Penger brukt på opplevelser og reiser gir mest lykke

Penger brukt på noe du gleder deg til, gir mest lykke. Foto: Colourbox.com
Penger brukt på noe du gleder deg til, gir mest lykke. Foto: Colourbox.com

Mange kobler penger og lykke tett sammen, men hittil har forskning ikke gitt et entydig svar på om det å ha en velfylt lommebok gjør oss lykkelige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Lykke handler mye om forventninger, sier forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), Thomas Hansen til Kvinneguiden.

Les også: Nordmenn planlegger dyre reiser også i 2016

Ottar Hellevik er professor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Foto: Privat
Ottar Hellevik er professor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Foto: Privat

Lykkelig av penger

Studier viser at det ikke nødvendigvis er hvor mye penger du har, men hvordan du velger å bruke pengene, som har størst betydning for lykkefølelsen kronene gir.

Under Society for Personality and Social Psycology`s 16th Annual Convention i februar 2015, ble symposiet Happy Money 2.0: New Insight Into the Relationship Between Money and Well-Being presentert.

Forskerne konkluderte med at det å kjøpe opplevelser som reiser, gir mer langvarig lykkefølelse enn å kjøpe en ny kjole eller duppeditt.

Årsaken til dette er rett og slett at opplevelsene også byr på forventninger i forkant og minner i ettertid.

– Å ha et overskudd som gjør at du opplever økonomisk trygghet, er svært viktig for lykkefølelsen, sier professor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Ottar Hellevik til Kvinneguiden.

Les også: Det er tre ting i livet som gjør deg lykkelig

Må brukes riktig

Forsker Thomas Hansen mener det til en viss grad stemmer at lykke kan kjøpes.

I alle fall dersom du bruker pengene riktig.

– Det gjelder for eksempel dersom du i utgangspunktet har dårlig råd. Økonomisk trygghet, og at familien kan kjøpe ting de trenger og delta på ferier og andre aktiviteter, kan da gi økt lykke. I tillegg kan det virke gunstig inn at man kan prioritere å bruke tid på positive aktiviteter fremfor å jobbe med få endene til å møtes.

Les også: Gode nyheter – nå blir disse bilene billigere!

Større forventninger

For de som allerede har gjennomsnittlig god økonomi, stiller det seg annerledes.

– Forskning viser at mer penger da kun vil gi liten eller ingen lykkegevinst. Dette handler mye om at jo mer du har, jo større forventninger får du til materiell velstand. Det blir altså et nullspill, sier Hansen.

Han menerlykke handler mye om forventninger.

Dersom forventningene er lave, er utsiktene til lykkefølelse gunstigere.

De med god råd er vant til å kunne kjøpe seg det de trenger og ønsker seg, og dermed tar de det også for gitt.

– Høye forventninger gjør at de ikke nyter samme lykkegevinst av å kjøpe seg flere ting. De med lite kan altså ha lettere for å glede seg over de mindre tingene eller opplevelsene pengene gir, sier Thomas Hansen.

Les også: Disse hotellene har blitt delt mest på Instagram i 2015

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Thomas Hansen er forsker ved NOVA og mener lykke handler mye om forventninger. Foto: StudioVest / NOVA
Thomas Hansen er forsker ved NOVA og mener lykke handler mye om forventninger. Foto: StudioVest / NOVA

Saliggjørende pengebruk

Likevel kommer det altså an på hvordan pengene brukes.

Også for dem som kan bruke penger mer fritt.

– De som har god råd kan lettere bruke penger på ting som faktisk har saliggjørende effekter, som det å kjøpe seg spennende reiser eller opplevelser, sier han.

For mens vi fort venner oss til materielle ting, og derfor ikke egentlig ser noen effekt på lykken av å kjøpe ting, er det annerledes med opplevelser.

– Opplevelser er noe du kan glede deg over i lang tid. På forhånd mens du planlegger reisen, og i etterkant kan du glede deg over de gode minnene. Fordi du gjerne deler opplevelsene med andre, vil også dette virke mer positivt enn å kjøpe noe du vil ha, sier han.

Les også: Forventer dobling i flytrafikken de neste 20 år

Lykkelig av penger?

  • Opplevelser gir lengre lykkefølelse enn ting
  • Du kan ende opp som sint i stedet for lykkelig hvis du låner bort penger til noen som trenger det, og vedkommende bruker det på noe du mener er unødvendig
  • De som i utgangspunktet har lite, blir lykkeligere for de små ting. Det ser også ut til å gjelde dem som vokste opp i fattigdom og nå er rike

Kilde: ”Happy Money 2.0: New Insight Into the Relationship Between Money and Well-Being”

Penger med dobbel effekt

Å kjøpe noe vi ønsker oss er selvfølgelig moro. Særlig ting som har stått på ønskelisten lenge.

Likevel viser forskning at vi faktisk blir enda lykkeligere av å bruke penger på andre enn oss selv. Penger får en dobbel effekt ved at de virker positivt både for de som gir og de som får.

– Å hjelpe andre eller gi til veldedighet kan altså være en gunstig måte å bli mer fornøyd med seg selv og mer lykkelig, men det å kjøpe seg lykke på denne måten er kanskje lettere for dem som selv har god økonomi, sier Hansen.

Les også: Dette er verdens beste restauranter

Tydelige forskjeller

I prosjektet Norsk Monitor har Ipsos MMI intervjuet et representativt utvalg av den norske befolkningen annen hvert år siden 1985.

– Et av spørsmålene i undersøkelsen dreier seg om hvor lykkelig folk stort sett føler seg, forklarer professor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Ottar Hellevik til Kvinneguiden.

Kobles svarene til de spurte opp mot inntektene, mener Hellevik at vi kan se tydelige forskjeller på de som tjener mye og lite.

– Det er en klar tendens til at det blir flere som sier de er lykkeligere jo høyere inntekten er. Likevel er det neppe riktig å si at man kan kjøpe seg lykke, sier han.

Les også: Vil lære barna om pri­vat­øko­nomi før luk­sus­fel­len tar dem

Økonomisk trygghet gir lykkefølelse

Han mener det snarere er det å ha penger som ikke brukes til å kjøpe noe, som gir lykke.

– Å ha et overskudd som gjør at du opplever økonomisk trygghet, er svært viktig for lykkefølelsen. Et slikt overskudd er lettere å oppnå hvis kjøpelysten ikke er så stor, sier han.

Han legger til at det å ha anskaffelse og forbruk som viktige mål i tilværelsen, er noe som lett skaper frustrasjon og misnøye fordi forventningene og ønskene ofte ikke lar seg innfri.

– I Norsk Monitor inngår slike ønsker i det vi kaller «materialistisk verdisyn». Det viser seg at et slikt verdisyn reduserer sjansen for å føle seg lykkelig, og at de som tror de kan kjøpe seg lykke, derfor ofte vil bli skuffet, sier Hellevik.

Les også:

– Det er viktig med utfordringer, og det å kjenne at det er litt skummelt

– Mange strekker den økonomiske strikken langt for å være en del av gjengen

Er kjæresten din 29, 39 eller 49 år gammel, er faren for at han er utro større

Denne artikkelen er opprinnelig publisert hosKlikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus