Michael Kors: – Latter er bedre enn ansiktsløftning

Michael Kors talte under en prisutdeling nylig.
Michael Kors talte under en prisutdeling nylig. Foto: Nicholas Hunt / AFP

Motekongen Michael Kors lever et hektisk og glamorøst liv - uavhengig om det er i Det hvite hus eller på offentlig transport.

Det er en regnfull torsdag kveld i London og Michael Kors er vert for det som skal være «en avslappet liten middag» for å feire åpningen av hans nye boutique. Gemma Arterton har på seg svarte skinnbukser og prater med medskuespiller Gemma Chan, kledd i en gulvlang kjole. Ruth Rogers fra River Café har på seg en kreasjon i samme knallrosa farge som peonene som bugner på bordene. Kate Moss ser ut som hun hygger seg der hun står mellom Kors og hans ektemann Lance LePere, mens hun nipper til glitrende vann – hun er avholds i disse dager. Ruinart-champagnen flyter for stort sett alle andre.

Gjestene kan forsyne seg fra fat med myke skyer av burrata-mozarella, tynne skiver av medium rå biff og stabler med friterte chips. Plutselig åpnes store dører og et hvitkledd gospelkor trer frem, syngende på The O´Jays klassiske Love Train. Snart har Moss funnet en tamburin og sluttet seg til koret, til stor fornøyelse fra forbipasserende som kikker inn vinduet fra den vanligvis rolige Mayfair-gaten, lokket dit av den høye musikken og det entusiastiske akkompagnementet fra supermodellen.

Stilig betyr ikke seriøs

Velkommen til Michael Kors sin verden, et univers i miniatyr som han tar med seg uansett hvor han går. Uken etter står Cannes for tur, deretter Capri.

Det er slik han jobber. I er en verden hvor alle har en «tan» og et nydelig fønet hår, og dufter fantastisk.

– Ingen ser noen gang mer fabelaktig eller vakker ut enn i øyeblikket de bryter ut i hemningsløs latter. Det er bedre enn en ansiktsløftning!

Det er morgenen etter butikkåpningen, og Kors holder fortet på en retro-sofa i fjerde etasje av det georgianske huset som huser hans nye flaggskip. Det ligger ved den smale enden av Bond Street, rett overfor Ritz Hotel og Fortnum & Mason. På salongbordet i valnøtt står en bukett hvite peoner, sjokoladetrøfler og glass med is-vann.

Michael Kors sammen med Gigi Hadid på rød løper under Met Gallaen. Foto: Jamie Mccarthy / AFP
Michael Kors sammen med Gigi Hadid på rød løper under Met Gallaen. Foto: Jamie Mccarthy / AFP

– Folk tenker på chic som noe ganske seriøst og alvorlig, men det er ikke sant. De flotteste kvinnene jeg noensinne har kjent har alle hatt en god sans for humor. Som Kate [Moss]. Super-chic! Og hun elsker å ha det gøy.

Kors ble født inn i en forstadsfamilie på Long Island for 59 år siden. I 2014 ble han milliardær. Ekstravaganse strømmet i blodet hans fra begynnelsen. Som smårolling dukket han opp i en reklame for Lucky Charms frokostblandinger. Da han var fem hjalp han sin mor til å designe brudekjolen hennes. («Ekteskapet varte ikke, men bildene er tidløse», sa han.) Dagen han var ferdig på videregående, droppet han skoleballet og dro på Studio 54 i stedet.

– Om jeg husker jeg hva jeg hadde på meg? Selvfølgelig gjør jeg det! To silkeskjorter, lagdelt, nedkneppet til midjen. Jeg var veldig tynn, jeg hadde langt blondt hår, jeg så ut som Peter Frampton eller Roger Daltrey. Jeg hadde store solbriller fra Porsche, et par Ghurkha-bukser med høyt liv, og Gucci-loafers med elfenben. Alle spør meg hvordan jeg kom inn. Jeg visste ikke at det var så vanskelig å komme inn. Vi var unge, vi bare gikk inn. Og jeg tenkte "wow. Jeg er i Oz".

Psykologer forklarer kampen mot aldringstegn: – Rynker og grått hår blir tegn på at din verdi synker

Han studerte mote på Manhattan og tok en deltidsjobb på Lothar, som var den hippeste butikken på 57 West Street akkurat da. Han solgte jeans til Rudolf Nureyev, og hjalp Jackie Kennedy av med støvlene.

– Det var en svimlende rask entré inn i denne verden som jeg tidligere bare hadde lest om. På en lørdag ettermiddag kunne jeg hjelpe Goldie Hawn eller Diana Ross å velge hva de skulle ha på seg når de skulle ut den kvelden.

Les også: Selfie-filtere driver flere til å ta fillere, Botox og kirurgi

Spill for galleriet

Fire av Kors sine medarbeidere sitter i rommet sammen med oss mens intervjuet pågår, uten annet formål, hva jeg kan fatte i alle fall, enn at Kors er lykkeligst med et publikum. Han snakker i anekdoter i stedet for svar, lager spill for galleriet til tross for at teamet hans må ha hørt de fleste historiene før. Han er en ordentlig kjendis i USA, takket være ti sesonger som en av dommerne på realityshowet Project Runway. Han har jobbet med mote i 38 år, alltid med en glamorøs søm, en lett holdning til livets gleder, og en følsom tone som topper det hele.

– Det stemmer, sier han og nikker ettertrykkelig.

– Alltid.

Samtidig har han vært smart økonomisk, noe som kan tillate han litt ekstravaganse. Han har hus i London, Long Island og i Florida, en favorittsuite på Claridge Hotel, personlig skredder på Savile Row Street, og en stilling som æresformann i Capri Holdings, gruppen som eier hans merke, samt Versace og Jimmy Choo.

Med unntak av en stilling hos Celine i Paris fra 1997 til 2003 – han sier han sluttet da de grunnla Concorde, noe jeg antok var en vits, men datoene passet da jeg sjekket det, så hvem vet – har han kanalisert sin energi inn i å bygge et amerikansk merke i toppen av moteverden.

Daglig kan du spotte hans 2.500-kroners vesker på tuben i London, men han designer også 25.000-kroners paljettkjoler til den røde løperen. Han har klart det få merker klarer: å ha et navn med prestisje hos eliten, samtidig som det er tilgjengelig for massene.

– Hvorfor antar noen at bare fordi en kunde ikke har et ubegrenset budsjett, så har vedkommende heller ikke et sofistikert øye? spør han.

– Bare fordi du har en annen livsstil eller et annet budsjett, betyr ikke det at nivået på smaken din er annerledes. Uansett hvor mye penger du har, vil du ha det beste du kan få. Og du fortjener å glede deg over det.

Les også: Blinde: – Dette er skjønnhet for oss

Rastløs sjel

At hans elitekunder holder seg med et merke som også har klær som koster en tiendedel av det de betaler, vitner bare om deres kjærlighet til Kors. Han reiser hele tiden, serverer lunsj og lager show for sine kunder i Miami og LA, Houston og Chicago, og han lytter til dem, snakker om deres liv, bygger tillit. I disse dager blir det kalt «publikumsengasjement». Kors har drevet med det i årevis.

Så gammeldags er Kors at i disse spraytan-tider, at hans brunfarge er av den ekte sorten.

– Altså, akkurat denne er litt forsterket, sier han i dag.

–Jeg så meg i speilet i morges og tenkte "åh nei, brunfargen falmer, hva skal jeg gjøre". Så jeg unnet meg et liten ekstra glød, bare for å holde ut til Capri hvor jeg kan legge meg på en stein og lese en bok.

Men han er også rastløs. Det er en av grunnene til at han trives i London, i tillegg til shoppingen («Jeg trenger en ny lampe like mye som jeg trenger et tredje øyeeple, men jeg kan ikke holde seg unna Alfies antikkmarked.»)

– Det er så mye flott eksperimentering her. Og hvis det er flott, vil det nok komme til New York på et tidspunkt, men jeg liker ikke å vente.

Dagene med Studio 54 og mer enn halvveis åpne silkeskjorter er talte. Nå for tiden sprader Kors rundt i stort sett det samme som han gjør denne dagen: sorte krokodilleloafers, svarte Michael Kors-jeans og t-skjorte og en svart skreddersydd blazer. Han etablerte denne uniformen på 1980-tallet.

– Da det kom til det punktet at jeg måtte pakke en koffert annenhver dag, skjønte jeg at det ikke kom til å fungere med noe annet enn en uniform. Og jeg mener, vi har fortsatt så mye bagasje! Jeg sa til Lance i går, "hvordan kan vi ha så mye bagasje". Hvis jeg fortsatt hadde kledd meg som jeg gjorde da jeg var 20, ville jeg trengt en steamer på størrelse med en bil på en tur som dette.

– Elsker at mote kan gi håp

Catwalkene til Michael Kors var en gang fulle av rev og mink, inntil for to år siden, da de sa nei til pels. I

den stadig mer politiserte atmosfæren i amerikansk mote, hvor designere som Marc Jacobs og Tom Ford har vært åpne om deres forakt for Det hvite hus, har Kors holdt en mildere tone. Han har beskrevet det å kle Michelle Obama som et av sine stolteste øyeblikk, og han uttalte støtte til Hilary Clintons presidentkampanje. Men da Melania Trump hadde på seg en Michael Kors-drakt til 100.000 kroner til sin ektemanns første samling i Kongressen i 2017, uttalte designeren at førstedamen «har vært en langsiktig kunde i vår New York-boutique. Hun har en god forståelse for hva som fungerer best for henne og hennes livsstil.»

Med andre ord: Melania betaler full pris i butikk, og har rett til å kjøpe det hun selv vil.

– Er mote trivielt?, funderer han over i dag.

– Jeg vet ikke. Jeg vet at verden er et komplisert sted. Men det er et faktum at når jeg ser en mann eller kvinne prøve fem plagg, vil det være ett som gjør at han eller hun står litt annerledes når de ser i speilet. Holdningen endres, selvtilliten endres. Hele dagen endres.

Uansett hvordan verden ser ut utenfor, er Michael Kors sin verden et godt sted.

– Jeg tror på den rette tingens magi. Og jeg elsker at mote kan gi deg håp.

Oversatt av Guro Thorbru/ ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus
Siste nytt
08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00VerdenJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10VerdenKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00NorgeNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15NorgePrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52VerdenDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47NorgeStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus
Populært