Meny

Inspirert av Trumps «garderobesnakk»

Manusforfatter Johan Fasting var ikke forberedt på at kjønnsdiskriminering skulle være et høyaktuelt tema i 2018 da han skrev manuset til denne ukens episode av TV-serien Heimebane.
Mannen bak «Heimebane», Johan Fasting, ønsket debatt, og brukte Donald Trumps «garderobesnakk»-skandale som utgangspunkt. Så kom metoo-debatten ham i forkjøpet.

NRK-serien om Helena Mikkelsen som trener fotballklubben Varg har blitt veldig populær. I forrige episode av «Heimebane» var seksuell trakassering hovedtema, etter at hovedpersonen uka før ble tatt i skrittet av en annen trener under kamp. Er du overrasket over at episoden har fått mye oppmerksomhet?

– Nei, egentlig ikke. Jeg var positivt overrasket over at den fikk så mye positiv oppmerksomhet, men vi visste at dette er episoden hvor tematikken rundt kjønnsroller er tydeligst. Vi håpet at det var noe publikum ville reagere på.

Hvordan valgte dere hva hun skulle utsettes for?

– Vi visste at den andre treneren skulle utsette henne for et eller annet ubehagelig fordi hun er kvinne. I det første manusutkastet gikk han opp til henne og hvisket noe kvinnefiendtlig inn i øret hennes, men det føltes for tynt. Da kom etter hvert ideen om at han kunne gjøre noe fysisk. Så dukket Donald Trump og hans «grab them by the pussy»-kommentar opp i valgkampen.

Episoden ble laget allerede før metoo-debatten tok av?

– Ja, vi var ikke forberedt på at dagsorden ville være satt i så høy grad når episoden kom ut. Det var mangelen på metoo-debatt som var grunnen til at vi skrev den. Samtidig er vi langt ifra den første serien som tar opp disse tingene. Både «Unge lovende» og «Skam» har behandlet lignende situasjoner på nyansert og bra vis. Det var et springbrett for oss til å ta samtalen videre. Episoden vår hadde nok sett annerledes ut hvis ikke disse seriene hadde banet vei.

Da #stilleforopptak-oppropet fra skuespillere kom før jul ble mange sjokkert over tilstandene i film- og teaterbransjen. Ble du?

– Nei.

Har du selv opplevd trakassering?

– Nei, det har jeg ikke. Jeg er en skjeggete mann som slipper unna. Men jeg har vært vitne til holdninger og replikker fra menn til kvinnelige ansatte som ikke hører hjemme der.

Hvordan ville du selv reagert om noen hadde gjort noe lignende mot deg?

– Det er vanskelig å si. Når dette skjer med en kvinne, møtes det med en oppgitthet fordi det ikke er første gang det skjer. Helena spør seg: «Måtte det skje? Herregud, kunne jeg ikke slippe det akkurat nå?» Hvis det hadde skjedd med meg, tipper jeg at jeg ville blitt satt ut. Men i metoo har det jo også kommet historier fra menn. Da Terry Crews (amerikansk skuespiller. journ.anm.) sa at han ble tatt på tissen av en mann på fest, ble han først møtt med latter. Menn må kanskje gjennom en annen prosess for å håndtere dette.

Les også: Borteseier for Torp, men Carew imponerer ikke

Hvor hentet du inspirasjonen til å lage en serie om en kvinnelig fotballtrener?

– Den franske klubben Clermont var litt av inspirasjonen. Klubben er på nest øverste nivå i Frankrike, tilsvarende øverste nivå i Norge, og i 2014 ansatte de en dame som heter Helena Costa som trener.

Man kan ane flere fellestrekk med hovedpersonen i «Heimebane»?

– Ja, dette er grunnen til at Helena Mikkelsen heter Helena.

Hva skjedde med Costa?

– Etter to uker fikk hun sparken. Men etter at hun ble sparket, ansatte klubben en ny kvinne. Etterfølgeren gjorde en kjempejobb og holdt laget unna nedrykk i to sesonger. Det satte i gang tanker hos meg om at det var noe interessant å ta tak i her.

Hva tror du om utsiktene til å få en kvinnelig trener i eliteserien?

– Det kommer til å skje. Det er bare et spørsmål om hvor lang tid det skal ta. Franskmennene fikk det til. Hvorfor skal resten av verden henge etter?

Les også: Tiden er inne for norsk drama

Intervjuet er først publisert på Dagsavisen 7. april.

Helse og livsstil
Populært