Pop blant kjendiser

Marah er bare ett av mange navn som stiller opp for Parkinson-pasienter under flagget Light Of Day på Garage i Oslo førstkommende søndag. Foto: promo
Marah er bare ett av mange navn som stiller opp for Parkinson-pasienter under flagget Light Of Day på Garage i Oslo førstkommende søndag. Foto: promo

<pPå søndag kan du oppleve en haug av Springsteens venner på Garage Oslo.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Steve Earle introducerade bandet i Nashville. Bruce Springsteen öppnade dörrar i New Jersey. Nick Hornby tog dem på turné, Stephen King påstod att rock'n'roll aldrig blir bättre än den som spelas på «If You Didn't Laugh, You'd Cry» (2005). Om det betyder något att ha vänner på rätt ställe kommer Norgeaktuella Marah att toppa listorna - förr eller senare.

Light Of Day på Garage Oslo søndag

- Vi kommer att göra spelningar i höst, förklarar frontfiguren i Marah David Bielanko, men det blir med en mindre sättning: gitarr, piano, ståbas. Så blir det i alla fall när vi reser med Light Of Day. Det ska bli riktigt kul att komma till Europa och Oslo och jämfört med förra året känns allting mycket mer organiserat.

Initiativtagare till konsertserien Light Of Day är Bob Benjamin, manager för Joe Grushecky och god vän till Bruce Springsteen. Benjamin, som är drabbad av Parkinson's, lockar varje höst rockeliten i New Jersey och New York att spela in pengar till forskningen kring den fruktade sjukdomen. 2007 kunde Benjamin ta Light Of Day hela vägen till Europa och i höst/vinter kommer fortsättningen med en spelplan som också omfattar konsert på Garage Oslo på førstkommande söndag.

Med på turnén följer Marah, Willie Nile, Jesse Malin och Joe D'Urso. David Bielanko berättar att han känt Bob Benjamin ungefär lika länge som han varit bekant med Bruce Springsteen:

- Bob är en central person runt rockscenen i New Jersey och en riktig inspirationskälla för många, många människor. När han ställer frågan om man vill spela för Light Of Day är «ja, tack» det enda tänkbara svaret.

Les mer om Light Of Day her

Gorde «Rosalita» tillsammans med Springsteen

- Vi är i en bransch där jobbet går ut på att nå så många människor som möjligt förklarar David. Det är klart att om Stephen King påstår något så får många reda på det... hans böcker finns väl i lika många hem som Bibeln. Men man kan, i ärlighetens namn, inte luta sig mot fina ord från olika berömdheter. Det är varken möjligt eller intressant att bli rik på det sättet. När allt kommer omkring handlar det bara om att fortsätta skriva sin bästa musik.

Det er en grunn til at Steve Earle, Bruce Springsteen og Nick Hornby lar seg begeistre av denne gjengen. Foto: promoDet er en grunn til at Steve Earle, Bruce Springsteen og Nick Hornby lar seg begeistre av denne gjengen. Foto: promo

Bielanko tar en paus innan han fortsätter:

- Men visst är det fantastiskt när ens egna hjältar gillar det man gör. Bruce Springsteen... vi träffades första gången på Stone Pony i Asbury Park i början av 2000-talet och jag slogs direkt av hans uppriktighet och «vanlighet». Jag tror inte ens Bruce själv förstår hur han kan fortsätta att vara så vanlig.

- Ni stod på samma scen för en tid sedan?

- Ja, vi gjorde «Rosalita» tillsammans när «Magic»-turnén kom till Nashville. Det var riktigt coolt, särskilt med tanke på att det hände just där. Jag antar att det finns 55,000 kända musiker i den stan och så är det jag som blir The E Street Bands gästartist.

Conshohocken, Pennsylvania, en liten förort till Philadelphia. Där växte David Bielanko och hans bror Serge upp, och där hände absolut ingenting»:

- Typisk amerikansk blue collar. Finns egentligen inte mycket mer att tillägga. Serge och jag flydde till Philadelphia direkt efter college.

I miljonstaden fanns musiken. David Bielanko säger att New York är New York, men Philadelphia står inte långt efter.

- Philly är på många sätt den enda staden i sitt slag. Musiken är central där. Den har en historia och den lever sitt eget liv. Det är inte som med Seattle, att det finns en särskild scen som alla tvunget ska tillhöra. Philly har soul, Philly har jazz, Philly har rock'n'roll.

Har aldrig varit ett kommersiellt band

I den miljön bildade David Bielanko sitt band, och i lägenheten ovanför en gammal bilverkstad spelade Marah in sina första två album, «Let's Cut the Crap & Hook Up Later On Tonight» och «Kids in Philly». Garagerock mötte soul. Countryn och gospeltraditionen var aldrig långt borta.

David Bielanko skrattar igen:

- Vi var så unga, jag lyssnade på all sorts musik. Dylan, Stones... och jag tyckte att senaste Kiss-plattan var lika cool som «Johnny Cash at Folsom Prison». Jag skyller allt på Philly och på att vi rökte en massa gräs.

Les om Marah på Lyttelua

Femton år efter debuten kallas Marah fortfarande ett «alternativt» band. David Bielanko har ständigt omgett sig med olika musiker och när Marah är i Nashville för att spela in plattan som följer upp årets «Angels of Destruction» är pianisten Christine Smith och basisten Johnny Pisano de enda som följt med på resan. Till och med storebror Serge har lämnat. Eller?

- När det gäller Serge säger vi bara att han tagit lite ledigt för att han ska bli pappa. Jag kan inte vara säker på att han kommer tillbaka till bandet, men jag blir heller inte förvånad om han gör det. Det enda jag vet nu är att vi är i Nashville med låtar som känns riktigt bra och att vi ska vara klara med inspelningarna runt jul. Jag vill ha ut plattan i början av nästa år, och sedan måste vi göra en riktig turné.

- Men varför så många olika medlemmar genom åren?

- Marah har aldrig varit ett kommersiellt band och när du inte säljer en miljon skivor eller spelas i radio hela tiden vill folk gå vidare. Det är väl något som bara händer, jag har ingen bättre förklaring.

David Bielanko säger att han känner hopp. Den amerikanska musikindustrin har kanske mått bättre, men det finns åtminstone liv kvar. Det finns plats för band som hans eget Marah, The Hold Steady och söderns Drive By-Truckers.

- Det de gör, Drive By-Truckers och Patterson Hood, är så bra. Jag både beundrar och blir avundsjuk på dem. Men jag känner också att vi har gemensamma rötter. Nästan all den bästa amerikanska musiken är inspirerad av det som hände förr i södern, i städer som New Orleans och Memphis. Vi vandrar alla i Elvis skugga.

Han är ivrig att bli klar med skivan. Ivrig att komma ut på vägarna. Men David Bielanko måste ha tålamod och förklarar att den «riktiga» turnén, den elektriska rock'n'roll-turnén, dröjer en bit in på nästa år.

Light of Day i Europa:
29. november: Stockholm, Sverige
30. november: Garage Oslo, Norge
2. desember: Rom, Italia

3. desember: Milan
5. desember: Madrid, Spania
6. desember: Conwy Bay, Wales (med Mike Peters fra The Alarm som gjesteartist)
7. desember: London, England (med Badly Drawn Boy som gjessteartist)

Marah/diskografi:
«Let's Cut The Crap & Hook Up Later On Tonight» (1998)
«Kids In Philly» (2000)
«Float Away With The Friday Night Gods» (2002)
«20,000 Streets Under The Sky» (2004)
«If You Didn't Laugh, You'd Cry» (2005)
«A Christmas Kind Of Town» (2005)
«Angels Of Destruction» (2008)

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Personvernpolicy