Test: De beste pappvinene til påske
Pappvin er blitt en påsketradisjon på linje med kvikklunsj, appelsin og krim. Her er våre favoritter.
I noen uker har vi jaktet på den perfekte påskevinen, med og uten mat. Resultatet viser at boksvinene blir av stadig bedre kvalitet. Fellesnevneren for de beste vinene var en fyldigere stil med god fruktdreven konsentrasjon og markert syrlighet. I vår test av boksviner er det etablerte vinprodusenter som står igjen som vinnere.
Det er Luca Roagna, Fèlsina og Domaine des Tourelles som står igjen som de tre beste. Utvalget på Vinmonopolet domineres av kommersielle, pregløse og intetsigende viner. Men heldigvis er kvalitetsnivået stigende.
Se resultatene fra smakstesten lenger ned i saken.
Nordmenn kjøper dyrere boksviner
Tall fra Vinmonopolet viser at prissegmentet som øker mest for rødvin på treliters boksvin er vinene som koster mellom 500-550 kroner. Salget gikk opp hele 525 prosent og 1,6 millioner liter i 2020 i denne kategorien. For hvitvin er det segmentet 450-500 kr som er i sterk vekst, det steg med 626 prosent og 2,7 millioner liter i 2020. Også for rosévin stiger segmentet til 450-500 kroner kraftig, med omtrent tilsvarende vekst.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNorge er i en særstilling når det gjelder forbruk av vin på boks. Pappvin, vin på kartong, boksvin, bag-in-box, BIB eller kartongvin – kjært barn har mange navn. Tall fra Vinmonopolet viser at hele 60 prosent av salget av både rød- og hvitvin skjer i treliterskartonger.
Sverige har omtrent de samme tallene som oss, mens andelen i Danmark kun er på rundt seks prosent. Frankrike har den største andelen BIB av de klassiske europeiske vinlandene, der markedsandelen utgjør 20 prosent av vinsalget.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBakgrunnen til den norske særinteressen for boksvin er rett og slett at nordmenn ikke har de samme fordommene. Nærmere 50,5 millioner liter vin tappet på boks trillet ut fra Vinmonopolets hyller i 2020. Det tilsvarer nærmere 16,8 millioner boksviner á tre liter.
Skyhøye forventninger
Produktsjef Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet forventer at påskesalget vil bli ganske likt som i fjor. Vinmonopolet forventer et salg på 2,6 millioner boksviner i årets påskeuker.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Dessverre nærmer jo smittesituasjonen og tiltaksbyrden i Norge seg nå situasjonen før påsken i fjor, med betydelig redusert mobilitet, lite skjenking og så videre. I fjor var det færre enn normalt som reiste på hytta i påsken, og det er fremdeles usikkert hvordan årets hyttepåske vil bli.
Men uansett om det norske folk vil feriere hjemme eller på hytta, ser produktsjef Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet et liknende salgsmønster som i fjor. Produktmiksen mellom rødvin og hvitvin/rosévin/musserende er som kjent svært avhengig av vær og temperatur, så det er for tidlig å spå noe om den foreløpig.
To gode vin-råd før du reiser på påskeferie:
Hold deg inne når du «lufter» vinen!
Det beste rådet vi kan gi når du velger boksvin er å lufte vinen litt. Ikke misforstå, vi tenker ikke på å gå en tur rundt huset. Hell gjerne vinen over i en karaffel en liten time før bruk, men husk på å holde den kjølig. Ingen liker for varm vin. Nivået av svoveldioksid i boksvin er høyere enn i flaske, og svoveldioksid tar ofte ned fruktkvaliteten i boks kontra på flaske. Det kan smake og lukte litt som brent fyrstikk.
Sjekk tappedato!
Det andre gode rådet er å sjekke tappedato. Her synder mange vinimportører grovt. De unnlater å trekke vinene til tross for at vinens tappedato tilsier at den er blitt for gammel. I år som i fjor avslørte testen vår at vinene hadde både støvlag og ett år gammel tappedato.
Vinmonopolet oppfordrer produsenter til å oppgi tappedato, men kan ikke kreve det. Seriøse importører og produsenter har som en selvfølge tappedato på under fire måneder. EU har imidlertid ikke noe krav om tappedato.
Den beste maten og vinen i påsken
En påsketradisjon for svært mange er langtidsstekt lam og god vin. Det har sine gode grunner. Lammekjøttet er lett å tilberede, og inneholder mye egensmak og fett. Mye smak krever vin med markant syrlighet for å løse opp fettet, god tanninstruktur for å møte proteinene i kjøttsaften og ellers en god og fyldig smakskarakter i form av fruktighet og kraft. I tillegg krever også krydderet sitt. Hvitløksfedd og rosmarin forlanger fruktighet fra vinen. Hva velger man?
Artikkelen fortsetter under annonsenKonklusjonen vår er ganske enkel, viner med markert syre- og tanninstruktur er perfekt følge for lammekjøttet. Alle rødvinene i testen vil passe utmerket til denne retten, og som tilbehør anbefaler vi Hasselbackpoteter og rødvinssaus.
Bålstekt lammeskank
Lammeskank er i utgangspunktet ikke mørt, og trenger mange timers varmebehandling. Får den det fremstår den som et smakfullt, saftig og mørt kjøttstykke. Mange mener det er en delikatesse.
Med sousvide: Start med å vakuumer skankene med hvitløk, salvie og rosmarin og en liten klunk olivenolje. Salte og pepre så mye at du skammer deg. Ha så skankene i et vannbad på 62 grader og glem dem i 48 timer. Etter 48 timer tørker du av lammeskankene og heller kraften oppi en gryte. Denne blir en fantastisk base til saus. Lammeskankene avkjøles/hviles i cirka en time før du bruner skankene på bålpannen.
Artikkelen fortsetter under annonsenI ovn eller gryte: Lammeskankene tilberedes i en gryte med lokk eller i en ildfast form dekket med aluminiumsfolie. I gryte kan de kokes eller trekkes med alt fra hvitvin til mørkt øl og kraft i cirka tre timer, eller til kjøttet løsner fra bena. Lammeskankene kan også stekes i ovn. Dekk lammeskankene til med lokk eller aluminiumsfolie og sett i ovn på 150°C i rundt 4 timer til kjøttet løsner fra bena.
Smakerommet: Hvordan bedømmes vinene
Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling:
Utseende: 0–5 poeng.
Duft: 0–15 poeng.
Smak: 0–20 poeng.
Totalvurdering: 0–10 poeng.
Her er de anbefalte pappvinene
Røde viner
BEST I TEST: I Cipressi di Fèlsina 2019
Middels blålilla farge. Kirsebær, trefrukt og krydder på duft og smak. Sursøt, saftig og fruktdrevet stil med balanserte tanniner.
Artikkelen fortsetter under annonsenPris: 520 kr (bestilling)
Varenr: 12300006
Importør: Good Beverage
Poeng: 88
Meinklang Burgenland Red 2019
Lys rød farge. Fruktig aromabilde med blomster, røde bær og urter på duft. Lett og fruktdrevet med med leskende syrlighet.
Pris: 490 (bestilling)
Varenr: 1807406
Importør: NON DOS
Poeng: 87
BEST I TEST: Domaine des Tourelles Bekaa Valley Red 2019
Middels blålilla farge. Mørke bær, krydder og urter på duft og smak. Fyldig, smakskraftig ettersmak med lang ettersmak. Dekanter gjerne før bruk.
Pris: 505 kr (bestilling). Finnes på 225 pol.
Varenr: 12367906
Importør: Symposium Wines
Poeng: 88
Bibi Graetz Rosso Toscana 2019
Lys blålilla farge. Kirsebær, plomme, krydder og sursøte røde bær på duft og smak. Fruktdrevet stil og konsentrert ettersmak av røde bær og urter.
Pris: 495 kr (test)
Varenr: 10094106
Importør: Gaia Wine & Spirits
Poeng: 87
BEST I TEST: Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna 2019
Lys blålilla farge. Elegant, kirsebær og røde bær på duft. Markant flott syrlighet med kirsebær og lang fruktig ettersmak. Mye vin for pengene.
Pris: 540 kr (basis)
Varenr: 5987006
Importør: Unico Real Wines
Poeng: 87
Natural Selections Dom. le Garrigon Côtes du Rhône
Middels rød farge. Krydder, sorte bær og urter på duft og smak. Rik, fruktdrevet smak med urter i avslutning. Lang ettersmak.
Pris: 530 kr (basis)
Varenr: 6565406
Importør: Lacertidae
Poeng: 88
Tenuta Sette Ponti Toscana 2020
Middels rød farge. Mørke bær, urter og kirsebær på duft og smak. Frisk fyldig vin med god syrlighet og fruktdrevet avslutning.
Pris: 489 kr (bestilling)
Varenr: 142406
Importør: Vinetum
Poeng: 86
Giovanni Rosso Barbera Piemonte 2019
Lys blålilla farge. Røde bær, kirsebær og urter på duft. Fruktdrevet med markert syrlighet og lang ettersmak preget av sursøtt fruktighet. Server gjerne litt avkjølt.
Artikkelen fortsetter under annonsenPris: 500 kr (test)
Varenr: 7926906
Importør: Chaeos Wine & Spirits
Poeng: 87
Hvite viner
Crudo Catarratto Zibibbo 2019
Lys gulgrønn farge. Aromatisk. Fruktig, floral smak med pære, sitrus og eple på duft og smak. Enkel, men forfriskende smak.
Pris: 460 kr (bestilling)
Varenr: 5469606
Importør: Quality Brands A/S
Poeng: 86
Meinklang Grüner Veltliner 2019
Lys gulgrønn farge. Sitrus, grapefrukt og mineraler på duft og smak. Fruktdrevet med sval hvit pepper og gul frukt i anslaget. Lang ettersmak.
Pris: 460 kr (basis)
Varenr: 438006
Importør: NON DOS
Poeng: 87
Signature Series Gysler Riesling Trocken 2019
Lys grønngul farge. Konsentrert. Mineraler, grønt eple og sitrus på duft og smak. Flott syrlighet med fruktdrevet utgang. Fortsatt en av de beste hvite på boks i Norge.
Pris: 480 kr (basis)
Varenr: 2143206
Importør: Chrysopidae
Poeng: 88
Ca' Rugate Soave 2019
Lys grønngul farge. Pære, sitrus og grapefrukt på duft og smak. Fruktdrevet anslag med balansert syrlighet. Nydelig, ukomplisert drikkevin. Beste årgangen på lenge.
Pris: 460 kr (bestilling)
Varenr: 2246406
Importør: Gaia Wine & Spirits
Poeng: 88
Pascerette des Vignes Mâcon-Villages 2019
Lys gulgrønn farge. Modent eple, gul frukt og sitrus på duft og smak. Rik fyldig ettersmak og god syrlighet.
Pris: 589 kr (bestilling)
Varenr: 12009206
Importør: eWine
Poeng: 87
Natural Selections Hoch & Obenaus Grüner Veltliner 2019
Lys gulgrønn farge. Rik, kompleks vin med eple, sitrus og mineraler på duft og smak. Svale hvite peppertoner. Noe utviklet, men klar flott syrlighet trekker opp. Dekanter gjerne.
Pris: 520 kr (bestilling)
Varenr: 12639506
Importør: Natural Selections
Poeng: 87
Ryder Estate Chardonnay 2019
Lys gulgrønn farge. Gult eple, moden sitrus frukt og fat på duft og smak. Enkel, men vellykket chardonnay fra California. 2,25 liter.
Pris: 375 kr (basis)
Varenr: 12502606
Importør: Hand Picked Wines
Poeng: 87