Syv personer alvorlig syke etter bading i sjøvann

En varm sommer har gitt høye badetemperaturer og mange badende mennesker. Høy vanntemperatur gir bedre vekstbetingelser for enkelte bakterier som kan gi alvorlig sykdom.
En varm sommer har gitt høye badetemperaturer og mange badende mennesker. Høy vanntemperatur gir bedre vekstbetingelser for enkelte bakterier som kan gi alvorlig sykdom. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle som har blitt syke er voksne over 50 år, som har badet med sår eller har pådratt seg sår under bading i Oslofjorden og langs Sørlandskysten, ifølge FHI.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttets råd for å forebygge smitte:

Personer med åpne sår bør ikke bade i sjøvann hvis ikke såret kan tildekkes med heldekkende, vanntett plaster. Dette gjelder spesielt eldre, personer med leversykdommer og personer med immunsvikt (for eksempel personer som bruker immundempende medisiner).

Personer med immunsvikt, leversykdommer og eldre anbefales å bruke badesko for å hindre at man pådrar seg sår under bading.

Skylling med rent ferskvann etter sjøbad anbefales for alle personer som har sår eller pådrar seg sår under bading. Dette gjelder spesielt personer med immunsvikt, leversykdommer og eldre.

Risikoen reduseres ved å kun ta korte bad og tørke seg grundig med rent håndkle etter bading.

Alle som bader med sår eller pådrar seg et sår under bading bør følge med på eventuell forverring av såret og raskt ta kontakt med lege/legevakt ved tegn til sårinfeksjon, feber eller nedsatt allmenntilstand. Gi da beskjed til legen at du har badet. En eventuell infeksjon vil oftest vise seg i løpet av ett til to døgn.

Rådene gjelder hele Oslofjorden samt ved kysten av Telemark og Sørlandet.

På grunn av langvarig varmt vær mange steder har badetemperaturene i en lengre periode vært høyere enn vanlig.

Høy vanntemperatur gir bedre vekstbetingelser for enkelte bakterier som finnes i brakk- og saltvann, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider.

Noen av disse, som Vibrio vulnificus, Vibrio parahaemolyticus og Shewanella putrefaciens kan forårsake alvorlige infeksjoner hos personer som bader i kystområder med høye vanntemperaturer.

Folkehelseinstituttet har i sommer blitt informert om seks tilfeller av alvorlig vibrioinfeksjon.

I tillegg har det blitt rapportert om én person som ble smittet med Shewanella.

– Vil ikke ta badegleden fra folk

Alle som har blitt syke er voksne over 50 år som har badet med sår eller har pådratt seg sår under bading i Oslofjorden og langs Sørlandskysten i seks ulike kommuner: Bærum, Oslo, Moss, Vestby, Fredrikstad og Kristiansand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til de syv alvorlige tilfellene, har det per 14. august blitt rapportert om 27 personer som har fått mildere vibrioinfeksjoner. Dette er sår- og øregangsinfeksjoner som ofte ikke trenger behandling, ifølge FHI.

– Bading generelt er sunt og gir glede på slike varme dager vi har hatt i år. Vi vil ikke ta badegleden fra folk, men det er viktig at de som er spesielt utsatt tar sine forholdsregler, sier seniorrådgiver Line Ø. Angeloff ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norsk knallsommer med bismak

Smitter gjennom sår ved bading

Både når det gjelder vibriobakterier og Shewanellakan smitte skje ved bading gjennom sår (inkludert nylige tatoveringer).

Personer med påvist immunsvikt, eldre personer eller personer med leversykdommer eller hemokromatose er spesielt utsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykdomsbildet kan variere fra lettere øregangsinfeksjon, rosen og sårinfeksjon, til mer alvorlig sykdom som blodforgiftning, opplyser instituttet.

– Tør ikke bade i sjøen

Astrid Gjerde i Kristiansand pleier å bade i sjøen hver morgen, men sier til NRK at hun nå har lagt bort badedrakten.

Beslutningen ble tatt etter at nyheten kom tidligere denne uken om at en eldre mann er innlagt på Sørlandet sykehus i Kristiansand, med alvorlig infeksjon etter å ha badet i området.

– Jeg tør ikke bade i sjøen lenger, sier Gjerde til NRK.

Den eldre mannen har ifølge kommuneoverlege Dagfinn Haarr i Kristiansand testet positivt på vibrioinfeksjon.

– Faren for smitte er ikke over. Blir du alvorlig syk etter bading, bør du oppsøke legehjelp umiddelbart, sier legen til Fædrelandsvennen.

Les også: Forhistoriske landsbyer dukket opp etter tørkesommeren

Artikkelen fortsetter under annonsen

Føre var

Avdelingsdirektør Line Vold ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet, understreker at slike infeksjoner er svært sjeldne.

– Men det er grunn til å gi noen råd om hvordan man kan forebygge smitte, sier hun i meldingen.

Se folkehelseinstituttets tips i faktaboksen.

Nå som sommeren er på hell og badetemperaturene synker, vil også risikoen bli mindre.

– Vi forventer at risikoen vil avta med synkende badetemperaturer, men det er litt for tidlig å si hvordan resten av sommeren blir. Vi opprettholder derfor våre baderåd som et «føre var prinsipp» ut årets badesesong, sier Line Ø. Angeloff ved FHI i pressemeldingen.

Les også: Varmen kan gi barkbilleutbrudd