BOK: «Sannheten på bordet - det du ikke får vite om maten din»- Mye av maten myndighetene anbefaler gjør oss syke

ØNSKER DEBATT: – Jeg håper at «Sannheten på bordet» kan starte en debatt som nesten har vært fraværende i Norge, sier forfatter Niels Christian Geelmuyden. Foto: Cappelen Damm
ØNSKER DEBATT: – Jeg håper at «Sannheten på bordet» kan starte en debatt som nesten har vært fraværende i Norge, sier forfatter Niels Christian Geelmuyden. Foto: Cappelen Damm
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sprøytemidler og giftstoffer i matemballasje skader helsen din. Oppdrettslaks lever under uverdige forhold og blir ikke bra mat. Økologisk mat ER best. – Jeg vil fortelle folk det myndighetene ikke forteller dem, sier forfatter Niels Christian Geelmuyden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta:

Niels Christian Geelmuyden er statsviter, journalist og forfatter.

Han har tidligere blitt til tildelt blant annet Gullpennen og Fritt Ords Honnør.

Geelmuyden fikk stipend fra Fritt Ord og Det faglitterære fond for å skrive "Sannheten på bordet".

«Vi liker å tro at Norge er et foregangsland innen helse, trygg mat og bærekraftig livsstil ... Sannheten er dessverre at nordmenn har en høyere forekomst av kreft i prostata, testikkelkreft, tarmkreft, hudkreft, diabetes, MS, hoftebrudd, benskjørhet, kronisk smertediagnose, fibromyalgi, ryggplager, astma, psoriasis og allergier enn noen andre land.»

Utdraget er hentet fra boka «Sannheten på bordet - det du ikke får vite om maten din».

Forfatter Niels Christian Geelmuyden tar for seg matindustriens metoder og matens virkelige innhold.

Mens vi passer på at bilen får riktig drivstoff, fordi vi vet hvor galt det kan gå dersom vi fyller feil i tanken, er vi ikke like nøye når det kommer til drivstoff til vår egen kropp. Sannheten er at mye av den maten myndighetene anbefaler oss å spise, ødelegger helsa vår, konkluderer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nedslående funn av hormongift i tyggis

– Det er en veldig ulykke i vår tid at det er så mange mennesker som tjener penger på at mennesker blir syke, men nesten ingen som tjener på at vi holder oss friske, sier Geelmuyden til ABC Nyheter.

I boka som ble lansert i slutten av september, kan man blant annet lese at:

  • Økologisk mat er bedre for deg enn konvensjonelt dyrket mat, som bruker kunstgjødsel og pesticider i produksjonen.
  • Oppdrettslaksen lever et forferdelig liv og når den havner på middagsbordet er den ikke spesielt sunn. Den inneholder lite omega-3 og ingen annen matvare ser ut til å inneholde flere miljøgifter.
  • Matemballasjen av plast, metall og papp tilfører maten skadelige stoffer.
  • Melk er ikke så sunt som helsemyndighetene vil ha det til. Vi drikker mest melk i verden, men er likevel på verdenstoppen i benskjørhet, hoftebrudd og skjelettlidelser.
  • Kyllingkjøtt inneholder like mye kolesterol som pinnekjøtt. Det inneholder også en økende mengde av antibiotikaresistente bakterier.
  • Økologisk meierismør er sunnere enn margarin, på tross av at Helsedirektoratet fraråder oss å spise det.
  • Norske myndigheter skryter av at det brukes mindre plantegift, medisiner og hormontilsetninger i norskproduserte matvarer enn i andre land, men vi produserer stadig mindre og importerer stadig mer mat.

Les forsker Arne Grønlunds reaksjon på boken her.

Les også: – Bisfenol A hører ikke hjemme i menneskeføde

– Effekten avtar og skadene tiltar

– Nordmenn er syke og svake og maten vi spiser kan ta mye av skylda. Det er dyster lesning, Geelmuyden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg synes det er lyspunkter også. Det er kanskje ikke disse som gjennomsyrer boka mest, svarer forfatteren.

Han mener det er for eksempel løfterikt at ugresset blir resistent mot plantevernmidler.

– Glyfosat, eller Roundup som det kalles, har bare virkning en viss tid. Monsanto-bøndene ble forespeilet aldri å skulle luke mer, det varte i 15 år, nå luker de mer enn andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det samme gjelder kunstgjødsel, det var store gevinster i begynnelsen, men den har vært avtagende. Norske kornavlinger har stått på stedet hvil siden 80-tallet.

– Det høres kanskje pessimistisk ut, men det er løfterikt at denne måten å dyrke jorda begynner å bli avleggs. Effekten avtar og skadene tiltar, derfor må man legge om produksjonen.

Les også: Hermetikk kan skade babyen i magen

– Økologisk mat er fremtiden

«Ingen sprøyter maten med gift for at den skal bli velsmakende, sunnere og mer næringsrik. Man dreper ugress, insekter og skadedyr i plantenes nærhet med kjemikalier for å få mindre arbeid, større avling og mer penger.»

I boka skriver Geelmuynden mye positivt om økologisk mat. Han viser til flere studier som konkluderer med at økologisk dyrket mat inneholder mer vitaminer, mineraler, omega-3-fettsyrer, antioksidanter, samt lavere nivåer av tungmetaller og sprøytegifter, enn konvensjonelt dyrket mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økologisk landbruk er det eneste bærekraftige hvis man skal mette en økende verdensbefolkning. Norge er avleggs i troen på at gift og kunstgjødsel er den eneste løsningen, mener forfatteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er nettopp satt verdensrekord i risdyrking i den aller fattigste delstaten i India. Der ble det dyrket 22,4 tonn* ris på ett hektar. Det slår tidligere rekorder fra dyrking av genmodifisert ris og ris dyrket med sprøytemidler og kunstgjødesel med flere tonn.

– I Norge påstår de fleste at det er umulig å brødfø verdens befolkning med økologisk dyrkning, men det er mulig, sier forfatteren.

(*Korrigert fra 2,4 tonn.)

Les også: WHO-rapporten bør være en vekker for norske politikere

Beskyldes for dårlig kildekritikk

I boka trekker han frem én person som han gir mye av «æren» for at nordmenn er skeptiske til økologisk landbruk og økologisk mat:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Seniorforsker Arne Grønlund ved Bioforsk på Ås har lenge vært en spydspiss i kampen mot økologisk landbruk», skriver Geelmuyden.

– Jeg snakket med Grønlund, han var enig i beskrivelsen av ham som du gir i boka. Og han står for alt du sier han har uttalt om økologisk mat. Han mener du ikke har fagkunnskap på dette feltet og ikke kan skille god forskning fra dårlig forskning. At du ikke har en kritisk holdning til kildene du bruker.

Jeg er statsviter og gravende journalist. Jeg har naturligvis ikke valgt de samme kildene som Grønlund og de dominerende kildene viser til. Jeg har ønsket å se på andre kilder. Jeg vil presentere den andre versjonen, som ikke Grønlund, Nifes og Mattilsynet forteller oss.

– Men jeg er ikke forsker. Jeg må bare forholde meg til de kildene som jeg har lest, sier Geelmuyden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grønlund mener giftstoffene som naturlig produseres i plantene, for eksempel når de angripes av parasitter, kan være farligere for mennesker enn giftstoffene som sprøytes på som pesticider.

Han begynner å bli avleggs. Utenfor Norges grenser så har ikke dette argumentet vind i seilene lenger. I Norge er det fortsatt vanlig å mene det han sier, men for eksempel i FN betraktes dette synspunktet som noe som hører fortiden til, sier Geelmuyden.

Les hele intervjuet med Arne Grønlund her.

– Torsken lot seg ikke temme

Forfatteren er opptatt av å fremheve det han mener er lyspunkter i det ellers så svarte bildet han maler av matindustrien. Et slikt lyspunkt er at torsken ikke lot seg temme. At den aldri har blitt noe lønnsom som oppdrettsfisk.

– Det finnes oppdrettstorsk, men det lønner seg ikke. Det største selskapet som driver med dette, Cod Farmers ble tatt av børsen tidligere i år. De får ikke torsken til å spise pellets og den er bunnefisk. Det kan være noe av grunnen til at den ikke egner seg som oppdrettsfisk, sier Geelmuyden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror også oppdrettsnæringen også vil bli tvunget til å legge om sine metoder.

– Per i dag dør hver femte oppdrettslaks i merdene. Det er fortsatt lønnsomt å drive slik. Men vil det være lønnsomt den dagen hver annen fisk dør, lurer forfatteren.

Les også: - Ikke bruk denne tannkremen

– Forskningen er kjøpt og betalt

I bokas kapittel om oppdrettsnæringen får leseren også, under overskriften «En dyretragedie», beskrevet svært uverdige levekår for oppdrettslaks. I halvannet år er 200.000 stykker fanget sammen i merden. Der svømmer de rundt i hverandres avføring. Det er trangt og dårlig sikt. De rammes av en rekke sykdommer og deformiteter; grå stær, pancreas disease (PD), ILA-virus, CMS (hjertesprekk) og rundorm, for å nevne noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når den stakkars oppdrettslaksen omsider havner på middagsbordet er den ikke spesielt sunn, ifølge Geelmuyden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Myndighetene forteller oss at oppdrettslaksen er både trygg og sunn. Senest i august viste en undersøkelse fra Nifes at fisken ikke inneholder farlige stoffer over grenseverdien. Du er ikke enig. Hvordan kan myndighetene hevde at den er det?

Det finnes undersøkelser som viser at den er trygg. Det er dessverre mye betalt forskning. Nifes har 100 millioner i året i oppdragsfinansiert forskning. Det er ikke forbrukerne som legger disse pengene på bordet. Det er en uting i vår tid, oppdragsfinansiert forskning innebærer at den er kjøpt og betalt.

– Når det gjelder laksen viser man til at det fortsatt finnes litt omega-3-fettsyrer i den, så klarer man å vri det til at det fortsatt er gunstig mat. Så nedskygger man de negative sidene.

Les også: Antibakterielt stoff kan gi økt allergirisiko hos barn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så hva skal jeg spise?

For å forhindre at folk blir motløse av det de leser i boka, har Geelmyuden avsluttet hvert kapittel med tips om hva man faktisk kan gjøre for å forhindre at maten man spiser tar knekken på helsa.

– Dette var noe som forlaget ønsket. Det er med for at folk ikke skal gi opp. Folk spør seg gjerne: «Hva i all verden skal vi spise? Er det noe igjen å spise?» Vi ville snu den vinkelen og vise at det fortsatt finnes mat man kan spise med god samvittighet. Det er for eksempel mye fisk som kan spises.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Høstmakrell har for eksempel opptil 13 ganger mer omega-3 enn oppdrettslaks, det lærte jeg av å skrive boka. Sild testet jeg for første gang i voksen alder i går - og det var godt, sier Geelmuyden.

Han forteller at han har blitt mer opptatt av kosthold av å jobbe med boka.

– Jeg prøver å unngå å bli fanatiker. Er jeg borte, spiser jeg det jeg blir servert. Men de fleste måltidene lager man hjemme, og hjemme har vi blitt mer opptatt av hvordan råvarene vi bruker har blitt til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva håper du å oppnå med «Sannheten på bordet»?

– Jeg håper at den kan starte en debatt som nesten har vært fraværende i Norge. Om man mener at jeg har feil eller rett er ikke så viktig, bare det blir debatt.

– Det ser ut som boka gjør inntrykk på mennesker. Jeg har fått begeistrede responer fra vanlige mennesker som har lest boka, som forteller at de har gjort endringer i kostholdet. Det er veldig oppløftende å høre, sier Niels Christian Geelmuyden til ABC Nyheter.

Les også: – Hormonforstyrrende stoffer koster samfunnet billioner