Meny

Trengte penger til festing og reise – sa hun var dødssyk

Hanna Dickenson fant en snedig måte å sikre penger til ville efster og luksusreiser. Nå er hun dømt for grov svindel. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Familie og venner samlet inn store summer for at Hanna Dickenson skulle få livsviktig kreftbehandling. Så oppdaget de bilder på Facebook.

Hanna Dickensons foreldre ble fra seg av sorg da deres nitten år gamle datter, som bodde i utlandet, fortalte dem at hun var kreftsyk og kun hadde få uker igjen å leve med mindre hun kunne betale for nødvendig kreftbehandling. Det skriver flere utenlandske medier, blant annet BBC og News.com.au.

Foreldrene, som var fattige australske bønder uten midler til å legge ut for dyre sykehusregninger, henvendte seg til familie, venner og bekjente i et håp om at de kunne hjelpe dem.

Og hjelp skulle de få: I løpet av kort tid hadde man samlet inn mer enn 200.000 kroner som skulle gå til å dekke den livsviktige behandlingen en tysk spesialist skulle gi Hanna, slik at hun kunne forlenge livet, kanskje til og med overleve sykdommen.

Avslørt av Facebook-bilder

Sannheten skulle imidlertid vise seg å være en helt annen.

Nathan Cue er en av foreldrenes naboer og var blant dem som hadde donert store pengesummer av egen lomme. Han kom over Hanna på Facebook og inne på profilen hennes fant han bilder som var tatt i samme tidsrom som da hun angivelig skulle ha ligget på sykehus.

Men de viste ingen sykehussenger, derimot var det en rekke festbilder med Hanna som midtpunkt.

Den påfølgende politietterforskningen viste at de innsamlede pengene var gått rett inn på Hannas personlige konto, som deretter brukte midlene på luksusreiser, narkotika og alkohol.

Mente hun burde slippe fengsel

Da sannheten kom for en dag, ble Hanna – som i dag er 24 år og jobber som eiendomsmegler – anmeldt for grov svindel. Under rettssaken kom det blant annet frem at en av giverne hadde donert over 60.000 kroner etter selv å ha vært til behandling for kreft.

Hannas forsvarer Beverly Lindsay sammenliknet saken med den australske kjendisbloggeren Belle Gibson som ble dømt for feilaktig å hevde at hun hadde overlevd hjernesvulst. Lindsay hevdet Hannas sak var mindre alvorlig og at hennes klient, som innrømmer forholdene, har snudd om på livsførselen.

Forsvarerens appell for at Hanna skulle få slippe fengselsstraff, gikk ikke hjem hos dommer David Starvaggi som forrige uke dømte kvinnen til tre måneders fengsel og 150 timers samfunnstjeneste.

– Folks ønske om å hjelpe og den sosiale tilliten er brutt. Dette er folk som har jobbet hardt og som har hentet penger ut av egne lommer for å hjelpe. Det er helt avskyelig, sa Starvaggi til de fremmøtte i rettsalen. Han ønsker at dommen skal tjene som eksempel for å forhindre andre i å prøve seg på det samme.

Hannas forsvarer har forklart at de mest sannsynlig vil anke dommen.

Les også:   Slik gikk det da «Microsoft» forsøkte å svindle ABC Nyheter

Helse og livsstil
Populært