Meny

NATO overlever seg selv

Hvordan «håndtere» Afghanistan er et vikitg tema, for spesielt for USA. NATO har lovet mere penger og flere soldater, men ikke på langt nær så mye som president Barack Obama ønsker, er noe av det Jahn Otto Johansen skriver. (Foto: Scanpix)
Hvordan «håndtere» Afghanistan er et vikitg tema, for spesielt for USA. NATO har lovet mere penger og flere soldater, men ikke på langt nær så mye som president Barack Obama ønsker, er noe av det Jahn Otto Johansen skriver. (Foto: Scanpix)

60-årsjubileet til NATO ble avviklet med det lett pompøse selvskryt som forventes ved slike anledninger, men samtidig så vi en mer realistisk holdning til internasjonale problemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO vil ikke bli verdens politimann og venter ikke raske løsninger på kompliserte problemer.

For de stedlige og utsendte journalister kan NATO-møter ofte bli en langdryg og kjedelig affære, i tillegg til at det som nå på den fransk-tyske grensen er blitt et enormt sikkerhetsproblem bare å bevege seg fra det ene sted til det andre. Mediene har ikke adgang til de lukkede møter, og selv på de åpne arrangementer er det få journalister som slipper inn. Det mest av det som rapporteres bygger på medlemslandenes pressekonferanser og briefinger og på rykter som ligger like tett i luften som sigarettrøyken tidligere. NATO er selvsagt politisk korrekt og har som de fleste medlemsland innført røykeforbud. Den ild som skal tennes skjer helt andre steder, ja, faktisk helt utenfor NATOs traktatområde som omfatter bare USA, Canada og de europeiske medlemsland.

NATOs første krig

Første gang NATO gikk til krig, var i Jugoslavia, som aldri ble definert som noe innsatsområde for forsvarsalliansen, og det var heller ikke svar på noe angrep mot et av medlemslandene. Det var en såkalt humanitær intervensjon som ikke var sanksjonert av FNs sikkerhetsråd. Serberne skulle tas på grunn av deres overgrep mot det albanske folkeflertall i Kosovo. Over 2500 serbere ble drept, de fleste av dem sivile, og det ble gjort enorme skader på den sivile infrastruktur. Forurensning som følge av bombing av den petrokjemiske industri er et problem i årtier fremover, og det er tusenvis av klasebomber som hvert år skape nye invalider.

Krigen i Afghanistan

Den neste krig NATO ble involvert i, var i Afghanistan etter terrorangrepene på USA. Da iverksatte alliansen den viktige paragraf 5, som sier at et angrep på et av medlemslandene er et angrep på alle. Men president George W. Bush tok ikke imot denne utstrakte hånd. Han ville at krigen mot Taliban og Al Qaida skulle være en amerikansk affære, der NATO bare ga ekstra hjelp. Seiren over Taliban og Al Qaida dengang var så stor som den over hodet kunne bli.

Amerikanerne bestemmer

Men så skulle George W. Bush krige i Irak, og da kom Afghanistan i bakgrunnen. Nå var NATO god å ha. Vi fikk ISAF - International Security Force - som det var meningen skulle ta over stadig mer av krigføringen i Afghanistan, selv om amerikanerne fortsatte sine egne uavhengige operasjoner. Begge innsatsstyrker har idag amerikansk sjef, så det er ingen tvil om hvem som bestemmer.

Obama stiller krav

President Barack Obama ønsker seg større NATO-deltagelse i Afghanistan. (Foto: Scanpix)President Barack Obama ønsker seg større NATO-deltagelse i Afghanistan. (Foto: Scanpix)

President Obama har gjort Afghanistan til sin krig, mens Irak-engasjemetet avvikles etter hvert. Men han ønsker seg større NATO-deltagelse slik George W. Bush ville ha i Irak. Problemet med «de villige» kontra «de uvillige» er blitt like stort i Afghanistan som i Irak, og for europeerne er det en delikatell utfordring at en president som de ønsket velkommen og hyller nesten som en Jesus, nå forlanger mer av dem. På NATOs jubleumsmøte lovet europeerne mer penger og flere soldater, men på langt nær det som amerikanske ønsker og som Afghanistan trenger. Uenigheten ble glattet over med generelle erklæringer.

Afghanisering

Skal vi dømme etter ordbruken er i hvert fall USA og NATO blitt noe mer realistiske i Afghanistan. Ingen forventer lenger en snarlig, total seier over Taliban, men talibanerne skal heller ikke få vinne. Dessuten er det en økt erkjennelse av at krigen mot terror ikke kan vinnes ved militær innsats alene. Det er her det nye slagord kommer inn - afghanisering. Afghanerne skal få stadig mer ansvar for den indre sikkerhet.

Ikke lenger demokrati og menneskerettigheter

Dette betyr at USA og NATO ikke lenger kjemper for demokrati og menneskerettigheter i Afghanistan. De gamle, inngrodde holdninger er så sterke og stammene og klanene så innflytelsesrike at president Karsai må rette seg etter dem for å bli gjenvalgt i august. Det er i den sammenheng man må se de nye lovforslag som gir en ektemann rett til å pryle sin kone. Hun vil etter den nye lov ikke kunne nekte ham sex. Ellers ser vi i det Taliban-styrte område som nå tolereres i det nordvestlige Pakistan hvordan kvinner piskes og endog myrdes for påstått utroskap, ja, selv når de blir voldtatt. Jenter nektes skolegang, og ytringsfriheten begrenses enda mer enn i Russland. Det var et spill for hjemlige gallerier når NATO-landenes ledere advarte mot dette. De vet at de har lite de skal ha sagt der ute.

Utenfor traktatområdet

I virkeligheten har NATO tatt det skritt man spøkte med etter den kalde krigens slutt - «Out av area or out of business»" Hvis ikke NATO gikk utenfor sitt traktatområde ville organisasjonen opphøre. Problemet er at så store ressurser bindes opp til slike oppgaver utenfor det gamle traktatområde at det blir lite igjen til å ta seg av medlemslandenes sikkerhet i de nære sammenhenger i Europa. Nesten alle sentral- og østeuropeiske land gikk inn i NATO for å få en garanti mot Russland, ikke for å kjempe i Afghanistan. Den polske utenriksminister, Radek Sikorsy, var helt klar på det punkt og talte for mange.

Nei til Ukraina og Georgia nå

Men ledende NATO-land som USA, Frankrike, Spania og Italia vil ikke ha noen konfrontasjon med Russland. De vil heller ikke godta Ukraina og Georgia som medlemmer i overskuelig fremtid. I Ukraina er under 20 prosent av befolkningen for NATO-medlemskap, og Georgia lot seg lure inn i en krig som kunne ha vært unngått. Georgias tidligere FN-ambassadør, Irakli Alasania, har til vestlig presse sagt at russerne bare ventet på en sjanse til å slå til i Sør-Ossetia og at det var president Saakasjivilis feilslått politikk som førte til krigen. For de gamle NATO-land er det et mareritt å tenke seg paragraf 5 i en slik situasjon. Skulle NATO ha gått til krig mot Russland på grunn av en krig som Georgias halvgale president provoserte?

Nye medlemmer

Men NATO opptok likevel to nye medlemmer - Albania og Kroatia. Kroatia er relativt uproblematisk, selv om landet har gående en grensetrid med Slovenia. Men Albania har en elendig hær og et fullstendig korrupt samfunnsystem. Det er et tankekors at Makedonia inn til videre stenges ute på grunn av et gresk veto mot landets navn. Skal NATO virke stabiliserende på Balkan må alle de tidligere jugoslaviske republikker inn, også Serbia og Montenegro. Da først vil NATO i likhet med EU kunne virke dempende på de nasjonale og etniske motsetninger, slik vi har sett i Sentral- og Øst-Europa. På det området har NATO vært en suksess.

Vil ikke betale for mer forsvar

Problemet i NATO er til syvende og sist at de fleste medlemsland ikke vil betale det til forsvaret som de militære sjefer krever og som sivile sikkerhetspolitikere innser er nødvendig. Mens USA bruker 4 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvaret, er det bare fire europeiske land som imøtekommer NATOs minstekrav om 2 prosent av BNP. Amerikanerne har 14 prosent av alle felles operasjoner, mens europeerne bare klarer å moblisere 4 prosent. Resultatet er at NATO Response Force (NRF) ikke på langt nær er blitt den innsatsstyrke som var forutsetningen. Med den interasjonale finanskrisen og det press den legger på de enkelte land er det urealistisk å forvente at politikerne skal bevilge mer til forsvaret. Sosiale utgifter er et nesten bunnløst svelg. Må politikerne velge mellom stridsvogner og aldershjem og sykehus, velger de det siste.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17 Forskere fant ferskvann i Norskehavet19:15 Droneforbud over Utøya og Utvika19:13 Trump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11 Russ siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09 Nikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14 Pante-nedtur på børsen17:55 Siktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34 Jo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30 Medaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15 Britisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13 Bonde fradømt rett til dyrehold17:11 Washington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58 Horton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40 Støre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31 Varetektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30 Valget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09 Skogbrannen i Alta under kontroll16:03 Mayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00 Tyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47 Farenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32 Solberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27 Ingeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24 Mann hentet opp av vannet i Halden14:20 Mange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02 Over en million fisk fanget av turister så langt i år13:48 Kritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43 Britisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37 Iran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10 Kollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10 Partikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08 Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56 Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50 Kenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Strømmen tilbake i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 To menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran
Siste nytt
22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17NorgeForskere fant ferskvann i Norskehavet19:15NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika19:13NyheterTrump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11VerdenRuss siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09PengerNikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14PengerPante-nedtur på børsen17:55NorgeSiktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34PolitikkJo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30SportMedaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15VerdenBritisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13NorgeBonde fradømt rett til dyrehold17:11PengerWashington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58SportHorton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40PolitikkStøre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31NorgeVaretektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30VerdenValget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09NorgeSkogbrannen i Alta under kontroll16:03VerdenMayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00VerdenTyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47NorgeFarenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32NorgeSolberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27MotorIngeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24NorgeMann hentet opp av vannet i Halden14:20VerdenMange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02NorgeOver en million fisk fanget av turister så langt i år13:48ReiseKritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43VerdenBritisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37VerdenIran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10NorgeKollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10VerdenPartikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08NorgeFra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56NorgeHøyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50VerdenKenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeStrømmen tilbake i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03NorgeTo menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus