HPV-vaksinen svært effektiv også for voksne, ifølge ny studie

En kvinne får en sprøyte med HPV-vaksine.
En kvinne får en sprøyte med HPV-vaksine. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er skuffende få vaksinerte blant voksne, sier overlege, og mener det er for lite informasjon der ute.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny studie fra Skottland har konkludert med at vaksinen mot HPV-virus er svært effektiv når det kommer til å hindre utviklingen av livmorhalskreft.

– Blant fullvaksinerte kvinner som ble gitt første dose mellom 12 og 13 år, har det ikke vært et eneste tilfelle av livmorhalskreft. Det viser hvor effektiv HPV-vaksinen er, sier medforfatter i studien, dr. Kirsty Roy til BBC.

I tillegg viser studien at det er betraktelig redusert antall tilfeller av livmorhalskreft blant kvinner som fikk vaksinen før fylte 23 år, sammenlignet med ikke-vaksinerte.

Roy mener HPV-vaksinasjon kan bidra til å utrydde livmorhalskreft i fremtiden.

NRK omtalte saken først.

Se video: – Kan være tortur

Derfor bør også voksne ta HPV-vaksinen

Resultatene stemmer overens med tall fra Norge.

Det sier overlege og patolog ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Sveinung Sørbye til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er en av landets fremste eksperter på HPV-viruset, og sier vaksinen har vist seg å være svært effektiv også for voksne, men etterlyser flere vaksinerte.

– Det er skuffende få vaksinerte blant voksne. Delvis på grunn av kostnadene, men først og fremst mangel på kunnskap om at vaksinen også kan være nyttig for denne gruppen, sier Sørbye.

Det er først og fremst for personer under 45 år HPV-vaksinen vil være relevant for. Dette fordi vaksinen først og fremst hindrer smitte. Men Sørbye mener det likevel er viktig å vurdere HPV-vaksinen også for voksne i alderen 40-50 år, da også dette kan være med på å minske antallet infeksjoner i befolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sørbyes oppfordring istemmes fra kreftforsker i Kreftregisteret, Thea Hetland Falkenthal.

I en artikkel om temaet fra i fjor sier hun at livmorhalskreft vil dø ut om vi bare vaksinerer alle, slik vi gjorde med covid under pandemien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreftregisteret ønsker å vaksinere alle under 30 år i tillegg til risikogrupper i alle andre. Dette er alle som har hatt celleforandringer og menn som har sex med menn.

HPV-viruset kan nemlig forårsake kreft hos alle kjønn, og flere steder enn livmoren. Både munn og svelg, kjønnsorganer, tarmen og skjeden er utsatt. Vaksinen vil også beskytte mot disse.

Gode nyheter fra første vaksinasjonskull

Ifølge Kreftforeningen behandles over 7000 kvinner i Norge for «høygradige celleforandringer», altså forstadier til livmorhalskreft, årlig. Nesten alle tilfeller kommer som følge av infeksjon med HPV-viruset.

Omtrent 300 kvinner blir hvert år diagnostisert med livmorhalskreft.

Disse blir som oftest fanget opp ved rutinesjekk. Ved tidlig oppdagelse er prognosene gode.

Dette tallet mener ekspertene kan reduseres til 100 tilfeller årlig i 2039 med HPV-vaksinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge startet man i 2009 å gi HPV-vaksinen til jenter på 7. klassetrinn. Fra høsten 2018 fikk også gutter på 7. trinn samme tilbud. I perioden november 2016 til og med juni 2019 fikk i tillegg unge kvinner født i 1991 eller senere tilbud om gratis HPV-vaksine gjennom et midlertidig vaksinasjonsprogram.

I fjor kunne man også i Norge se de første tegnene til at vaksinen har fungert, da det ble kjent at det var ingen tilfeller av livmorhalskreft blant norske 25-åringer i 2022.

Disse 25-åringene var 7. klassinger i 2009.

Norge henger likevel bak Sverige, som har lagt en plan for å utrydde krefttypen i løpet av fem år, det skriver KK. De har allerede satt igang en statlig finansiert HPV-vaksinasjon for alle mellom 20 og 30 år.

Kreftforeningen sa da til magasinet at Norge vil bruke 15 år på å gjøre det samme.