Meny

Michael Kors: – Latter er bedre enn ansiktsløftning

Michael Kors talte under en prisutdeling nylig.
Michael Kors talte under en prisutdeling nylig. Foto: Nicholas Hunt / AFP

Motekongen Michael Kors lever et hektisk og glamorøst liv - uavhengig om det er i Det hvite hus eller på offentlig transport.

Det er en regnfull torsdag kveld i London og Michael Kors er vert for det som skal være «en avslappet liten middag» for å feire åpningen av hans nye boutique. Gemma Arterton har på seg svarte skinnbukser og prater med medskuespiller Gemma Chan, kledd i en gulvlang kjole. Ruth Rogers fra River Café har på seg en kreasjon i samme knallrosa farge som peonene som bugner på bordene. Kate Moss ser ut som hun hygger seg der hun står mellom Kors og hans ektemann Lance LePere, mens hun nipper til glitrende vann – hun er avholds i disse dager. Ruinart-champagnen flyter for stort sett alle andre.

Gjestene kan forsyne seg fra fat med myke skyer av burrata-mozarella, tynne skiver av medium rå biff og stabler med friterte chips. Plutselig åpnes store dører og et hvitkledd gospelkor trer frem, syngende på The O´Jays klassiske Love Train. Snart har Moss funnet en tamburin og sluttet seg til koret, til stor fornøyelse fra forbipasserende som kikker inn vinduet fra den vanligvis rolige Mayfair-gaten, lokket dit av den høye musikken og det entusiastiske akkompagnementet fra supermodellen.

Stilig betyr ikke seriøs

Velkommen til Michael Kors sin verden, et univers i miniatyr som han tar med seg uansett hvor han går. Uken etter står Cannes for tur, deretter Capri.

Det er slik han jobber. I er en verden hvor alle har en «tan» og et nydelig fønet hår, og dufter fantastisk.

– Ingen ser noen gang mer fabelaktig eller vakker ut enn i øyeblikket de bryter ut i hemningsløs latter. Det er bedre enn en ansiktsløftning!

Det er morgenen etter butikkåpningen, og Kors holder fortet på en retro-sofa i fjerde etasje av det georgianske huset som huser hans nye flaggskip. Det ligger ved den smale enden av Bond Street, rett overfor Ritz Hotel og Fortnum & Mason. På salongbordet i valnøtt står en bukett hvite peoner, sjokoladetrøfler og glass med is-vann.

Michael Kors sammen med Gigi Hadid på rød løper under Met Gallaen. Foto: Jamie Mccarthy / AFP
Michael Kors sammen med Gigi Hadid på rød løper under Met Gallaen. Foto: Jamie Mccarthy / AFP

– Folk tenker på chic som noe ganske seriøst og alvorlig, men det er ikke sant. De flotteste kvinnene jeg noensinne har kjent har alle hatt en god sans for humor. Som Kate [Moss]. Super-chic! Og hun elsker å ha det gøy.

Kors ble født inn i en forstadsfamilie på Long Island for 59 år siden. I 2014 ble han milliardær. Ekstravaganse strømmet i blodet hans fra begynnelsen. Som smårolling dukket han opp i en reklame for Lucky Charms frokostblandinger. Da han var fem hjalp han sin mor til å designe brudekjolen hennes. («Ekteskapet varte ikke, men bildene er tidløse», sa han.) Dagen han var ferdig på videregående, droppet han skoleballet og dro på Studio 54 i stedet.

– Om jeg husker jeg hva jeg hadde på meg? Selvfølgelig gjør jeg det! To silkeskjorter, lagdelt, nedkneppet til midjen. Jeg var veldig tynn, jeg hadde langt blondt hår, jeg så ut som Peter Frampton eller Roger Daltrey. Jeg hadde store solbriller fra Porsche, et par Ghurkha-bukser med høyt liv, og Gucci-loafers med elfenben. Alle spør meg hvordan jeg kom inn. Jeg visste ikke at det var så vanskelig å komme inn. Vi var unge, vi bare gikk inn. Og jeg tenkte "wow. Jeg er i Oz".

Psykologer forklarer kampen mot aldringstegn: – Rynker og grått hår blir tegn på at din verdi synker

Han studerte mote på Manhattan og tok en deltidsjobb på Lothar, som var den hippeste butikken på 57 West Street akkurat da. Han solgte jeans til Rudolf Nureyev, og hjalp Jackie Kennedy av med støvlene.

– Det var en svimlende rask entré inn i denne verden som jeg tidligere bare hadde lest om. På en lørdag ettermiddag kunne jeg hjelpe Goldie Hawn eller Diana Ross å velge hva de skulle ha på seg når de skulle ut den kvelden.

Les også: Selfie-filtere driver flere til å ta fillere, Botox og kirurgi

Spill for galleriet

Fire av Kors sine medarbeidere sitter i rommet sammen med oss mens intervjuet pågår, uten annet formål, hva jeg kan fatte i alle fall, enn at Kors er lykkeligst med et publikum. Han snakker i anekdoter i stedet for svar, lager spill for galleriet til tross for at teamet hans må ha hørt de fleste historiene før. Han er en ordentlig kjendis i USA, takket være ti sesonger som en av dommerne på realityshowet Project Runway. Han har jobbet med mote i 38 år, alltid med en glamorøs søm, en lett holdning til livets gleder, og en følsom tone som topper det hele.

– Det stemmer, sier han og nikker ettertrykkelig.

– Alltid.

Samtidig har han vært smart økonomisk, noe som kan tillate han litt ekstravaganse. Han har hus i London, Long Island og i Florida, en favorittsuite på Claridge Hotel, personlig skredder på Savile Row Street, og en stilling som æresformann i Capri Holdings, gruppen som eier hans merke, samt Versace og Jimmy Choo.

Med unntak av en stilling hos Celine i Paris fra 1997 til 2003 – han sier han sluttet da de grunnla Concorde, noe jeg antok var en vits, men datoene passet da jeg sjekket det, så hvem vet – har han kanalisert sin energi inn i å bygge et amerikansk merke i toppen av moteverden.

Daglig kan du spotte hans 2.500-kroners vesker på tuben i London, men han designer også 25.000-kroners paljettkjoler til den røde løperen. Han har klart det få merker klarer: å ha et navn med prestisje hos eliten, samtidig som det er tilgjengelig for massene.

– Hvorfor antar noen at bare fordi en kunde ikke har et ubegrenset budsjett, så har vedkommende heller ikke et sofistikert øye? spør han.

– Bare fordi du har en annen livsstil eller et annet budsjett, betyr ikke det at nivået på smaken din er annerledes. Uansett hvor mye penger du har, vil du ha det beste du kan få. Og du fortjener å glede deg over det.

Les også: Blinde: – Dette er skjønnhet for oss

Rastløs sjel

At hans elitekunder holder seg med et merke som også har klær som koster en tiendedel av det de betaler, vitner bare om deres kjærlighet til Kors. Han reiser hele tiden, serverer lunsj og lager show for sine kunder i Miami og LA, Houston og Chicago, og han lytter til dem, snakker om deres liv, bygger tillit. I disse dager blir det kalt «publikumsengasjement». Kors har drevet med det i årevis.

Så gammeldags er Kors at i disse spraytan-tider, at hans brunfarge er av den ekte sorten.

– Altså, akkurat denne er litt forsterket, sier han i dag.

–Jeg så meg i speilet i morges og tenkte "åh nei, brunfargen falmer, hva skal jeg gjøre". Så jeg unnet meg et liten ekstra glød, bare for å holde ut til Capri hvor jeg kan legge meg på en stein og lese en bok.

Men han er også rastløs. Det er en av grunnene til at han trives i London, i tillegg til shoppingen («Jeg trenger en ny lampe like mye som jeg trenger et tredje øyeeple, men jeg kan ikke holde seg unna Alfies antikkmarked.»)

– Det er så mye flott eksperimentering her. Og hvis det er flott, vil det nok komme til New York på et tidspunkt, men jeg liker ikke å vente.

Dagene med Studio 54 og mer enn halvveis åpne silkeskjorter er talte. Nå for tiden sprader Kors rundt i stort sett det samme som han gjør denne dagen: sorte krokodilleloafers, svarte Michael Kors-jeans og t-skjorte og en svart skreddersydd blazer. Han etablerte denne uniformen på 1980-tallet.

– Da det kom til det punktet at jeg måtte pakke en koffert annenhver dag, skjønte jeg at det ikke kom til å fungere med noe annet enn en uniform. Og jeg mener, vi har fortsatt så mye bagasje! Jeg sa til Lance i går, "hvordan kan vi ha så mye bagasje". Hvis jeg fortsatt hadde kledd meg som jeg gjorde da jeg var 20, ville jeg trengt en steamer på størrelse med en bil på en tur som dette.

– Elsker at mote kan gi håp

Catwalkene til Michael Kors var en gang fulle av rev og mink, inntil for to år siden, da de sa nei til pels. I

den stadig mer politiserte atmosfæren i amerikansk mote, hvor designere som Marc Jacobs og Tom Ford har vært åpne om deres forakt for Det hvite hus, har Kors holdt en mildere tone. Han har beskrevet det å kle Michelle Obama som et av sine stolteste øyeblikk, og han uttalte støtte til Hilary Clintons presidentkampanje. Men da Melania Trump hadde på seg en Michael Kors-drakt til 100.000 kroner til sin ektemanns første samling i Kongressen i 2017, uttalte designeren at førstedamen «har vært en langsiktig kunde i vår New York-boutique. Hun har en god forståelse for hva som fungerer best for henne og hennes livsstil.»

Med andre ord: Melania betaler full pris i butikk, og har rett til å kjøpe det hun selv vil.

– Er mote trivielt?, funderer han over i dag.

– Jeg vet ikke. Jeg vet at verden er et komplisert sted. Men det er et faktum at når jeg ser en mann eller kvinne prøve fem plagg, vil det være ett som gjør at han eller hun står litt annerledes når de ser i speilet. Holdningen endres, selvtilliten endres. Hele dagen endres.

Uansett hvordan verden ser ut utenfor, er Michael Kors sin verden et godt sted.

– Jeg tror på den rette tingens magi. Og jeg elsker at mote kan gi deg håp.

Oversatt av Guro Thorbru/ ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:51 Bjørn på rømmen i italiensk skog21:12 Dømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11 USA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07 Kvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25 WHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04 Bjørn skutt i Hedmark19:06 Norge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04 100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52 Retten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38 Dansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30 – Fire personer halshogd i Egypt18:03 Bellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57 Voldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43 Maren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26 Amundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23 Meling: En skandale og skammens dag17:01 Ida filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51 Italias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04 – Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37 Tyrkisk diplomat drept i Irak15:21 Drikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11 17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02 Amerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59 Miljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51 Solberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22 Fem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12 Ap lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48 Syklist døde etter ulykke i Nordland13:44 Treneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40 Kilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25 Nå kommer sommeren til Nord-Norge13:15 Rundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07 Krekar varsler videre kamp13:06 Voldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49 Krekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44 Brasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46 Siktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32 New York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19 Etterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11 Mann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09 Italia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06 Arsenal-manageren varsler store signeringer11:03 100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01 Sp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50 Flere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48 Steve Bruce ny Newcastle-manager10:37 Clas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16 Joey Barton siktet for angrep på manager10:15 Hoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07 Uten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01 Politiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38 – Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28 Canada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53 Ingen vet hva Krekar har kostet Norge08:53 Mullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38 Salvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36 Bondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13 Elvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09 Russland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00 Falla vil bli mer kynisk07:54 Solskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41 Puerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33 Omsetningsvekst for Aker Solutions07:15 Zucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27 Barnesoldater på begge sider i Jemen06:15 Dette skjer i dag06:00 Mørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30 Ueland-familien håper på dom i Marokko05:29 Dette skjedde i natt05:15 Partiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12 Hundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22 Hetebølge i verdens nordligste bosetning04:15 Bitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43 Tidligere høyesterettsdommer i USA død03:42 Nordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26 Tidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06 Representantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02 Mann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25 Tre biler i brann i Langesund01:39 Nordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26 USA nekter fire generaler fra Myanmar adgang00:49 Iran bistår savnet tankskip00:08 Facebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer23:49 Tre tiltalt for journalistdrap på Malta i 201723:19 Kramp-Karrenbauer blir ny forsvarsminister i Tyskland23:10 Trollpikken blir nasjonal maskot for prostatasaken22:43 – Ettåringene var ute i det grå markedet, med dagmammaer vi ikke hadde kontroll over22:12 Instruktør omkom under dykking på Hitra21:27 Helse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25 Italia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23 Politiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21 Berlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17 – Perus ekspresident pågrepet i USA21:15 Kvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07 von der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41 Kallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36 «Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11 Sommerværet snur over hele landet17:45 Økende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet
Siste nytt
21:51VerdenBjørn på rømmen i italiensk skog21:12VerdenDømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11VerdenUSA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07NorgeKvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25VerdenWHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04NorgeBjørn skutt i Hedmark19:06NorgeNorge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04Verden100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52NorgeRetten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38MotorDansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30Verden– Fire personer halshogd i Egypt18:03NorgeBellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57NorgeVoldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43NorgeMaren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26NorgeAmundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23NorgeMeling: En skandale og skammens dag17:01NorgeIda filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51NorgeItalias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04Norge– Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37VerdenTyrkisk diplomat drept i Irak15:21NorgeDrikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11Sport17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02VerdenAmerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59NorgeMiljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51NorgeSolberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22VerdenFem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12PolitikkAp lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48NorgeSyklist døde etter ulykke i Nordland13:44SportTreneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40VerdenKilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25NorgeNå kommer sommeren til Nord-Norge13:15VerdenRundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07NorgeKrekar varsler videre kamp13:06NorgeVoldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49NorgeKrekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44VerdenBrasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46NorgeSiktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32VerdenNew York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19NorgeEtterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11VerdenMann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09NorgeItalia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06SportArsenal-manageren varsler store signeringer11:03Norge100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01PengerSp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50NorgeFlere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48SportSteve Bruce ny Newcastle-manager10:37PengerClas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16SportJoey Barton siktet for angrep på manager10:15PengerHoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07Helse og livsstilUten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01NorgePolitiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38Norge– Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28NorgeCanada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53NorgeIngen vet hva Krekar har kostet Norge08:53NorgeMullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38VerdenSalvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36NorgeBondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13NorgeElvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09VerdenRussland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00SportFalla vil bli mer kynisk07:54SportSolskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41VerdenPuerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33NorgeOmsetningsvekst for Aker Solutions07:15SportZucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27VerdenBarnesoldater på begge sider i Jemen06:15NorgeDette skjer i dag06:00SportMørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30NorgeUeland-familien håper på dom i Marokko05:29NorgeDette skjedde i natt05:15NorgePartiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12VerdenHundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22VerdenHetebølge i verdens nordligste bosetning04:15NorgeBitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43VerdenTidligere høyesterettsdommer i USA død03:42NorgeNordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26VerdenTidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06VerdenRepresentantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02NorgeMann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25NorgeTre biler i brann i Langesund01:39NorgeNordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26VerdenUSA nekter fire generaler fra Myanmar adgang00:49VerdenIran bistår savnet tankskip00:08NorgeFacebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer23:49VerdenTre tiltalt for journalistdrap på Malta i 201723:19VerdenKramp-Karrenbauer blir ny forsvarsminister i Tyskland23:10NorgeTrollpikken blir nasjonal maskot for prostatasaken22:43Norge– Ettåringene var ute i det grå markedet, med dagmammaer vi ikke hadde kontroll over22:12NorgeInstruktør omkom under dykking på Hitra21:27NorgeHelse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25NorgeItalia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23NorgePolitiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21PengerBerlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17Verden– Perus ekspresident pågrepet i USA21:15NorgeKvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07Verdenvon der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41NorgeKallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36Kultur«Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11NorgeSommerværet snur over hele landet17:45VerdenØkende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet
Populært