– Midtlivskrisen er en myte

Ifølge en nylig offentliggjort studie er det slett ingen automatikk i at graden av lykke avtar ettersom vi blir eldre. @racorn/shutterstock.com
Ifølge en nylig offentliggjort studie er det slett ingen automatikk i at graden av lykke avtar ettersom vi blir eldre. @racorn/shutterstock.com

En ny undersøkelse offentliggjort denne uken utfordrer antakelsen om at middelaldrende mennesker er mindre fornøyde med tilværelsen.

Ifølge en studie som har pågått over 25 år ved Alberta-universitetet i Canada starter en økning i folks lykkefølelse/tilfredshet i tenårene og tidlig i tyveårene, men vil ikke nødvendigvis avta etter hvert som vi blir eldre og middelaldrende.

For å undersøke hvordan lykkenivåene utvikler seg etter hvert som vi blir eldre, og for å observere opp- og nedturene i ulike aldre og livsfaser hos samme individ, har forskergruppen fulgt to grupper deltakere i opptil 25 år. En gruppe ble fulgt fra de var 18 til 43, en annen gruppe ble fulgt fra de var 23 til de var 37.

Les også: Penger brukt på opplevelser og reiser gir mest lykke

– Andre forhold enn alder

I ulike stadier ble deltakerne stilt spørsmål som «Hvor fornøyd er du med livet ditt akkurat nå?» Forskerne ba ikke om eksempler på lykke; deltakerne fylte kun ut på en skala fra «ikke særlig lykkelig» til «svært lykkelig.» Forskerne ga heller ingen bestemt definisjon av «lykke» til deltakerne.

Resultatene viser at det selvrapporterte «lykkenivået» etter at deltakerne gjorde seg ferdig med henholdsvis videregående og universitet økte helt opp gjennom 30-åra i begge grupper. Den avtok bare noe ved nådde 43 år, og da kun i den ene gruppen som ble studert. Dette later til å gå mot forestillingen om en «midtlivskrise», mener forskerne.

Men det er andre faktorer som kan påvirke lykkenivået, som hvorvidt man er i et fast forhold, arbeidsledig, og helseforhold. Graden av lykke varierer hos enkeltindivider, og ser ut til å være knyttet til disse faktorene.

– Om jeg er skilt og arbeidsledig, og helsa er skral når jeg fyller 43, kommer jeg ikke til å være mer lykkelig enn da jeg var 18, sier Nancy Galambos, en av studiens forfattere.

– Det er viktig å ta innover seg variasjonen i livserfaringer etter som ulike mennesker blir eldre.

Les også: – Eldres psykiske helsetilbud er ikke-eksisterende

– Kan virke banalt

Gruppen som står bak studien mener resultatene kan være viktige, fordi lykke er en nøkkel til livskvalitet. Man vet lykkelige mennesker har bedre helse og lever lenger. Den kanadiske regjeringen samler også inn data om lykke som del av jevnlige undersøkelser om folks velferd.

– Det virker banalt – «bare vær lykkelig» – men bak dette ligger politikken som former samfunnet, sier Harvey Krahn, som også har vært med på å forfatte studien.

– Politisk vil studien kunne motivere til å endre forhold som skaper misnøye, som arbeidsledighet, å miste sitt hjem, å ikke ha like muligheter, å være på flukt, kriminalitet, avhengighet. Slike ting vil gjøre deg mindre lykkelig, uavhengig av alder.

Studien ble offentliggjort i tidsskriftet Developmental Psychology.

Les også: – Optimister takler dårlig sommervær dårligere enn pessimister

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus