Tidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd

<p>Tidligere sjefingeniør i Statens vegvesen mener det er en dårlig idé å bygge strekningen E18 Arendal-Grimstad. Illustrasjon.</p>
Tidligere sjefingeniør i Statens vegvesen mener det er en dårlig idé å bygge strekningen E18 Arendal-Grimstad. Illustrasjon. Foto: Nye Veier

Når den nye strekningen E18 Arendal-Grimstad åpner, kan trafikken bli lavere enn på dagens strekning, tross dobbel kapasitet, mener tidligere sjefingeniør i Vegvesenet.

I en kommentar publisert i en rekke lokalaviser i Agder og på veier24.no, går tidligere sjefingeniør i Statens Vegvesen, Svein Harald Søndenaa, hardt ut mot den planlagte utbyggingen av nye E18 mellom Arendal og Grimstad.

– Det er ikke snakk om å bygge en ny og god vei for å erstatte en dårlig vei. Det er snakk om å erstatte en god, trafikksikker og moderne vei som i dag har svært moderate mengder kø. Alt for at noen synes det er gøy å kjøre fort, sier Søndenaa til ABC Nyheter.

Dagens E18-strekning er av høy kvalitet med planfrie kryss og midtdeler. Den har to og tre felt og en fartsgrense på 90 kilometer i timen. I rushtiden er det litt problemer med framkommelighet i nærheten av byene, i tillegg til kødannelse i forbindelse med feriereiser, særlig på sommerstid.

– I Oslo hadde du ikke ansett denne køen som noe problem. Hastigheten faller til 50-60 kilometer i timen noen få minutter i rushtiden, sier Søndenaa, som selv er bosatt i regionen.

(Artikkelen fortsetter under)

Svein Harald Søndenaa er pensjonert sjefingeniør i Statens Vegvesen, hvor han jobbet fra tidlig 70-tall. Han har jobbet særlig mye med trafikksikkerhet og trafikkanalyser. Foto: Privat
Svein Harald Søndenaa er pensjonert sjefingeniør i Statens Vegvesen, hvor han jobbet fra tidlig 70-tall. Han har jobbet særlig mye med trafikksikkerhet og trafikkanalyser. Foto: Privat

– Høyere hastighet, høyere risiko

Den nye strekningen bygges som en firefelts motorvei for fartsgrense 110 kilometer i timen, og vil ha færre kryss og påkjøringsmuligheter enn dagens E18 fordi Vegvesenets retningslinjer sier at det må være minst fem kilometer mellom hvert kryss når hastigheten på veien er 110 kilometer. Den foreløpige kostnadsberegningen er på 5,8 milliarder kroner for prosjektet, med en negativ samfunnsnytte på 3,3 milliarder kroner.

Kommunedelplanen for strekningen E18 Dørdal - Grimstad er behandlet i alle de åtte berørte kommunene, inkludert Arendal og Grimstad, og vedtatt med stort flertall i alle kommuner.

– Å svi av 5,8 milliarder kroner for at noen skal få kjøre i 110-120 kilometer i timen er det glade vanvidd. Prosjektet er helt vanvittig, mener den tidligere Vegvesen-ingeniøren.

Han mener det hadde vært langt mer fornuftig å utvide eksisterende E18 med et eller to felt deler av strekningen, beholdt alle påkjøringsmuligheter og fartsgrensen på 90 kilometer i timen.

– Alle undersøkelser viser at høyere hastighet betyr høyere risiko for at trafikkulykker får alvorlige utfall med hardt skadde og dødsfall. Jeg har jobbet med trafikksikkerhet i hele min karrière.

Forskere ved Transportøkonomisk Institutt (TØI) har tidligere analysert sammenhengen mellom fart og sikkerhet på veier. Resultatet viser en svært tydelig sammenheng mellom fart og trafikksikkerhet. Øker farten, øker risikoen for alvorlige ulykker. De fant også at fart betyr mer for sikkerhet på motorveier enn andre veier.

Les mer her: Forskere anbefaler lavere fartsgrenser - Dale vil ha dem opp

– Et prosjekt som gjør det verre for alle

Søndenaa mener hovedproblemet med prosjektet er at den nye strekningen i all hovedsak vil komme gjennomgangstrafikken til gode, mens lokaltrafikken vil støte på nye problemer.

– I dag er trafikken på E18 80 prosent lokaltrafikk og 20 prosent gjennomgangstrafikk. Fordi halvparten av kryssene og påkjøringsmulighetene blir fjernet på den nye strekningen, vil mye av lokaltrafikken gå vekk fra E18 og over på det lokale veinettet, sier Søndenaa.

Dersom det blir tilfellet mener han trafikksikkerheten i regionen blir dårligere heller enn bedre fordi veistandarden jevnt over er dårligere på lokalveinettet, som heller ikke er dimensjonert for store trafikkmengder.

– En annen faktor som vil drive trafikk vekk fra nye E18 og over på lokale veier er bompenger. Da den nye strekningen mellom Tvedestrand og Arendal åpnet gikk det to måneder før de fikk bomsystemet opp å gå. Det var bra, for da kan vi nå se hvordan bompenger påvirket trafikken på veien. På deler av strekningen forsvant mellom 25-30 prosent av trafikken da bomstasjonene åpnet, påpeker den pensjonerte Vegvesen-ingeniøren.

Kombinasjonen færre påkjøringsmuligheter og høyere bompenger mener Søndanaa vil føre til opp mot halvert trafikk på nye E18 mellom Arendal og Grimstad, selv om kapasiteten er doblet.

– Det er helt vilt. Jeg synes det er vanvittig at samfunnet skal svi av 5,8 milliarder kroner på et prosjekt som gjør det verre for alle bortsett fra dem som liker å kjøre fort. Jeg synes det er mye penger. Det er så mange steder man kunne brukt de pengene mye, mye bedre.

Nye Veier: – Planlegger i tråd med mandatet vårt

Magne Ramlo er prosjektdirektør for utbyggingsområdet E18 Langangen - Grimstad i det statseide utbyggerselskapet Nye Veier, som står ansvarlig for utbyggingen.

– Jeg vet ikke hvilke beregninger Søndenaa baserer seg på, men jeg har ikke til hensikt å gå inn å diskutere faktapåstander med ham. Jeg ønsker ikke å kommentere hans forslag til alternativer. Jeg ser at han fremstår kritisk til utbyggingen av strekningen, sier Ramlo til ABC Nyheter.

Han viser til at strekningen er lagt inn som en del av Nye Veiers portefølje i stortingsmelding 25, og deres mandat er blant annet å planlegge og bygge strekningen for å øke samfunnsnytten.

– Mandatet vårt tilsier at vi skal planlegge for fire felt og 110 kilometer i timen på alle motorveistrekninger vi bygger. Vi skal bygge trafikksikre veier, det ligger også i mandatet.

– Hvorfor blir det færre kryss og påkjøringsmuligheter?

– Det er i henhold til Vegvesenets retningslinjer. Det skal være minst fem kilometer mellom kryssene. Videre er kryss veldig kostbare å bygge. Eksisterende E18 vil i stor grad bestå og omregulert til lokalvei, så de kryssene som er der vil fortsette å være der, sier Ramlo.

Han viser videre til at det forbi Grimstad er planlagt ny, parallell lokalvei som vil lede trafikken inn i Grimstad inn på eksisterende og nye kryss for E18.

Skal utrede trafikk-konsekvenser snart

Nye Veier skal sammen med kommunene og fylkeskommunen gjøre en mer detaljert analyse for deler av strekningen.

– Som en del av den videre planleggingen skal vi utrede dette mer i detalj for å se hvilke konsekvenser ny E18 vil ha for trafikkmønsteret på hele strekningen. Deretter må vi vurdere om det er nødvendig med tiltak.

Ramlo er ikke i tvil om at ulykkestallene på strekningen vil bli betydelig redusert.

– Kunne man gjort dette billigere enn 5,8 milliarder kroner?

– Det er den foreløpige kostnadsberegningen. Så kan man velge å la være å bygge. Man kan bygge mindre vei. Man kan beholde den som er der. Men vårt mandat er å planlegge firefelts motorvei med hastighet på 110 kilometer i timen, og da blir kostnadene deretter. Dagens E18 er av veldig høy kvalitet. Det å øke trafikantnytten på den veien er krevende.

Neste fase i prosjektet er å få laget og vedtatt en reguleringsplan. Det er foreløpig ikke klart når byggestart vil være. Ramlo anslår at den aller tidligste strekningen kan stå ferdig er i 2028-2029, men det forutsetter at hele prosessen fremover går knirkefritt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:24 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07 Får ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat
Siste nytt
18:24SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07SportFår ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat
Populært