Meny

– Historien viser at kjemiske stoffer aldri er mindre giftige enn vi trodde

De aller fleste frukt og grønnsaker vi kjøper har blitt sprøytet med kjemiske plantevernmidler. Mens noen mener det er grunn til å være forsiktig med slike midler med tanke på helsa, mener andre at vi ikke har noe å frykte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Giftekspert Ketil Hylland unngår sprøytet mat. Mattilsynet mener det ikke er grunn til å frykte helserisiko fra sprøytemidler.

De senere årene har det vært et økende fokus på at sprøytemidler som brukes i landbruket, kan ha en negativ effekt på kroppen også i små mengder, fordi de kan forstyrre hormonsystemet.

Professor i akvatisk biologi og toksikologi ved Universitetet i Oslo, Ketil Hylland, sier til NRK at han kjøper økologiske grønnsaker og frukt når det er mulig.

Hylland mener vi i dag ikke vet nok om eventuelle skadelige effekter, og viser til at man historisk sett aldri har funnet at kjemiske stoffer er mindre skadelige enn man har trodd.

– Forsking og ny kunnskap fører i stedet til at vi finner ut at stoff er mer giftige, fordi man oppdager nye virkemekanismer, sier han til NRK.

Les også: Sprøytemiddel gir kreft hos dyr - brukes på frukt og jordbær i Norge

– Det komplette svaret ligger langt frem

Ikke alle gifteksperter deler Hyllands bekymring. Toksikolog Edgar Rivedal, som er koordinator for faggruppa for plantevernmidler i Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VMK), sier til statskanalen at dagens kunnskap ikke gir grunn til å frykte helserisiko som følge av å spise sprøytet frukt og grønnsaker. 

Han mener også de grenseverdiene man setter som trygge for enkeltstoffer, tar høyde for kombinasjonseffekten eller cocktaileffekten av alle sprøytemidler vi får i oss. Rivedal viser samtidig til at plantevernmidler bare er en liten del av bildet, og at man samlet sett utsettes for titusenvis av kjemikalier og at det totale bildet derfor er svært komplekst. 

– Det komplette svaret på kombinasjonseffekter ligger langt frem, seier Rivedal til NRK.

Les også: - Mye av maten myndighetene anbefaler gjør oss syke

Flere hundre kjemikalier i kroppen

Forsker Torkjel Sandanger ved Universitetet i Tromsø publiserte i fjor måleresultater som viste at nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder å ha flest miljøgifter i kroppen. 

Til enhver tid går vi rundt med flere hundre stoffer i kroppen, viste analysen.

Direktør for avdeling for stråling og kjemikaler ved Folkehelseinstituttet, Gunnar Brunborg, erkjente da at man ikke vet nok om hvordan de mange ulike stoffene virker samme i kroppen.

– Det er store kunnskapshull. Et usikkerhetsmoment er at denne cocktailen av stoffer vi får i oss kan ha helsevirkninger som vi ikke helt har oversikt over, uttalte Brunborg til VG.

Les mer: – Giftige stoffer blir værende i blodet ditt

– Allerede føre var

Forsker Torkjel Sandanger sier til NRK at føre var-prinsippet bør veie tungt når det gjelder helseeffekt av summen av slike stoffer.

Hanne Marit Gran i Mattilsynet sier til statskanalen at man her i landet allerede opererer etter et føre var-prinsipp. Og når det gjelder cocktaileffekten, legger tilsynet til grunn VMKs vurdering om at stoffer som har samme virkemåte i noen tilfeller kan gi risiko for helseskade, opplyser hun.

Både Oikos , som er en medlemsorganisasjon for folk som har interesse for økologisk mat, og organisasjonen Framtiden i våre hender er mest opptatt av sprøytemidler med tanke på helsen til bøndene som produserer maten.

– Sprøytemidlene kan jo også påvirke helsen til forbrukerne, det vet vi lite om. Men det har jo kommet en del forskning som tyder på at det kan ha det, sier seniorrådgiver Maiken Pollestad Sele i Oikos til NRK.

Les også: – Hormonforstyrrende stoffer koster samfunnet billioner

– Økologisk mat kan beskytte under svangerskapet

Det siste året har Folkehelseinstituttet publisert to studier som antyder at økologiske grønnsaker kan beskytte under svangerskapet. En studie som ble publisert i sommer fant at guttebarn av mødre som spiste økologisk mat, hadde mindre risiko for å bli født med misdannelser på penis.

En studie fra i fjor fant en lavere risiko for svangerskapsforgiftning hos gravide som spiser mye økologiske grønnsaker. Ingen av studiene sier noe om årsak og virkning, men peker på en sammenheng mellom økologiske grønnsaker spesielt og redusert risiko.

– Det vil ikke være riktig å si at gravide bør spise økologiske grønnsaker på bakgrunn av denne ene studien. Dersom man er positiv til økologiske matvarer, så gjør man i hvert fall ikke noe galt ved å velge økologiske grønnsaker under svangerskapet, sa Hanne Torjusen, doktorgradsstipendiat og forsker ved Statens Institutt for Forbruksforskning og Folkehelseinstituttet, til ABC Nyheter i fjor.

Daværende landbruksminister la i 2009 fram en handlingsplan med mål om at 15 prosent av omsetningen og 15 prosent av jordbruksarealet skal være økologisk innen 2020. I fjor utgjorde økologiske varer 1,45 prosent, altså en tidel av regjeringens mål.

Les også: – Du bør kjenne innsiden av kroppen din og lytte til den

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus