– Øl kan beskytte mot hjertesvikt

Øl kan kan ha mye godt for seg, men det avhenger av mengden den kommer i. Foto: Colourbox
Øl kan kan ha mye godt for seg, men det avhenger av mengden den kommer i. Foto: Colourbox

Moderat øldrikking kan redusere faren for hjertesykdom med en fjerdedel, ifølge ny forskning.

Sommeren er tiden for en kald og forfriskende utepils i sola sammen med gode venner eller kolleger, og nå kan det virke som om du kan gjøre det med verdens beste samvittighet.

Det er et veletablert faktum at overstadig drikking bringer med seg dårlig nytt for helsen vår. Men hvis du kjører en mer moderat stil så kan du redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer med en fjerdedel.

Les også: Nye norske mikroøl

Moderat, ikke overdrevet

Øl er kjent for å inneholde et høyt nivå av antioksidanter, forbindelser som samler opp skadelige kjemikalier som antas å føre til hjerteinfarkt. Et forskerteam ved IRCCS Mediterranean Neurological Institute i Pozzilli, Italia har gjennomgått 150 tidligere studier.

Deres konklusjon, som ligger tilgjengelig på Science Direct, er at alkohol og andre kjemikalier i drikke reduserer risikoen for hjertesykdom, hjerneslag og karsykdom.

(Saken fortsetter under)

Øl-drikking i sommersol på "Lektern" ved Aker Brygge i Oslo. Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix
Øl-drikking i sommersol på "Lektern" ved Aker Brygge i Oslo. Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

En av sjefforskerne bak studien, Dr Simona Costanza, forteller til ItaliaSalute at de konkluderte med at to 0,33-enheter øl kan beskytte hjertet uten samtidig øke muligheten for demens eller kreft.

– Et moderat og regelmessig inntak av øl som befinner seg innenfor rammen av et sunt kosthold, med en sunn livsstil som også involverer fysisk aktivitet, ser ikke ut til å ha noen skadelige effekter. Tvert imot demonstrerer det en evne til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

– Det er imidlertid viktig å understreke at vår studie kun sier at moderat alkoholinntak kan ha helsemessige fordeler. Overdreven drikking, for eksempel et stort alkoholforbruk i helgene, er kjent for å skade kroppen din, insisterer Costanza.

Les også: – Øl med gutta er bra for helsa

Ikke glem forbrenningen

Også tidligere studier har gjort det enklere for menn å finne et argument for å ta en øl med gutta på byen. På oppdrag for ølprodusenten Guinness, gjennomførte Oxford University en studie som fastslo at menn som møter nære venner to ganger ukentlig har bedre helse enn de som møter sine nærmeste kamerater sjeldnere.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Her lages drivstoff av øl

Forskningsrapporten konkluderte med at menn som møter gutta to ganger i uka blir fortere friske, er snillere og står bedre rustet mot depresjoner. Anbefalte aktiviteter er alt fra å spille fotball til å ta en øl på puben.

Men husk at det må gå minst tolv timer før du setter deg i bilen dagen derpå. Hovedregelen for forbrenning av alkohol at den forbrenner med 0,15 promille per time.

Folkehelseinstituttet bruker denne formelen:

  • Kvinner: Alkohol i gram / (kroppsvekten i kilo x 60 prosent) – (0,15 x timer fra drikkestart) = promille.
  • Menn: Alkohol i gram / (kroppsvekten i kilo x 70 prosent) – (0,15 x timer fra drikkestart) = promille.

Du kan regne ut din alkoholforbrenning på Promillekalkulator.no.

VIDEO: Øl-tørst? Her er ditt paradis.

Les også:

Så lang tid tar det for kroppen å forbrenne alkohol

Fire gode svensker på flaske

Sprudlende engelsk sider i vårsola

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus