Meny

Maner til nedrusning

Til tross for det bildet kan indikere, er ikke Mina Gerhardsen redd for duer, forteller hun, hun er bare generelt skvetten av seg. Foto: Ida Wammer

Mina Gerhardsen i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan vil ikke ha noe av pilsing i parken, og er opptatt av å begrense tilgangen til alkohol. Personlig tar hun seg et glass i ny og ne.

Hva er den ideelle ruspolitikken for deg, egentlig?

– Norge har i all hovedsak en ansvarlig alkoholpolitikk. Vi har reklameforbud, stengetider og avgifter som bidrar til å redusere bruken generelt og som er viktig for å beskytte de som har et vanskelig forhold til alkohol. Om jeg skulle ønske meg noe ville det være nasjonal skjenkestopp klokka to. Forskningen er tydelig på at en time tidligere stopp har stor betydning for å redusere utelivsvold.

Hva er fordelene med en såpass restriktiv ruspolitikk?

– Den restriktive alkoholpolitikken har stor oppslutning blant folk. Dette handler om forståelse for at alkohol ikke er en vanlig vare, men noe som også har skadepotensial.

Er det så fryktelig farlig at folk pilser litt i parken?

– Parkene er våre fellesområder og skal oppleves som trivelige og trygge for alle. De aller fleste klarer å hygge seg i parken med en øl uten at det går over styr, men for barn kan det være skremmende med voksne som endrer seg på grunn av alkohol, selv om det ikke er fyll. Hensyn til ungers lekeplass bør være viktigere enn voksnes lyst på en øl i parken.

Hvordan vil du beskrive norsk ruspolitikk anno 2017?

– Vi er best i Europa på forebygging. Norsk ungdom ligger helt i bunnen når det kommer til bruk av alkohol og narkotika. Det er viktig fordi unge er mye mer sårbare for skader ved rusbruk. Jeg er også glad for økt engasjement for at tunge rusmisbrukere skal møtes med helsehjelp, framfor bøter. Vi må gi folk en real sjanse til å lykkes!

Les også: Dronninga av Elle

Hva er det viktigste arbeidet dere har gjort i Actis hittil?

– Jeg opplever at Actis brukes som en sparringpartner og rådgiver av politikere i mange spørsmål. I min tid i Actis synes jeg kanskje taxfree-saken er mest interessant. For få år siden var den uaktuell å røre ved, nå er det en reell debatt om å avvikle hele ordningen!

Hva kan vi forvente av dere framover?

– Vi ser nå at flere partier vil liberalisere alkoholpolitikken. Det er forslag om å avvikle Vinmonopolet, fjerne salgstidene, få øl i kiosken og sterkøl i butikken. For oss blir det å holde skansene en viktig sak. Økt tilgang vil gi økt bruk og økte problemer. Vi har allerede for mange som sliter både eget og andres alkoholbruk, vi bør ikke legge til rette for mer.

Mange arbeidsplasser har fredagspils, hva har dere?

– Vi er veldig flinke til å spise kake! Det innkalles ofte til sofaen for å feire små og store seiere, eller som belønning for god innsats.

Er det ikke slik at de aller fleste nordmenn har et relativt moderat alkoholforbruk?

– Nordmenn har hatt et økende alkoholforbruk de siste tiårene, med en utflating nå. Vi har tatt til oss kontinentale vaner, det vil si vin til maten midt i uka, samtidig som vi har beholdt helgefylla.

Er du avholds?

– Actis er ikke en avholdsorganisasjon og avhold er ikke et krav til våre ansatte. Jeg er ikke avholds selv, men jeg har stor respekt for dem som er det. De har ofte en veldig god grunn til å gjøre et slikt valg, enten det handler om dårlige erfaringer eller ønske om å ta vare på helsen.

Du har vært arbeiderpartipolitiker, journalist i Dagbladet, politisk rådgiver, styremedlem i NFF og statssekretær. Nå er du generalsekretær i Actis. Har du nådd «peaken» karrieremessig?

– Jeg fyller snart 42 år, så jeg ser jo at tida som «ung og lovende» er over, men håper jo ikke jeg anses som «førti og ferdig»! Jeg satser på at jeg fortsatt kan få prøve meg på nye og spennende ting!

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Les også : Pinsevenn og BMW-eier. Men ikke si at han er fra Flekkefjord

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært