Oppskrifter:Ukesmeny: 5 kjøttfrie middager med masse smak
Jula er over og selv restene er stort sett fortært. Striskjorta er på, men i stedet for havrelefse kan du kanskje la deg friste av en smakfull, kjøttfri middag eller 5...?
Denne artikkelen ble først publisert i HusGlede.no.
Ny uke med nye muligheter på tallerkenen.
Det er noen uker siden ferien var over og vi sitter igjen med mange gode minner. Med middag sammen med dem vi er glad i kan vi skape nye minner. Mat med gode smaker som er både fristende og mettende gjør noe med oss i en hektisk hverdag. Det er fult mulig å lage smakfulle middager selv om tiden kan være knapp.
Med en ukesmeny slipper du å gjøre annet enn å handle inn maten du trenger, planlegningen har vi tatt oss av.
Pasta med hvitløk, kremet ost og gorgonzola
Dette trenger du:
400 g tørr pasta
1 ss smør
1 fedd finhakket hvitløk
2 dl fløte
50 g gorgonzola
én håndfull revet parmesan ost
nykvernet sort pepper
salt
Slik gjør du:
Kok opp pasta etter anvisning på pakken.
Varm smør i en kjele og la hvitløk surre til den er myk.
Tilsett fløte, kremost og parmesan. Kok forsiktig på lav varme i ca. 5 minutter til sausen begynner å tykne litt. Tilsett litt av pastavannet. La det tykne mellom hver gang.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSmak til med salt og pepper.
Bland pasta med kremsausen og servér.
Marokkansk ratatouille med kikerter
Dette trenger du:
1 stk aubergine, stor
2 stk squash
1 stk rød paprika
1 stk hvitløksfedd
1 boks hermetiske tomater
1 ss honning
1/2 ts pepper
1/2 ts kanel
400 g kokte kikerter
bladpersille
salt og nykvernet pepper
Slik gjør du:
Del auberginen i to på langs og skjær den deretter i skiver. Dryss over salt på begge sider og sett til side.
Skjær squashen i skiver, paprikaen i strimler og løken i ringer.
Finhakk hvitløken.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenStek løken i litt olje i en kjele på medium varme til den begynner å bli gyllen.
Ha i hvitløken og stek videre i ett minutt.
Tilsett tomater, krydder og honning. Kok opp, skru ned varmen og la sausen småkoke.
Skyll saltet av aubergineskivene og tørk dem med kjøkkenpapir. Stek aubergine, squash og paprika i en stekepanne på medium varme.
Ha alle grønnsakene tilbake i stekepannen og hell over tomatsausen. La gryten koke i 15 minutter, til grønnsakene er myke.
Artikkelen fortsetter under annonsenTilsett kikerter.
Smak til med salt og pepper. Dryss over frisk persille rett før servering. Servér med godt brød.
Pai med Cottage cheese
Dette trenger du:
Paideigen:
120 g hvetemel
60 g meierismør
1 dl cottage cheese
Fyll:
150 g brokkoli
150 g sopp
200 g purre
2 ss meierismør
3 egg
1 dl lettrømme eller yoghurt naturell
3 dl cottage cheese
1 ts salt
¼ ts pepper
¼ ts revet muskatnøtt
¼ ts kajennepepper
2 ss sennep
2 dl revet gulost
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 225 °C.
Bland sammen alt til paibunnen i en foodprosessor. La deigen hvile i kjøleskapet i 30 minutter. Har du dårlig tid kan du kjøpe en ferdig paibunn på butikken.
Kjevle ut deigen og kle en rund paiform (22-24 cm i diameter).
Prikk bunnen med en gaffel og forstek den i 10 minutter, til den er sprø og gyllen.
Skjær brokkoli i små buketter, sopp i skiver og purre i ringer. Surr grønnsakene i smør i en kjele til de er blanke og soppen har mistet litt av piffen.
Artikkelen fortsetter under annonsenBland sammen egg, rømme/yoghurt, cottage cheese, sennep og krydder.
Artikkelen fortsetter under annonsenDryss osten over paiskallet. Fordel over grønnsakene og hell på eggeblandingen.
Stek paien videre på 180 °C i cirka 25 minutter.
Servér paien varm med en grønn salat til. Har du rester etter middagen kan du spise restene til lunsj.
Vegetarboller med småpoteter
Dette trenger du:
1 pk VegMe boller
smør eller olje til steking
1 boks VegMe aioli
300 g småpoteter
2 ss finhakket gressløk
250 g små tomater
salt
pepper
Slik gjør du:
Potetene kokes i lettsaltet vann til de er møre.
Sil av vannet.
Steg VegMe bollene gyllenbrune i en stekepanne.
Bruk en vid bolle og bland aioli og gressløk, vend inn vegetarbollene, poteter og små tomater.
Servér med en god salat.
Kjøttfri taco i flere lag
Dette trenger du:
3 bokser refried beans
2 ss tacokrydder
5 tomater
2 røde chili
3 dl rømme
5 stilker vårløk
2 dl revet ost
1 rødløk
3 avokado
3 ss rømme
4 dråper tapasco
1/2 ts salt
Artikkelen fortsetter under annonsen1/2 ts pepper
1/2 lime
1 pose tortillachips
Slik gjør du det:
Sett ovnen på 230 °C.
Mos bønnene med tacokrydder og spre utover bunnen på en ildfast form, ca. 20 x 30 cm.
Del avokadoen, fjern steinen og skrap ut innmaten i en bolle. Bruk en gaffel og mos med lettrømme, tabasco, salt og pepper. Smak til med limesaft. Sett tilside.
Grovhakk tomat og finhakk chili, og bland sammen.
Spre bønnemosen utover i formen. Legg så på et lag guacamole, og til slutt rømme.
Topp det hele med revet ost.
Sett formen i ovnen og gratiner til osten bobler.
Rett før servering drysser du over hakket rødløk og serverer med sprø tortillachips.