Meny

Danskene vil ta eierskap på kosen

Hygge og å kose seg står sentralt i den skandinaviske kulturen og tradisjonen. Nå forsøker danskene ta eierskap på ordet "hygge". Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Danmark vil sende inn en helt spesiell søknad til UNESCO, der målet er at «hygge» skal bli offisielt anerkjent som en del av landets immaterielle kulturarv.

Da listen over årets engelske nyord kom i 2016, var «hygge» blant ordene som ble nevnt. I en pressemelding skrev Collins-ordboken at hygge ble valgt fordi den engelske befolkningen var blitt mer opptatt av denne formen for kos som kommer fra skandinaviske tradisjoner.

Hygge

Hygge m1, f1 (jamfør norr. hyggja'tanke, hug') velvære, avslappet, god stemning

være til hygge og nytte / hun skaper alltid slik hygge der hun kommer

Hygge verb (norr. hyggja 'tenke', av norr. hugr 'tanke, sinn')

1 skape hygge; underholde

hygge for noen

2 refleksivt : kose seg

hygge seg med noe godt

Kilde: Bokmålsordboka

I et intervju med NRK sa hyggeforsker Jeppe Trolle Linnet at «hygge» kommer fra dansk, og er en stemning av velvære og avslapping.

– Hygge er en følelse av komfort og trygghet. Når folk hygger seg, fokuserer de på livet og undertrykker eventuell frykt, forklarte Linnet og sa videre at hygge er kulturelt forsterket i Skandinavia.

– Vi har en veldig hjemmefokusert kultur. Man møtes mer i hjemmet i Skandinavia enn andre steder i verden.

Les også:   Trengte penger til festing og reise – sa hun var dødssyk

Med den økte internasjonale oppmerksomheten rundt hygge, ønsker nå turistorganisasjonen VisitDenmark at ordet skal innføres på UNESCOs verdensarvliste som en del av danskenes immaterielle kulturarv. Det vil si levende tradisjoner og tradisjonell kunnskap som blir overført mellom folk.

Rundt 450 begrep finnes allerede på listen, blant annet indisk yoga, spansk flamenco og belgisk ølkultur. Dersom hygge tas opp, blir det det første danske bidraget til listen.

Meik Wiking, grunnlegger og administrerende direktør i The Happiness Research Institute, støtter danskenes søknad.

– Med økende samfunnstrykk og den voksende betydningen av velvære, vil hygges vektlegging på samvær og likestilling ha reelle og materielle fordeler. Ikke bare for det danske folk, men for alle som utøver dette unike, danske sosiale ritualet, slår Wiking fast i en pressemelding.

Les også:   Inspirert av Trumps «garderobesnakk»

Helse og livsstil
Populært