Derfor maler katten

<p>Tamkatten er en av verdens 37 kattearter. (Foto: NTB scanpix) FOTO: /</p>
Tamkatten er en av verdens 37 kattearter. (Foto: NTB scanpix) FOTO: /

Få svar på hvorfor katten maler, hvordan katten maler, samt en gjetning på hvorfor det heter å male.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge veterinæren Bruce Frogle, forfatter av boken «The Cat's Mind», var malingens opprinnelige funksjon å gjøre kattungene i stand til å si til moren at alt er bra. Allerede dagen etter at den er født, kan en kattunge male. Den kan ikke mjaue samtidig som den dier, men den kan i hvert fall drikke melk og male samtidig. Og moren? Vel, hun maler tilbake - trolig for å berolige ungen sin.

Som vi forstår så mener Frogle at malingen er en kommunikasjonsmetode mellom kattemor og kattebarn. Men hvorfor maler kattefar, da?

Som alle katteeiere vet, så maler ikke kattene bare når de koser seg. De maler også ofte når de er stresset, som for eksempel under et besøk hos dyrelegen eller når den har blitt skadet.

Det faktum at katter maler av både glede og stress, har fått forskere til å fatte interesse for hvordan katter maler. Men tro ikke at de er enige, for debatten går om emnet.

Les også: Derfor hikker du

Hvordan de maler

Forskere har demonstrert at malelyden oppstår når visse nerver aktiveres i halsen. Disse nervene kalles de laryngeale nervene. Denne nerveaktiviteten fører til at stemmebåndene vibrerer, mens de diafragmatiske musklene, som det heter, fungerer som en slags «pumpe» som presser luft inn og ut fra de vibrerende stemmebåndene.

Katter maler både på inn- og utpust. Malingen foregår ved frekvenser på mellom 25 og 150 Hertz. Et normalt menneskeøre kan oppfatte det som ligger mellom 20 og 20 000 Hertz.

Og dette er litt rart: Flere uavhengige forskere har funnet ut at lydfrekvenser i dette området kan forbedre bentettheten og fremskynde leging.

Veterinæren Neils C. Pederson, som skrev «Feline Husbandry», mener at maling settes i gang i sentralnervesystemet og at det er en frivillig lyd. Han mener med andre ord at katter bare maler når de selv vil.

Maling på grunn av stress

Men tilbake til spørsmålet om hvorfor katter maler når de er stresset. Mange mener at katter maler for å trøste eller berolige seg selv i stressende situasjoner, på samme måte som om vi mennesker nynner eller småsynger når vi er nervøse.

Redde katter kan male for å signalisere underdanighet eller at de ikke har aggressive intensjoner. Ved å male sier de at de ikke vil angripe, slik at andre katter ikke behøver å føle seg truet. Eldre katter maler gjerne når de leker eller når de nærmer seg andre katter. Dette gjør de for å signalisere at de er vennlige og ønsker å nærme seg.

En nyere teori foreslår at maling oppstår som følge av endorfiner i hjernen. Siden endorfiner gjerne frigjøres under smerte og glede, kan dette forklare at katter maler både når de er fornøyde og redde. Denne teorien er fullt forenlig med begge teoriene over.

Men hvorfor det heter å male? Det engelske ordet for male er «purr». Purr bety noe sånt som surre eller summe. Jeg kan tenke meg at det kalles maling fordi det er en jevn, kvernende og gjentakende lyd.

Les også: Verdens kaldeste sted er norsk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus