Var nær døden som 21-åring:Jan Ove (24) deler sin historie for å advare andre mot promillekjøring

450.000 personer har sett den sterke videoen Jan Ove Selnes lagde og delte på sin Facebook-side «IKKE kjør i fylla». Selv er han glad for at videoen engasjerer. OBS! Vi advarer mot sterke bilder i videoen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan Ove Selnes krasjet i 100 kilometer i timen i beruset tilstand i 2014, og overlevde så vidt. – Jeg vil bruke meg selv til å advare og hjelpe andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råd for å unngå rusrelaterte trafikkulykker:

  • Er du i tvil – la bilen stå, også dagen derpå.
  • Det enkleste og beste er ikke å drikke i det hele tatt når man skal kjøre. La være å regne på hvor lenge det er siden det vinglasset til maten.
  • Bestem deg før du drar i selskap; skal du drikke alkoholfritt og ta bilen eller ordne annen transport hjem?
  • Når du er vert/vertinne, sørg for å ha et utvalg alkoholfrie drikker til sjåføren(e).
  • Vær tydelig på at bilkjøring og promille er en dårlig idé og be potensielle promillekjørere legge fra seg bilnøkkelen.
  • Enkelte medisiner nedsetter også evnen til å kjøre bil. Sjekk pakningsvedlegget og respekter advarselen mot å kjøre bil når du bruker slike medisiner.
  • Ser du noen som kjører med promille eller annen rus – meld fra til politiet på 02800.

Kilde: AV-OG-TIL

Natt til 1. februar 2014 tok 21 år gamle Jan Ove Selnes et dumt valg. Et veldig dumt valg. Han bestemte seg for å kjøre bil i kraftig beruset tilstand. Det kostet ham nesten livet.

På ferden hjemover hadde 21-åringen en toppfart på 124 kilometer i timen. Da han traff autovernet holdt bilen en fart på cirka 100 kilometer i timen.

Nedenfor autovernet var det en skråning på 8,5 meter. Jan Ove ble kastet ut av bilen i sammenstøtet med autovernet og falt nedover skråningen. Han ble funnet på tre store steiner.

– Heldigvis var det kun jeg selv som var involvert, men jeg har tatt straffen for det dumme valget. Jeg lå der i skråningen i fire timer før noen fant meg, i seks minusgrader. Kroppstemperaturen min ble målt til 26 grader da jeg ble funnet. Jeg var bevisstløs hele tiden, forteller Selnes til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svevde mellom liv og død i ni døgn

Skadene var store. Fem brudd i bekkenet, høyre hofte knust, brudd i venstre hofte, brudd i ribbeina på venstre side, to brudd i korsryggen, hjernerystelse, indre blødninger og stort tap av blod.

Da 21-åringen ble hentet på ulykkesstedet, fikk foreldrene hans vite at han hadde 50 prosent sjanse for å overleve.

I ni dager lå Selnes i koma og svevde mellom liv og død. Han våknet opp. Siden tok det ham 1,5 år i rullestol og utallige timer med opptrening før Jan Ove klarte å gå for egen maskin igjen.

– I dag går det mye bedre. Jeg har jo fullt av skruer i kroppen og hofteprotesene gir fremdeles en god del smerter. Jeg har også slitt med depresjon den siste tiden. Men jeg holder motet oppe og tar det dag for dag, sier Selnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veien tilbake til livet har vært tøff. Og fremdeles møter Jan Ove, som nå er 24 år gammel, mye motgang. Han er plaget med en nerveskade i ryggen, og går på smertestillende hver dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men alt det vonde kunne vært unngått om han hadde tatt et annet valg den skjebnesvangre februar-natta i 2014.

Les også: Maner til nedrusning

Bruker seg selv for å advare andre

Selnes håper at andre vil la være å ta det dumme valget – la være å kjøre i fylla – når de hører hans historie. Han håper at andre kan lære av hans feil. At de skjønner alvoret i å ta farlige, uansvarlige valg.

Derfor har han valgt å opprette Facebook-gruppen «IKKE kjør i fylla», hvor han sammen med andre driver forebyggende arbeid mot fyllekjøring. Han deler relevante artikler fra mediene, samt bilder og historier fra sitt eget liv. På sikt ønsker han å reise rundt å holde foredrag.

Nylig delte han en video på Facebook-siden som har fått mer oppmerksomhet enn noe han har delt tidligere. 450.000 personer har sett videoen han la ut, og 2.300 personer har delt den videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videoen er en bildeserie fra Jan Ove Selnes' liv; fra ulykken, tiden på sykehuset, opptreningen og den tunge tiden etterpå. Den er lydlagt med sangen «Ensom mann» av bandet Byting, som handler om nettopp fyllekjøring.

– At over 450.000 mennesker har sett filmen, hadde jeg aldri sett for meg, men jeg er så utrolig glad for å se så mange engasjere seg, og vil dele dette. Man blir nesten litt ordløs, sier Selnes om responsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den rørende videoen kan du se øverst i saken.

Les også: Vet du hvor mye som er for mye?

– Modig og tøff som deler sin historie

Daglig leder i AV-OG-TIL, Kari Randen, synes det sterkt å se et levende eksempel på noen som har blitt utsatt for en alkoholrelatert bilulykke. Foto: AV-OG-TIL
Daglig leder i AV-OG-TIL, Kari Randen, synes det sterkt å se et levende eksempel på noen som har blitt utsatt for en alkoholrelatert bilulykke. Foto: AV-OG-TIL

I kommentarfeltet under videoen hylles Selnes for at han tør å dele sin historie. Også andre som driver med rusforebyggende arbeid, er imponert over at 24-åringen velger å dele så åpent.

– Selnes er utrolig modig og tøff som deler sin historie og egen erfaring. Vi har alle godt av å bli minnet om risikoen ved å drikke alkohol og sette seg bak rattet, og når det kommer fra han, som virkelig har opplevd konsekvensene på kroppen, så kjenner vi det langt inn i hjerterota, sier daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, Kari Randen, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun synes det er utrolig flott at han bruker sine egne opplevelser til å advare andre, og håper det vil bidra til at flere ser hvor stor fare alkohol gjør i trafikken og at det blir færre ulykker på grunn av promillekjøring i fremtiden.

Randen mener det er lettere å forstå risikoen med å kjøre i beruset tilstand når man hører Jan Ove Selnes historie.

– Han har en helt egen troverdighet fordi han selv har gjennomlevd en alkoholrelatert ulykke. Et øyeblikks ubetenksomhet kan gi store konsekvenser, og det er han en god påminnelse på.

Les også: En av ti foreldre drakk alkohol hver dag under utenlandsferien

Få som velger å dele

I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for AV-OG-TIL i mai oppga 7 prosent av spurte nordmenn at de har kjørt bil under alkoholpåvirkning. Likevel kjenner organisasjonen til få andre som deler historier lik den Selnes har valgt å dele.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det et paradoks at vi ikke kjenner til mange andre som deler slike historier. Vi vet at alkoholrelaterte ulykker fortsatt skjer, og derfor er det utrolig viktig at Jan Ove deler sin historie, sier Randen.

Hun understreker at det ikke finnes noen gråsoner når det kommer til promillekjøring.

– Vær alkoholfri når du skal kjøre, og bilfri når du skal drikke. Kombinasjonen alkohol og bil kan være dødsfarlig.

Det har Jan Ove Selnes kjent på kroppen.

Les også:

En av ti synes det er greit å sende alkohol med barna på fest

Helgefylla er mest utbredt blant norske menn

En av tre mener det drikkes for mye i jobbsituasjoner

Hvem i Europa drikker mest?

Forskning: Litt alkohol knyttes til lavere risiko for noen hjerteproblemer