marthe Valle.

LES MER:

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

I forbindelse med at platestudioet Athletic Sound i Halden feirer 25 år i år, presenterer ABC Nyheter noen av de viktigste utgivelsene som har en tilknytning til jubilanten.

Mange artister spiller

I anledning 25-årsjubileet kommer i alt 16 av artistene som har jobbet i det legendariske studioet til å stille opp på en veldedighetskonsert i Halden tirsdag 28. april. En av dem er Elvira Nikolaisen.

Les også:
Del 1: Radioklassiker (om Motorpsychos «Trust Us»)
Del 3: De unge og lovende (om BigBangs «Electric Psalmbook»)
Del 4: Store fra starten (om Madrugadas «Industrial Silence»)


«Quiet Exit»«Quiet Exit»

Å komme fra en stor familie med rike musikktradisjoner har nok vært utløsende for Elvira Nikolaisens overbevisende suksess. Det var åpenbart fra første låt at hun liksom en Joni Mitchell hadde noe som var hennes eget. Og som kom innenfra.

Debutalbumet hennes, «Quiet Exit», ble spilt inn i Athletic Sound Studio i 2006, og hun ble raskt plassert i front av «jentebølgen» som herjet i norsk musikk dette året sammen med Marit Larsens solosuksess. Elvira ble med dette en av de mest overbevisende nye stjernene i norsk pop. Trolig mer på tross av enn på grunn av den sterke gudstroen som preget oppveksten i Rogaland ved siden av musikken.

Hun har tilkjennegitt et annet livssyn enn hennes like musikalske søsken, som på sin side har preget gruppene Silver og Serena-Maneesh. De tankene hun har gjort seg, og de oppgjørene hun har hatt med seg selv, ga mye næring til en imponerende og riktig debut. Gjennom å blø skapes noe, og Elvira blødde mye og overbevisende på sin første plateutgivelse.

Med personlighet og innlevelse

Elvira Nikolaisens suksess er den rake motsetning til de kortvarige suksessene vi har sett rundt Idol-konkurransene innen norsk pop de senere årene. Med personlighet og innlevelse, både bak pianoet og med den lett raspende og følelsesladete vokalen, var det ingen som ikke lot seg imponere av hvor modent og ektefølt hun opptrådte for tre år tilbake.

Hennes egenskaper kom også godt til syne da hun senere samme år fikk stor suksess i duett med Bjørn Eidsvåg på hans innspilling av sangen «Floden». Musikalsk fraserte hun i en tradisjon som var veldig amerikansk, ja veldig west coast i harmonier og arrangementer.

Frodigheten i låtene hadde et veldig stort og bittersøtt følelsesregister. Hun debuterte singer/songwriter-basert som en Joni Mitchell, samtidig som hun brukte harmonier og musikalske vendinger vi kjente igjen fra blant annet Crosby, Stills, Nash & Young, Randy Newman eller James Taylor.

Kjærligheten, livet, melankolien, sårheten, eller savnet av noe tapt, traff mange da «Quiet Exit» nådde opp til andreplass på VG-lista i 2006. Men siden skjedde det noe. Ett eller annet ble forutsigbart da Elvira byttet ut Knut «Euroboy» Schreiner som produsent på oppfølgeren «Indian Summer» i fjor, samtidig som hun forlot Athletic Sound.

Noe skjedde

Ex-Turboneger kollega og Elviras samboer Christer Engen overtok roret, men uten at noe ble like rørende ekte som på debuten. En merkelig karriere-bråstopp egentlig.

Kanskje er noe av nøkkelen å vende tilbake til det sagnomsnuste studioet i Halden? Never change a winning team, sier de. Kanskje er det sant?

Elvira trenger i hvert fall å gå tilbake til basisen fra «Quiet Exit». Selv et esel hører forskjell på de to albumene hennes...

ABC Nyheter vil være til stede både foran og bak scenen i Halden, og sender direkte på ABC TV fra backstageområdet under ledelse av Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha fra klokken 18.00 til klokken 22.00 på konsertkvelden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus