Separerte sammenvokste tvillingers hoder etter over 50 timers operasjon

VIDEO: Siamesiske tvillinger ble skilt ved hodet
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to år gamle siamesiske tvillingene Safa og Marwa Ullah ble født med kranier og blodårer sveiset sammen ved toppen av hodet. Pakistansk forretningsmann betalte for operasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tvillingene har aldri kunnet se hverandre i øynene, som følge av tilstanden. Men det kan de nå.

Søstrene fra Charsadda i Pakistan måtte gjennom tre operasjoner for å få separert de sammenvokste hodene ved sykehuset Great Ormond Street Hospital (GOSH) i London.

Første operasjon fant sted i oktober 2018, da de bare var 19 måneder gamle.

11. februar i år gikk de gjennom den siste operasjonen, som varte i over 50 timer. 100 ansatte ved sykehuset har vært involvert i dette arbeidet.

Operasjonen ble betalt av den pakistanske forretningsmannen Murtaza Lakhani.

– Tvillingene kommer fra Pakistan, der jeg opprinnelig kommer fra. Men den sanne grunnen til å hjelpe dem var fordi det var en operasjon som skulle redde to barns liv. For meg var det en enkel beslutning. Det er hvordan du bygger fremtiden, sier Lakhani til BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Står i gjeld til sykehuset

Å separere tvillingene innebar enorm risiko for potensiell hjerneskade og i verste fall død.

Det kompliserte inngrepet fikk til slutt et positivt utfall. Endelig separert fra hverandre, ble tvillingene skrevet ut fra sykehuset 1. juli.

– Vi står i gjeldt til sykehuset og de ansatte, og vi vil gjerne takke dem for alt de har gjort. Vi er veldig spente på fremtiden, sier tvillingenes mor, Zainab Bibi, til avisen Independent.

Faren til barna døde av et hjerteinfarkt da Zainab gikk gravid med dem. Familien bor for øyeblikket i London, sammen med bestefar og onkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Avdød donors livmor ga liv til liten jentebaby

Laget nye kranier

Eksperter benyttet kunstig virkelighetsteknologi (VR) for å kunne skape en nøyaktig kopi av tvillingenes anatomi. Det ble gjort for å kunne visualisere strukturen på deres kranier og plasseringen av hjernene og blodårene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble også 3D-printet plastmodeller av disse strukturene, som kirurgene kunne øve seg på i forkant av inngrepet.

Kirurgene begynte selve operasjonen med å separere blodårene. De satte så inn en plastbite for å holde disse, samt jentenes hjerner, adskilt.

Til slutt laget de nye kranier fra tvillingenes egen benmasse og utvidet huden for å dekke over.

– Utrolig stolte

– Deres tro og besluttsomhet har vært så viktig for å få dem gjennom utfordringene de har møtt. Vi er utrolig stolte av dem, sier Noor ul Owase Jeelani, nevrokirurg ved GOSH-sykehuset og en av lederne for gruppen som opererte tvillingene, til Independent.

Tilstanden jentene led under kalles for «craniopagus». Ifølge BBC finnes det ikke offisielle tall på hvor mange som rammes, men det er estimert til at det skjer ved én av hver 2.5 millioner fødsler.

De fleste overlever ikke lengre enn et døgn, og hvert tilfelle er unikt. Det er bare blitt rapportert om rundt 60 separasjoner siden det første forsøket ble gjort i 1952.

Les også: Elon Musk - gjennombrudd for å koble hjernen direkte til datamaskin?