Meny

Forhistoriske landsbyer dukket opp etter tørkesommeren

Se video.
Den voldsomme tørken som har herjet Europa i sommer har avdekket rundt 1.500 mystiske steinaldermonument og forhistoriske bosettinger i Storbritannia.

Det sies at om du skraper litt i bakken i Storbritannia, så begynner det å blø arkeologi. Sommerens varme og tørke har imidlertid gjort det enda lettere å finne rester av historien skjult under overflaten på de britiske øyene.

En serie fotografier av bakken sett fra luften har avdekket rundt 1.500 nye arkeologiske funn, fra både yngre steinalder og til den elisabethanske tid i 15-1600-tallets England, skriver avisen Telegraph.

Blåkopi av hva som skjuler seg

Det er forskere fra Historic England, et offentlig organ med ansvar for bevaring av, og nedtegnelser om, historiske bygg og monumenter, som har arbeidet med å kartlegge bakken gjennom en serie luftfotografier.

Les også: Arkeologer fant 560.000 år gammel melketann i Frankrike

Spor etter en romersk gård ved Bicton, Devon. Foto: Historic England.

Sommerens hetebølge har nemlig gjort de historiske avtrykkene ekstra synlige både på og under overflaten, ettersom gress og vegetasjon vokser ulikt over gammel struktur. Det gir forskerne en slags blåkopi av hva som skjuler seg i jorden.

Blant funnene er to bosettinger fra bronse- eller jernalder ved Lansallos sør i Cornwall og Stoke by Clare i Suffolk, hvor fotografiene avdekket rundhus, dyreinnhegninger og gravsteder.

Les også: Tror de har funnet svaret på Påskeøya-mysterium

Spor fra jernalderen ved St Ive, Cornwall. Foto: Historic England.

Monumenter og gravhauger

I tillegg fant forskerne spor etter to mystiske «cursus»-monumenter fra yngre steinalder nært Clifton Reynes i Buckinghamshire som kan ha hatt en funksjon ved prosesjoner i eldgamle riter og ritualer, skriver Historic England på sine hjemmesider.

Spor etter gammel bebyggelse og hageanlegg ved Tixall Hall, Staffordshire. Foto: Historic England.

– De unike værforholdene har gjort det mulig å se hele områder på en gang, og ikke bare en eller to åkre, og det har vært fascinerende å se så mange spor av vår historie avdekket grafisk, sier leder for Historic England, Duncan Wilson, i en kommentar.

Les også: Gresk-romersk tempel gravd frem ved Egypts mest isolerte sted

Da arkeologene fløy over Yorkshire fant de konturene av fire gravhauger fra jernalderen i Pocklington utenfor byen York. Tidligere undersøkelser av tilsvarende gravhauger har avdekket eksotisk gravgods som hestestridsvogner (chariots).

Blant andre spennende funn er en romersk gård ved Bicton i Devon og en glemt elisabethansk bygning og hageanlegg ved Tixall Hall i Staffordshire.

Les også: Fant nytt nekropolis i Egypt: – Dette er bare begynnelsen!

Populært