WHO: Dataspillavhengighet får status som psykisk lidelse

Verdens helseorganisasjon (WHO) har bestemt at avhengighet av dataspill skal regnes som en egen form for psykisk lidelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den siste internasjonale oppdateringen av WHOs liste over psykiske lidelser er «Gaming disorder» kategorisert som en egen lidelse. WHO mener at dette vil bidra til at verdens land gjør mer for å identifisere problemet, slik at det bidrar til bedre folkehelse.

Beslutningen er vitenskapelig basert, framholder lederen for WHOs avdeling for mental helse, Shekhar Saxena. Han sier også at det i mange deler av verden både er behov for og etterspørsel etter behandling for slik spillavhengighet.

Selvmordsbrev

– Jeg var en frisk og oppegående gutt, men til slutt tok det over og jeg fikk problemer. Jeg endte med å droppe ut av skolen to ganger. Jeg fullførte aldri skolen og på et tidspunkt latet jeg som jeg hadde jobb, så jeg kunne spille dataspill i 16 timer om dagen. Til slutt skrev jeg et selvmordsbrev, og det var først da jeg innså at jeg måtte gjøre noe, sier amerikanske Cam Adair til nyhetsbyrået AP.

Hør hans historie i videoen øverst. Han fikk til slutt hjelp til å få bukt med sin avhengighet.

Kritikk

Kritikere mener at WHOs beslutning kan føre til unødig bekymring blant foreldre, samt stempling av barn og unge som bruker tid på dataspill.

Andre håper at dette vil føre til at problemet tas mer på alvor. De understreker at det er viktig å oppdage spillavhengighet raskt ettersom barn og unge i faresonen som regel ikke søker hjelp på egen hånd.

Andre peker på at det bare er en liten andel av dataspillbrukere som utvikler usunn avhengighet og at årsakene kan være andre problemer som for eksempel depresjon, bipolar lidelse eller autisme.

– Enklere å få hjelp

I Norge tar foreningen Spillavhengighet Norge godt imot WHOs beslutning.

– Fra vårt perspektiv så er vi veldig glade for at dataspill nå også kommer inn under diagnosesystemet. Dette betyr at det nå vil bli enklere for dem som rammes å få hjelp. Tidligere har mange av disse blitt sendt rundt som kasteballer i systemet uten å få noe hjelp, sier Lill-Tove Bergmo, daglig leder i Spillavhengighet Norge, til NTB.

Hun sier imidlertid at en slik diagnose ikke må gis i tide og utide.

– Det må være gode rutiner på når en slik diagnose skal gis. Det må ikke bli for enkelt å gi en slik diagnose, slår hun fast.

I en rapport Medietilsynet ga ut i fjor kom det fram at det er store uenigheter blant fagfolk også i Norge om spillavhengighet er en sykdom eller ikke.