Forsker: – Fastlegen bør stille ungdom flere spørsmål om psykisk helse

Rundt 60 prosent av guttene og nærmere 43 prosent av jentene som hadde fått diagnosen angst eller depresjon hos fastlegen over en seksårsperiode hadde ikke vitnemål fra videregående innen 20-årsdagen, viser en ny studie.
Rundt 60 prosent av guttene og nærmere 43 prosent av jentene som hadde fått diagnosen angst eller depresjon hos fastlegen over en seksårsperiode hadde ikke vitnemål fra videregående innen 20-årsdagen, viser en ny studie. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Overraskende mange unge med psykiske problemer står uten vitnemål på 20-årsdagen, viser ny studie. Et par spørsmål fra fastlegen kan være en løsning, mener forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange forskere og nasjonale statistikker har fortalt oss det før: Det er en tydelig sammenheng mellom psykisk helse og frafall i videregående skole.

Vi vet også at en stor andel av de som står uten vitnemål fra videregående skole, blir trygdemottakere i voksen alder.

Les også: Hele 9 prosent av alle unge i Norge mellom 15 og 29 år var verken i arbeid, utdanning eller arbeidsmarkedstiltak i 2016

I en ny studie fra Universitetet i Bergen har forskere koblet sammen nasjonale registre og undersøkt fastlegens rolle i å fange opp psykiske helseproblemer blant ungdom.

Har studert et helt årskull

Det som er spesielt med den nye studien fra Bergen, er at helt årskull er studert.

Alle som er født i 1991 i Norge er med i utvalget. Til sammen dreier det seg om nesten 64 000 personer.

– Dette er, så vidt vi vet, den største studien i sitt slag. De som tidligere har studert denne sammenhengen har gjort det gjennom mindre surveystudier. Derfor mener jeg våre data er robuste, sier Øystein Hetlevik. Han er hovedforskeren bak den nye studien og førsteamanuensis ved institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen.

Noen har ekstremt stort frafall

Blant alle ungdommene født i 1991 var det totalt 31 prosent jenter og 46 prosent gutter som ikke hadde fullført videregående skole da de fylte 20 år.

Å ha foreldre som ikke har fullført videregående opplæring er fortsatt en svært viktig faktor for frafall, viser det seg, selv når forskerne har justert for andre helseproblemer ungdommer har.

De finner ikke overraskende at ungdommer med psykiske problemer har større frafall enn gjennomsnittet.

Men forskerne er overrasket over at frafallet er så stort i noen grupper.

Øystein Hetlevik har ledet en studie som har fulgt et helt årskull. Forskerne har studert utviklingen deres med hensyn til psykisk sykdom og frafall. (Foto: UiB)
Øystein Hetlevik har ledet en studie som har fulgt et helt årskull. Forskerne har studert utviklingen deres med hensyn til psykisk sykdom og frafall. (Foto: UiB)

Atferdsproblemer, rus og ADHD

Forskerne har skilt mellom to ulike kategorier av psykiske problemer, som de kaller internaliserende og eksternaliserende.

Førstnevnte dreier seg i stor grad om angst og depresjon. Sistnevnte om ting som atferdsproblemer, rus og ADHD.

Gutter som har fått sistnevnte diagnose hos fastlegen, har nærmere 75 prosent risiko for å droppe ut av videregående skole.

Blant jenter med disse problemene er det også mer enn halvparten som ikke fullfører.

Det er allerede godt kjent fra forskningen at atferdsproblemer, rus og ADHD fører til frafall. Dette overrasket derfor ikke forskerne så mye.

Angst og depresjon også viktig

De ble derimot mer overrasket over hvor stor andelen ungdommer med diagnosen angst eller depresjon som ikke fullfører utdanningen.

Rundt 60 prosent av guttene og nærmere 43 prosent av jentene som hadde fått slike diagnoser hos fastlegen over en seksårsperiode, fra de var 15 til de var 20 år, hadde ikke vitnemål på 20-årsdagen.

Når forskerne studerer de som både har internaliserende og eksternaliserende problemer finner et mye høyere tall.

Mer enn 77 prosent av guttene hadde ikke fullført videregående. Det samme gjaldt rundt 63,5 av jentene.

Psykisk helse er sjelden et tema

Overraskende mange ungdommer hadde hatt kontakt med fastlegen sin i denne perioden, mener forskerne. De synes likevel det er et paradoks at psykiske problemer såpass sjelden er et tema der. Bare rundt 10 prosent av konsultasjonene dreide seg om psykiske helseproblemer.

Blant de som ikke fullfører videregående skole er det 40 prosent av jentene og 25 prosent av guttene som har fått en psykisk helsediagnose hos fastlegen.

– Fastlegen kan få en enda viktigere rolle i forebygging av psykiske helseproblemer blant ungdom, hvis forholdene blir lagt til rette for det, sier Hetlevik.

Han tror dette er et område hvor fastleger føler at de har for liten kompetanse i dag.

– Helsemyndigheten må se på dette forholdet som et en potensiell mulighet til å bedre tilbudet til ungdom. Det kan være effektivt å satse mer på opplæring av fastlegen for å hjelpe ungdom som sliter psykisk og utvikle fastlegeordningen slik at legen får bedre kapasitet til slike oppgaver.

Les også: Psykisk syke unge får medisiner - ikke oppfølging

Kan være enda verre

Den største usikkerhetsfaktoren i studien er hvor god fastlegens diagnose er, mener forskeren.

– Men vi tror at hvis det er feilkilder her, går de heller i retning av underrapportering enn overrapportering av psykiske problemer, sier Hetlevik.

Det er kun ungdommens kontakt med fastlege som er studert i denne studien. Forskerne vet derfor ikke hvor mange av disse ungdommene som har vært i kontakt med skolehelsetjenesten.

Kjenner fastlegen deg – som person?

Løsning på samfunnets viktigste problem

Ole Rikard Haavet er professor i allmennmedisin ved Universitetet i Oslo. Han mener at studien fra Bergen peker på løsninger på noen av samfunnets viktigste problemer.

Les også: Psykiske helseplager fortsetter å øke blant ungdom

– Selv om dette er en tverrsnittsstudie med sine begrensninger, er den interessant. Ikke minst fordi den har med alle unge som har møtt sin fastlege i en seksårsperiode. Den gir derfor et representativt bilde av de aktuelle utfordringene i Norge, mener han.

Haavet var i 2013 selv med på en studie ved Universitetet i Oslo som undersøkte sammenhengen mellom bruk av helsetjeneste og helse hos ungdomsskoleelever og senere frafall fra videregående skole. Gutter som brukte fastlege regelmessig og jenter som gikk til skolehelsetjenesten, falt i mindre grad ut av skolen, fant forskerne. Dette funnet skrev de om i Aftenposten.

De snakker om hodepine

Haavet er fastlege i tillegg til å være forsker. Ved hans legekontor har flere av legene spesialisert seg i kognitiv terapi for å behandle blant annet barn og unge med psykiske problemer. Men han mener at fastleger ikke nødvendigvis trenger lange spesialiseringer for å hjelpe ungdom bedre enn de gjør i dag.

– Når ungdommene kommer til oss, snakker de nesten alltid om hodepine, nakkesmerter, magesmerter og andre kroppslige plager. En stor del av disse ungdommene bruker smertestillende midler daglig.

Om fastlegen bare spør: Men hvordan har du det ellers? kan mye være gjort, mener Haavet.

Dette spørsmålet fører ofte inn på en samtale om mening.

– Mange unge har skuffelser i livet, for eksempel knyttet til foreldres samlivsbrudd eller nederlag ellers i livet. De føler seg ofte lite verdt og har lite håp for framtiden. Hvis du kommer tidlig inn med slike samtaler, kan et par–tre konsultasjoner være nok for å korrigere bildet de har av seg selv og forebygge utviklingen av en begynnende depresjon.

Les også: Psykiske problemer er tabu blant ungdom

– Vi må brukes mer

Fastleger er i en særskilt posisjon fordi vi møter mange ungdommer, og vi må derfor brukes mer til dette arbeidet, mener Haavet.

– Det er godt dokumentert at tidlige tiltak oftere gir et godt resultat enn når helseproblemene har fått tid til å utvikle seg. At fastlegene de facto står så sentralt for ungdom med mentale helseproblemer, gir helsemyndighetene mulighet for å styrke tidlige tiltak.

Saken er først publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:17 Motvillig Johnson ba EU om brexit-utsettelse23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier
Siste nytt
23:17VerdenMotvillig Johnson ba EU om brexit-utsettelse23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier
Populært