Derfor hikker du

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av alle ting vi mennesker plages med, er vel hikking noe av det mest unyttige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hikke (latin: singultus) er et gisp etter luft som oppstår av ufrivillige muskelsammentrekinger i mellomgulvet.

Den medisinske betegnelsen er

hydronevrotiske diafragmakontraksjoner

Det finnes to typer hikke, kortvarig og langvarig. Det skal visstnok hjelpe å puste i i en plastpose. Dette skyldes at utpusten inneholder mye CO2, som visstnok hjelper mot hikke.

Kortvarig hikke, som er den vanligste varianten, kan utløses av alkohol, kald drikke og hurtig matinntak. Hikke kan også oppstå like etter en operasjon. Den kortvarige hikken går over av seg selv, men det finnes en rekke kjerringråd. Jeg gidder ikke gjengi ett eneste ett, for jeg har prøvd dem alle, og ingen virker.

Felles for de fleste av kjerringrådene, er at du blir tvunget til å gjøre dumme og teite ting. De eneste personene som rådene er nyttige for, er folka rundt deg, som ler seg vindskjeve av deg som står på hodet og inntar suppe med gaffel, i et desperat forsøk på å bli kvitt skiten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor har menn brystvorter | ABC Nyheter

Hikke er stort sett bare vanvittig irriterende, men av og til kan det være et tegn på noe mer alvorlig. Langvarig hikke (hikke som varer i flere dager) kan tyde tyde på alvorlig sykdom. Den må derfor undersøkes av lege, slik at man eventuelt kan finne årsaken og får satt i gang behandling. Hikken kan dempes ved hjelp av medikamenter.

Hva forskerne tror

Noen har spekulert på om hikkinga er en slags pustetrening for foster. Andre mener det kan være en mekanisme for å holde fostervannet ute av lungene. Men dette er visstnok bare antakelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå mener de at nøkkelen til å forstå hikke ligger hos primitive luftpustere, slik som lungefisk, rumpetroll og mange amfibier som fremdeles har gjeller.

Disse skapningene bruker munnhulen til å presse vann over gjellene, samtidig som svelget stenges for å hindre vannet i å trenge inn i lungene også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men dette gjelder jo primitive dyr som har både gjeller og lunger. Hvorfor i all verden hikker vi mennesker, 370 millioner år etter at vi karret oss i land for første gang? Forskerne tror faktisk at den delen av hjernen som styrer refleksen har fulgt med oss hele veien.

De mener at nøkkelen ligger i amming. Teknikken spedbarn bruker når de dier, ligner veldig på hikking, der svelget lukkes for å hindre at melk kommer ned i lungene.

Les også: Derfor maler katten

Kilder:

New Scientist
BBC
forskning.no
Wikipedia
Lommelegen