Meny

Derfor har menn brystvorter

Hvorfor har menn egentlig brystvorter? Det viser seg at de faktisk kan produsere melk. Foto: Colorbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke bare har menn brystvorter. De kan også produsere melk.

Ikke bare har menn brystvorter, men brystvev også. Riktignok er ikke brystvevet fullt utviklet, men det er nå likefullt der.

Visste du at fordi menn har brystvev, kan de faktisk få brystkreft også? Nei, tenkte jeg det ikke - det visste du ikke. Nå er ikke brystkreft hos menn like vanlig som hos kvinner, men det kan altså oppstå.

Mannebryster er også påvirket av hormonelle svingninger. I noen tilfeller, som for eksempel ved en type leversykdom, kan nivået av kvinnehormonet østrogen stige, og menn kan da oppleve at brystene vokser. Dette fenomenet har navnet gynaecomastia.

Og her er noe enda pussigere: Menn kan til og med produsere brystmelk dersom brystvortene stimuleres nok.

Dr. Trisha Macnair i BBC Health refererer til et par der kvinnen likte å kjæle med mannens brystvorter, mens de hadde sex. Dette gjorde de i så stor grad at mannens melkeprodusende hormonsystem ble satt i sving. Og du kan jo gjette hva som skjedde da; han trengte faktisk medisinering for å stoppe melkeproduksjonen.

Les også:   Hvor lang er en gjennomsnittlig penis?

Men hvorfor har menn brystvorter?

Ja, det skal jeg fortelle deg: Etter unnfangelsen, og i de første ukene av fosterstadiet, følger fosteret en kvinnelig mal, før det «bygges om». Etter seks til åtte uker begynner Y-kromosomet å hevde seg for gutter. Dette genet stimulerer blant annet produksjon av det mannlige kjønnshormonet testosteron.

De mannlige særtrekk utvikles som følge av dette, og uansett hvor dustete det høres ut, så beholdes brystvortene. Dette skyldes rett og slett at de ble laget før maskuliniseringsprosessen.

Les også: Derfor hikker du

Men hvorfor har ikke evolusjonen før til at menn har mistet brystvortene?

Det ser ikke ut til at det er noen ulempe å ha brystvorter. Selv om menn kan få sykdommer i brystene, er det likevel veldig sjelden at slikt skjer. Siden brystvorter ikke skaper noen problemer for menn, er det ingen genetiske drivkrefter som kvitter seg med dem.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus