Nordboere hardt rammet

Forskere med sjokkrapport: – Vi er marinert i miljøgifter

<p>Fra venstre Maria Averina, Jan Brox, og Sandra Huber ved miljølab'en på UNN og UiT. Foto: Jan Fredrik Frantzen/UNN</p>
Fra venstre Maria Averina, Jan Brox, og Sandra Huber ved miljølab'en på UNN og UiT. Foto: Jan Fredrik Frantzen/UNN

Skremmende resultatet fra en ny studie av omfanget av miljøgifter i den arktiske befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er marinert i miljøgifter, de finnes overalt, både de mer moderne miljøgiftene som fluorkarboner som finnes i klær og impregnering, men også de «gamle», som pesticider og DPD, innleder professor Jan Brox, som er avdelingsoverlege ved Miljølaboratoriet på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) og Universitetet i Tromsø, Norges Arktiske universitet (UiT) til High North News.

Sammen med Maria Averina og Sandra Huber har Brox forsket på utbredelsen av miljøgifter i den arktiske befolkningen. Arbeidet har pågått i årevis, og funnene skremmer.

Mat med miljøgift: EU slår alarm om miljøgift i mat. Se hvilke matvarer som inneholder mest skadelige stoffer

Selv om både pesticider og PCB ble forbudt for 30 år siden, blir de fremdeles påvist i mennesker.

Miljøgifter har ofte alvorlige konsekvenser. Stoffer som PCB, DDT, DDE, ftalater, parabener og PFAS etterligner kvinnelige kjønnshormoner og blokkerer dermed effekten av mannlig. Giftene kan blant annet gjøre det vanskeligere å bli gravid, øke risiko for kreft og redusere immunforsvar.

Undersøkelsene har bekreftet på at miljøgiftene har ført til høyere blodtrykk og kolesterol. I tillegg til påvirke DNA hos mennesker.

Og det finnes flere tiltak for å begrense omfanget. Viktigst, sier Brox til High North News, er folkeopplysning.

Les også: Fant miljøgift i hamburgeremballasje

– Men industrien som for eksempel produserer klær som inneholder miljøgifter har sterke økonomiske interesser. Vi snakker om big business her. Derfor må det enten et totalforbud til, eller så må forbrukerne ta ansvar å slutte å kjøpe produkter som inneholder disse stoffene, sier han og legger til at også forskning på konsekvenser er avgjørende.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden