Tips: Slik baker du de beste glutenfrie julekakene

Sarah Bernhard i langpanne.
Sarah Bernhard i langpanne. Foto: MatPrat, Sara Johannessen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Julekaker skal være for alle, også de som ikke tåler gluten. Her får du tipsene du trenger for å lage deilige glutenfrie julekaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tradisjonen med julekaker har forandret seg en god del gjennom årene, forteller Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat, i en pressemelding.

- Vi velger litt andre kaker nå enn før, det trenger ikke være sju slag, og i tillegg er det viktig for mange å bake julekaker som alle i familien kan spise. Og disse finnes det mange av, ifølge Nordbø.

Småkakene til jul skal nemlig ikke heve på samme måte som gjærbakst. Så de aller fleste julekakene kan du faktisk bake med glutenfritt mel, for eksempel pepperkaker. I tillegg er mange av kakene naturlig glutenfrie, forklarer Nordbø.

Kransekake til jul. Foto: brodogkorn.no
Kransekake til jul. Foto: brodogkorn.no

Naturlig glutenfrie julekaker

Flere av favorittene til jul har mandler eller nøtter, sukker og egg som hovedingredienser, og bakes helt uten mel:

Kransekake består av mandler, melis og eggehvite

Kokosmakroner består bare av kokosmasse, sukker og eggehvite

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sarah Bernhardt har mandelbunn med sjokoladekrem og sjokoladeglasur

Gule bomber lages av nøttemakroner med gul eggekrem i midten

Vepsebol er marengs tilsatt hakket sjokolade og mandler

Rocky road er en skikkelig konfektkake med marshmallows, riskjeks, nøtter og tørket frukt. Dette ligner litt på den tradisjonelle delfiakaken, som også enkelt kan bli glutenfri ved å bytte ut kjeksen med nøtter eller glutenfri kjeks.

Vepsebol. Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Vepsebol. Foto: MatPrat, Sara Johannessen.

Tips til glutenfri julebakst:

Stort sett kan du bruke samme mengde glutenfritt mel som vanlig mel, men sjekk gjerne produsentens anvisninger for mer informasjon.

Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, for glutenfrie deiger kan være klissete.

Bakeunderlag av silikon egner seg godt til glutenfri bakst.

Det kan være enklere å jobbe med deigen om den er kald. Så la deigen stå i kjøleskapet, og ta bare en liten porsjon ut om gangen.

Er deigen litt vanskelig å jobbe med kan du kjevle den mellom to bakeark. Da vil den henge bedre sammen.