Michael Kors: – Latter er bedre enn ansiktsløftning

Michael Kors talte under en prisutdeling nylig.
Michael Kors talte under en prisutdeling nylig. Foto: Nicholas Hunt / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Motekongen Michael Kors lever et hektisk og glamorøst liv - uavhengig om det er i Det hvite hus eller på offentlig transport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en regnfull torsdag kveld i London og Michael Kors er vert for det som skal være «en avslappet liten middag» for å feire åpningen av hans nye boutique. Gemma Arterton har på seg svarte skinnbukser og prater med medskuespiller Gemma Chan, kledd i en gulvlang kjole. Ruth Rogers fra River Café har på seg en kreasjon i samme knallrosa farge som peonene som bugner på bordene. Kate Moss ser ut som hun hygger seg der hun står mellom Kors og hans ektemann Lance LePere, mens hun nipper til glitrende vann – hun er avholds i disse dager. Ruinart-champagnen flyter for stort sett alle andre.

Gjestene kan forsyne seg fra fat med myke skyer av burrata-mozarella, tynne skiver av medium rå biff og stabler med friterte chips. Plutselig åpnes store dører og et hvitkledd gospelkor trer frem, syngende på The O´Jays klassiske Love Train. Snart har Moss funnet en tamburin og sluttet seg til koret, til stor fornøyelse fra forbipasserende som kikker inn vinduet fra den vanligvis rolige Mayfair-gaten, lokket dit av den høye musikken og det entusiastiske akkompagnementet fra supermodellen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stilig betyr ikke seriøs

Velkommen til Michael Kors sin verden, et univers i miniatyr som han tar med seg uansett hvor han går. Uken etter står Cannes for tur, deretter Capri.

Det er slik han jobber. I er en verden hvor alle har en «tan» og et nydelig fønet hår, og dufter fantastisk.

– Ingen ser noen gang mer fabelaktig eller vakker ut enn i øyeblikket de bryter ut i hemningsløs latter. Det er bedre enn en ansiktsløftning!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er morgenen etter butikkåpningen, og Kors holder fortet på en retro-sofa i fjerde etasje av det georgianske huset som huser hans nye flaggskip. Det ligger ved den smale enden av Bond Street, rett overfor Ritz Hotel og Fortnum & Mason. På salongbordet i valnøtt står en bukett hvite peoner, sjokoladetrøfler og glass med is-vann.

Michael Kors sammen med Gigi Hadid på rød løper under Met Gallaen. Foto: Jamie Mccarthy / AFP
Michael Kors sammen med Gigi Hadid på rød løper under Met Gallaen. Foto: Jamie Mccarthy / AFP

– Folk tenker på chic som noe ganske seriøst og alvorlig, men det er ikke sant. De flotteste kvinnene jeg noensinne har kjent har alle hatt en god sans for humor. Som Kate [Moss]. Super-chic! Og hun elsker å ha det gøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kors ble født inn i en forstadsfamilie på Long Island for 59 år siden. I 2014 ble han milliardær. Ekstravaganse strømmet i blodet hans fra begynnelsen. Som smårolling dukket han opp i en reklame for Lucky Charms frokostblandinger. Da han var fem hjalp han sin mor til å designe brudekjolen hennes. («Ekteskapet varte ikke, men bildene er tidløse», sa han.) Dagen han var ferdig på videregående, droppet han skoleballet og dro på Studio 54 i stedet.

– Om jeg husker jeg hva jeg hadde på meg? Selvfølgelig gjør jeg det! To silkeskjorter, lagdelt, nedkneppet til midjen. Jeg var veldig tynn, jeg hadde langt blondt hår, jeg så ut som Peter Frampton eller Roger Daltrey. Jeg hadde store solbriller fra Porsche, et par Ghurkha-bukser med høyt liv, og Gucci-loafers med elfenben. Alle spør meg hvordan jeg kom inn. Jeg visste ikke at det var så vanskelig å komme inn. Vi var unge, vi bare gikk inn. Og jeg tenkte "wow. Jeg er i Oz".

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Psykologer forklarer kampen mot aldringstegn: – Rynker og grått hår blir tegn på at din verdi synker

Han studerte mote på Manhattan og tok en deltidsjobb på Lothar, som var den hippeste butikken på 57 West Street akkurat da. Han solgte jeans til Rudolf Nureyev, og hjalp Jackie Kennedy av med støvlene.

– Det var en svimlende rask entré inn i denne verden som jeg tidligere bare hadde lest om. På en lørdag ettermiddag kunne jeg hjelpe Goldie Hawn eller Diana Ross å velge hva de skulle ha på seg når de skulle ut den kvelden.

Les også: Selfie-filtere driver flere til å ta fillere, Botox og kirurgi

Spill for galleriet

Fire av Kors sine medarbeidere sitter i rommet sammen med oss mens intervjuet pågår, uten annet formål, hva jeg kan fatte i alle fall, enn at Kors er lykkeligst med et publikum. Han snakker i anekdoter i stedet for svar, lager spill for galleriet til tross for at teamet hans må ha hørt de fleste historiene før. Han er en ordentlig kjendis i USA, takket være ti sesonger som en av dommerne på realityshowet Project Runway. Han har jobbet med mote i 38 år, alltid med en glamorøs søm, en lett holdning til livets gleder, og en følsom tone som topper det hele.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det stemmer, sier han og nikker ettertrykkelig.

– Alltid.

Samtidig har han vært smart økonomisk, noe som kan tillate han litt ekstravaganse. Han har hus i London, Long Island og i Florida, en favorittsuite på Claridge Hotel, personlig skredder på Savile Row Street, og en stilling som æresformann i Capri Holdings, gruppen som eier hans merke, samt Versace og Jimmy Choo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med unntak av en stilling hos Celine i Paris fra 1997 til 2003 – han sier han sluttet da de grunnla Concorde, noe jeg antok var en vits, men datoene passet da jeg sjekket det, så hvem vet – har han kanalisert sin energi inn i å bygge et amerikansk merke i toppen av moteverden.

Daglig kan du spotte hans 2.500-kroners vesker på tuben i London, men han designer også 25.000-kroners paljettkjoler til den røde løperen. Han har klart det få merker klarer: å ha et navn med prestisje hos eliten, samtidig som det er tilgjengelig for massene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor antar noen at bare fordi en kunde ikke har et ubegrenset budsjett, så har vedkommende heller ikke et sofistikert øye? spør han.

– Bare fordi du har en annen livsstil eller et annet budsjett, betyr ikke det at nivået på smaken din er annerledes. Uansett hvor mye penger du har, vil du ha det beste du kan få. Og du fortjener å glede deg over det.

Les også: Blinde: – Dette er skjønnhet for oss

Rastløs sjel

At hans elitekunder holder seg med et merke som også har klær som koster en tiendedel av det de betaler, vitner bare om deres kjærlighet til Kors. Han reiser hele tiden, serverer lunsj og lager show for sine kunder i Miami og LA, Houston og Chicago, og han lytter til dem, snakker om deres liv, bygger tillit. I disse dager blir det kalt «publikumsengasjement». Kors har drevet med det i årevis.

Så gammeldags er Kors at i disse spraytan-tider, at hans brunfarge er av den ekte sorten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Altså, akkurat denne er litt forsterket, sier han i dag.

–Jeg så meg i speilet i morges og tenkte "åh nei, brunfargen falmer, hva skal jeg gjøre". Så jeg unnet meg et liten ekstra glød, bare for å holde ut til Capri hvor jeg kan legge meg på en stein og lese en bok.

Men han er også rastløs. Det er en av grunnene til at han trives i London, i tillegg til shoppingen («Jeg trenger en ny lampe like mye som jeg trenger et tredje øyeeple, men jeg kan ikke holde seg unna Alfies antikkmarked.»)

– Det er så mye flott eksperimentering her. Og hvis det er flott, vil det nok komme til New York på et tidspunkt, men jeg liker ikke å vente.

Dagene med Studio 54 og mer enn halvveis åpne silkeskjorter er talte. Nå for tiden sprader Kors rundt i stort sett det samme som han gjør denne dagen: sorte krokodilleloafers, svarte Michael Kors-jeans og t-skjorte og en svart skreddersydd blazer. Han etablerte denne uniformen på 1980-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da det kom til det punktet at jeg måtte pakke en koffert annenhver dag, skjønte jeg at det ikke kom til å fungere med noe annet enn en uniform. Og jeg mener, vi har fortsatt så mye bagasje! Jeg sa til Lance i går, "hvordan kan vi ha så mye bagasje". Hvis jeg fortsatt hadde kledd meg som jeg gjorde da jeg var 20, ville jeg trengt en steamer på størrelse med en bil på en tur som dette.

– Elsker at mote kan gi håp

Catwalkene til Michael Kors var en gang fulle av rev og mink, inntil for to år siden, da de sa nei til pels. I

Artikkelen fortsetter under annonsen

den stadig mer politiserte atmosfæren i amerikansk mote, hvor designere som Marc Jacobs og Tom Ford har vært åpne om deres forakt for Det hvite hus, har Kors holdt en mildere tone. Han har beskrevet det å kle Michelle Obama som et av sine stolteste øyeblikk, og han uttalte støtte til Hilary Clintons presidentkampanje. Men da Melania Trump hadde på seg en Michael Kors-drakt til 100.000 kroner til sin ektemanns første samling i Kongressen i 2017, uttalte designeren at førstedamen «har vært en langsiktig kunde i vår New York-boutique. Hun har en god forståelse for hva som fungerer best for henne og hennes livsstil.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med andre ord: Melania betaler full pris i butikk, og har rett til å kjøpe det hun selv vil.

– Er mote trivielt?, funderer han over i dag.

– Jeg vet ikke. Jeg vet at verden er et komplisert sted. Men det er et faktum at når jeg ser en mann eller kvinne prøve fem plagg, vil det være ett som gjør at han eller hun står litt annerledes når de ser i speilet. Holdningen endres, selvtilliten endres. Hele dagen endres.

Uansett hvordan verden ser ut utenfor, er Michael Kors sin verden et godt sted.

– Jeg tror på den rette tingens magi. Og jeg elsker at mote kan gi deg håp.

Oversatt av Guro Thorbru/ ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited