Friskmeldt etter celleprøve – får senere påvist kreft

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 70 norske kvinner får årlig diagnosen livmorhalskreft, selv om alt så normalt ut på siste celleprøve. Thea Steen var en av disse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år blir 4.000 kvinner fanget opp av Livmorhalsprogrammet som styres av Kreftregisteret, men overfor TV 2 erkjenner programansvarlig Ameli Tropé at ikke alle blir oppdaget.

– Det er flere ting som kan svikte. Det kan være at man har tatt prøven feil, at man ikke har pasienthistorikk, så man ikke vet hva tidligere screeningprøver har vist, eller så kan det hende at man ikke har vært nøye nok når man har sett på prøven, sier hun, men påpeker det er svært få som opplever å få feil diagnose.

Thea Steen, kjent for «Sjekk deg»-kampanjen, var en av dem som ble oppdaget for sent til tross for at hun undersøkte seg årene i forveien. Steen døde i juli i fjor.

– Hun fikk forsinket kreftdiagnose med 1,5 år, sier moren Tove Steen.

Ole Erik Iversen er en av landets fremste eksperter på livmorhalskreft og var med på å bygge opp screeningsprogrammet for livmorhalskreft. Han sier programmet har svakheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En celleprøve har 70 prosent sannsynlighet for å fange opp de forandringene som måtte være der. Men ved gjentatt prøve går følsomheten opp til 90–95 prosent. Men det betyr jo også at det er 5–10 prosent vi ikke fanger opp, sier han. Samtidig understreker han at det er viktig at kvinner fortsetter å teste seg.

Les også: Forskere kan ha funnet en behandling mot forstadier til livmorhalskreft

Dette må du vite om celleforandringer

8 av 10 jenter fullfører HPV-vaksineprogrammet

HPV-vaksine gratis til 180.000 jenter og kvinner