PST vil «beskytte ungdom mot seg selv»

PST-sjef Jørn Holme. Foto: ABC Nyheter/Ole Peder Giæver.
PST-sjef Jørn Holme. Foto: ABC Nyheter/Ole Peder Giæver.
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefen for Politiets Sikkerhetstjeneste sier til ABC Nyheter at han vil beskytte norske ungdommer mot seg selv, for å hindre rekruttering til ekstreme grupper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter/Nydalen) - Vi har ikke råd til en eneste terroraksjon i Norge, med den frykt og polarisering det vil kunne føre til, sier PST-sjef Jørn Holme til ABC Nyheter.

Politiets Sikkerhetstjeneste offentliggjorde tirsdag sin trusselvurdering for 2008.

Les vurderingen i sin helhet.

- Den vesentlige terrorutfordringen i Europa er ikke flyktninger og asylsøkere som har ekstrem islam i bagasjen, det er noen få ekstreme islamister som forsøker å motivere ungdom i sine land til jihad, sier Holme.

«Vesentlig utfordring»
I årets trusselvurdering heter det at «politisk motivert vold utøvet av aktører som er inspirert av ekstrem islamisme vil representere en vesentlig utfordring for Norge i de kommende årene.»

- Dette problemet er heldigvis ikke stort i Norge, men vi har fått noen få bekymringsmeldinger. Det gjelder svært få personer. Vi har valgt å snakke åpent om dette fordi alle foreldre i Norge, uansett etnisk bakgrunn, ikke må forvente at deres sønn eller datter er immune mot å bli trukket inn i et ekstremt miljø. Vi vil få familier og religiøse ledere på banen og fange opp disse ungdommene før de rekrutteres, sier Holme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er for å beskytte også norsk ungdom mot seg selv.

«Økt radikalisering»
Holme sier til ABC Nyheter at Sikkerhetstjenesten ikke vil vente til de har nok bevis til en straffesak før de tar kontakt i slike tilfeller.

- Vi ønsker å hindre ungdommen før han eller hun går for langt. En terrorstraffesak mot en norsk ungdom vil være svært stigmatiserende for ungdommen selv, og vil kunne bidra til økt polarisering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge trusselvurderingen er hovedtyngden av ekstrem islamistisk aktivitet i Norge knyttet til «støttevirksomhet til utlandet, men det foreligger også indikasjoner på økt radikalisering.» Holme understreker gjentatte ganger at dette dreier seg om få personer i få miljøer.

- I disse miljøene ser man denne aktiviteten som en ærefull motstandskamp, hellig krig, mens det fra vår side er å betrakte som terrorisme. Denne avstanden i opplevelse er en utfordring i kampen mot terrorisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvordan foregår slike rekrutteringsforsøk?
- Norsk ungdom har i en svært begrenset grad blitt forsøkt motivert til å delta i jihad. Merk at jeg ikke har sagt at noen har blitt rekruttert.

- Er disse rekrutteringsforsøkene personlige møter eller via internett?
- Det vil jeg ikke gå mer inn på.

- På hvilken måte finansieres terrorvirksomhet fra Norge?
- Det går mange penger ut av Norge utenom banksystemet. En svært liten del av disse midlene kan gå til bevegelser som vi kan se som terrorbevegelser. Om pengene brukes til terror eller for eksempel humanitært arbeid er svært vanskelig å avdekke.

- Ville en terroraksjon mot for eksempel kollektivtransport i Norge overrasket deg?
- Jeg ville blitt overrasket om vi så en terroraksjon i Norge ut fra trusselbildet i dag, men dessverre kan jeg ikke utelukke det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva slags aktivitet blant islamske ekstremister i Norge er dere mest opptatt av?
- Vi har spesielt fokus på støtte av terrorvirksomhet og rekruttering til jihad i utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Har du noen eksempler på at slik rekruttering har blitt forsøkt?
- Det er jo saker som gjør at jeg sier det jeg sier.

- Har noen norske statsborgere deltatt i hellig krig i utlandet?
- Det vil jeg ikke svare på.

Ikke Grosvold
Ved utgangen av 2007 fikk PST gjennomført en spørreundersøkelse, der folk blant annet ble spurt hvor aktuell terror-problemstillingen er i Norge i dag. Terrorisme ble rangert som en av de mindre aktuelle problemstillingen av respondentene.

- Da vi så resultatet av denne undersøkelsen var det jubelstemning i PST. Vår strategi med å jobbe forebyggende og ikke-stigmatiserende føler jeg vi har lykkes med, sier Holme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er sjelden Holme uttaler seg til pressen, og presseoppbudet var omfattende i PSTs lokaler tirsdag.

- Jeg må føre en balansegang mellom å kunne fremme viktige budskap så tidlig som mulig, samtidig som vi beroliger med at det ikke er noen grunn til å være engstelig. Derfor er jeg tilbakeholden med å gå i media. Jeg ønsker ikke å være på Sommeråpent eller hos Grosvold, sier Holme.

- Vi ønsker ikke å snakke så mye om dette, for vi vil ikke at folk skal være unødig engstelige. Hvis folk i Norge frykter terror har på en måte terroristene lykkes uten å investere en krone.