Første gang i USA:

Avdød donors livmor ga liv til liten jentebaby

Bildet er av den nyfødte jenta som kom til verden ved Cleveland Clinic 18. juni i år. Foto: Stephen Travarca/ Cleveland Clinic via AP
Bildet er av den nyfødte jenta som kom til verden ved Cleveland Clinic 18. juni i år. Foto: Stephen Travarca/ Cleveland Clinic via AP

Et friskt barn ble født ved hjelp av den transplanterte livmoren til en avdød donor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjedde ved fødselsklinikken Cleveland Clinic i delstaten Ohio i USA.

Det er første gang i Nord-Amerika og andre gang på verdensbasis det har skjedd ved hjelp av en død persons livmor. Første gang organet førte til fødsel i USA fra en levende donor, var i 2017.

Uma Perni, doktor og spesialist på fostermedisin ved Cleveland-klinikken, sier i en pressemelding at fødselen gikk som den skulle, og at både moren og jentebarnet har det bra. Fødselen skjedde via keisersnitt forrige måned.

– Det er viktig å huske at dette fortsatt er forskning. Forskningsfeltet på livmortransplantasjon utvikler seg raskt, og det er spennende å se hva alternativene kan være for kvinner i fremtiden , sier hun i klinikkens pressemelding.

Livmoren fra den avdøde donoren ble transplantert i 2017. Og på tampen av 2018 ble kvinnen i 30-årene gravid ved hjelp av prøverørsbefruktning.

Vil gjøres mer tilgjengelig

Transplantasjonen og fødselen er del av en pågående klinisk studie, som tar sikte på å hjelpe kvinner verden over som ikke kan få barn på grunn av infertilitet. Det er ofte kvinner som mangler livmor eller har feil ved den, opplyser Cleveland-klinikken. Anslagsvis 1 av 500 kvinner i fruktbar alder over hele verden rammes av en slik tilstand.

Cleveland-klinikkens transplantasjonskirurg Andreas Tzakis sier i pressemeldingen at det var utrolig hvor normal denne fødselen var med tanke på de spesielle omstendighetene.

– Gjennom denne forskningen tar vi sikte på å gjøre disse uvanlige begivenhetene vanlige for kvinnene som velger dette alternativet. Vi er takknemlige for giveren og hennes familie. Deres generøsitet gjorde det mulig at pasientens drøm ble oppfylt, og en ny baby ble født, sier han i pressemeldingen.

Les også: Enorm studie av bakterier i kroppen viser at de spiller en rolle i alt fra tidlig fødsel til irritabel tarm

Etter at disse kliniske testene ble påbegynt, har fem livmorstransplantasjoner funnet sted ved Cleveland-klinikken. Tre av disse har blitt en suksess, men to resulterte i fjerning av livmor.

To kvinner venter på å få satt inn embryo på nåværende tidspunkt, mens en rekke andre står i kø for å få satt inn en ny livmor ved Cleveland Clinic.

Skjedde først i Brasil

Første gangen en avdød donors livmor førte til fødsel var i 2017 i Brasil. En 32 år gammel kvinne som var født uten livmor fikk da satt inn livmoren til en 45-åring som døde av slag.

Det er mulig å fjerne livmoren igjen etter man har fått de barna man ønsker. På den måten kan man unngå å gå på livslang immunsuppressiv behandling.

Les også: 351 kvinner nådde ikke fram til klinikken før fødsel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden