To av tre løslates

<p>En av somalierne som torsdag ble terrortatt i Sverige ble fredag fremstilt for retten. Foto:  SCANPIX.</p>
En av somalierne som torsdag ble terrortatt i Sverige ble fredag fremstilt for retten. Foto: SCANPIX.

To av de tre somalierne som er siktet for terrorfinansiering, løslates i løpet av lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser Politiets sikkerhetstjeneste.

Den tredje siktede blir fremstilt for varetektsfengsling lørdag klokken 13, bekrefter informasjonsmedarbeider Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overfor NTB. Frode Sulland er mannens forsvarer.

- De to andre sitter fremdeles i avhør og det vil bli vurdert fortløpende når de skal slippes. Siktelsen opprettholdes for alle tre, sier Bernsen.

Han sier de siktede ikke kan holdes lenger enn 72 timer. De tre ble pågrepet torsdag morgen, så innen søndag morgen må de slippes fri.

Bernsen sier PST vil begjære lukkede dører når fengslingsmøtet starter.

Les også:

Fengslingsmøte for terrorsiktet bak lukkede dører

Det var torsdag morgen at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gikk til aksjon mot flere adresser i Oslo sentrum. Tre menn på 38, 40 og 48 år med somalisk bakgrunn ble pågrepet, mistenkt for terrorfinansiering.

- Man har lenge antatt at det har blitt samlet inn midler til terrorgrupper i Norge, sa terrorekspert Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til ABC Nyheter torsdag.

I PSTs trusselvurdering for 2008 ble støttevirksomhet til utlandet trukket fram som den viktigste delen av «ekstrem islamistisk virksomhet» i Norge.

- Det går mange penger ut av Norge utenom banksystemet. En svært liten del av disse midlene kan gå til bevegelser som vi kan se som terrorbevegelser. Om pengene brukes til terror eller for eksempel humanitært arbeid er svært vanskelig å avdekke, sa PST-sjef Jørn Holme i et intervju med ABC Nyheter forrige uke.

Dette er saken:

* Politiets sikkerhetstjeneste mener penger som er samlet inn på flere møter i Oslo, har gått til å finansiere terrorangrep i Somalia og Etiopia.

* Tre norsk-somaliske menn på 38, 40 og 48 år ble torsdag pågrepet og siktet for terrorfinansiering i utlandet.

* Under et møte i Folkets Hus i Oslo i november 2006 ble somaliere bedt om støtte til islamistregimet i Somalias hovedstad Mogadishu. PST mener ifølge VG at pengestøtten som ble gitt ved dette og flere andre norsk-somaliske møter de siste månedene, har gått til å finansiere terror, blant annet i den somaliske byen Bossaso 5. februar i år.

Les også:

Seks terrortatt i Norge og Sverige

Tre mistenkt for terrorfinansiering

Personvernpolicy