Fant miljøgift i hamburgeremballasje

Hos McDonalds ble det funnet miljøgifter i hamburgeremballasjen og pommes frites-posene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Hos McDonalds ble det funnet miljøgifter i hamburgeremballasjen og pommes frites-posene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

En undersøkelse av emballasjen hos hamburgerkjedene McDonald's og Burger King påviste miljøgifter. Nivåene var imidlertid innenfor regelverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen er gjort av Norsk institutt for luftforskning (NILU) på oppdrag for Framtiden i våre hender. Papiremballasjer fra ni ulike fastfoodkjeder ble testet for 23 forskjellige miljøgifter, ifølge NRK.

Hos McDonald's ble det påvist funn i hamburgeresken og pommes frites-posen, mens det ble funnet miljøgift i pommes frites-posen hos Burger King.

– Selv ville jeg ikke spist hamburgeren som har ligget i den esken. Jeg ville heller ikke spist pommes frites fra emballasjen til McDonald's eller Burger King, sier seniorforsker Linda Hanssen, som har utført testen.

I pommes frites-posen til både McDonald's og Burger King ble det funnet ti ganger mindre miljøgift enn i hamburgeresken til McDonald's.

McDonald's Norge opplyser til NRK at de jobber med å fase miljøgift ut av sine produkter.

– Til tross for at vi allerede følger lover og forskrifter, har vi startet utfasingen av fluor i vår emballasje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hamburgereskene lages nå uten miljøgiften som ble påvist i september. I pommes frites-posen blir miljøgiften tatt ut av produksjon i løpet av januar, sier leder for kommunikasjon og myndighetskontakt i McDonald's Norge Erik Lødding.

Burger King opplyser at det ikke er grunn til å tro at det påviste stoffet utgjør noen risiko for deres kunder.

– Våre papirposer tilfredsstiller alle krav som er satt av myndighetene. Vi tar imidlertid denne undersøkelsen på alvor og videresender testresultatet til vår leverandør av papirposer for en nærmere faglig vurdering. Vi ser også at det er nyttig å be Mattilsynet om deres faglige vurdering, skriver markedssjef Heidi Moss i Burger King i en epost.

Framtiden i våre hender ønsker forbud mot de farligste miljøgiftene.

– Det fullt mulig å produsere produkter uten helseskadelige miljøgifter. Framtiden i våre hender vil at alle skal kunne velge giftfritt i butikken. Vi vil derfor forby de farligste miljøgiftene, slik som de miljøgiftene som finnes i burgeremballasjene, sier leder Anja Bakken Riise.