Meny

Nytt legemiddel forsinket aggressiv lungekreft

Lungekreft rammer 12.500 årlig bare i USA. Foto: anilakkus/Istock.com
Ny type behandling reduserte ifølge forskere forløpet av en aggressiv form for lungekreft i omtrent to år, eller omtrent tre ganger så lenge som standardbehandling.

Bare i USA diagnostiseres om lag 12.500 mennesker med ALK-positiv ikke-småcellet lungekreft hvert år. Nå kan et nytt stoff, kjent som alectinib, bli nytt verktøy i kampen mot ikke-småcellet lungekreft.

Omkring fem prosent av ikke-småcellet lungekreft er ALK-positiv, hvilket betyr en genetisk omplassering der ALK-genet er fusjonert med et annet gen.

Under en konferanse i forbindelse med American College of Clinical Oncology mandag denne uken, fremla en gruppe forskere en rapport der de skriver at legemiddelet alectinib reduserer risikoen for kreftprogresjon eller død med 53 prosent sammenlignet med crizotinib som er nåværende standardbehadling.

Les også: Kari Grønås har fått ny lungekreft-medisin to ganger

Medianen eller midtpunktet for overlevelse uten at kreften ble verre, var 25,7 måneder med alectinib og 10,4 måneder med crizotinib.

Ingen trodde det ville være mulig å forsinke avansert lungekreftprogresjon med så mye. De mest målrettede behandlingene for lungekreft er forbundet med en progresjonsfri overlevelse på omtrent 12 måneder, sier Alice Shaw, direktør for brystkreft på Massachusetts General Hospital Cancer Center i Boston og hovedforfatter bak studien, til nyhetsbyrået AFP.

Mens begge behandlingene krysser blod-hjernebarrieren, var alectinib mer effektivt enn crizotinib i å hindre hjernemetastaser ettersom det trenger mer effektivt inn i hjernen.

Shaw understreker at det gjenstår mer forskning for å se om det nye stoffet utvider pasientens liv lenger enn crizotinib.

Les også:

Overlege tror lungekreft kan bli en kronisk sykdom

Jeg fikk vite at jeg hadde lungekreft med spredning

Forskning: Prøve fra nesen kan avdekke lungekreft

Friskmeldt etter celleprøve – får senere påvist kreft

Populært