Dagens regjering satser på eldreomsorg

Statsminister Erna Solberg besøker Løkentunet sykehjem i Askim i forbindelse med valgkampen. Kari Selsfjord fikk hilse på statsministeren.
Statsminister Erna Solberg besøker Løkentunet sykehjem i Askim i forbindelse med valgkampen. Kari Selsfjord fikk hilse på statsministeren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Demenslandsbyer, aktivitetstiltak og utvidete servicefunksjoner, samt nye tanker rundt organiseringen av hjemmetjenestene ble startet av et Høyreledet byråd. Helt uten eiendomsskatt, skriver James Stove Lorentzen (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: James Stove Lorentzen
Leder av Helse og sosialkomiteen i oslo bystyre

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Nylig utnevnte eldrebyråd Tone Tellevik Dahl fra Arbeiderpartiet er ikke sen om å ta æren for prosjekter hun og dagens byråd i realiteten har arvet fra sine forgjengere i Oslo.

Hun påstår dessuten at regjeringen kutter mange milliarder i eldreomsorgen. Det er rett og slett ikke riktig.

I et leserinnlegg i ABC Nyheter omtaler hun oppgradering av sykehjem og bygging av Omsorg+ prosjekter som om det er noe nytt hovedstadens eldre og pleietrengende kan takke hennes byråd for. Slik er det selvsagt ikke. Modernisering og utvidelse av disse tilbudene ble startet for mange år siden og resultatene av dette ser vi nå med for eksempel åpningen av Ullerntunet og

Hovseterhjemmet i 2017. I Oslo er det mange år siden eldre ufrivillig måttet dele dobbeltrom på sykehjem.

Nye tanker om hvordan vi best drifter et moderne sykehjem for beboernes beste ble introdusert av tidligere eldrebyråd Aud Kvalbein som hentet inspirasjon fra spesielt Nederland.

Demenslandsbyer, aktivitetstiltak og utvidete servicefunksjoner, samt nye tanker rundt organiseringen av hjemmetjenestene ble startet av et Høyreledet byråd. Helt uten eiendomsskatt.

Dagens regjering har stått for et stort løft for rehabilitering og bygging av sykehjem, i motsetning til Stoltenberg I og II. Gjennom budsjettene for 2014-2017 er den statlige tilskuddsordningen forbedret og regjeringen har lagt til rette for nesten 11.000 heldøgns omsorgsplasser i perioden. Satsingen fortsetter, men Regjeringen ønsket å dreie mer av tilskuddsmidlene til økning av kapasiteten i forkant av den varslede eldrebølgen. Med Stortingets overstyring vil nå penger som kunne gått til økt kapasitet av sykehjems- og andre omsorgsplasser gå til rehabilitering av kommunalt eide sykehjem. Mange sykehjem trenger sårt å rehabiliteres, men det er i all hovedsak kommunens ansvar å rehabilitere og

vedlikeholde sine egne sykehjem. Med Regjeringens opplegg hadde Oslo fortsatt fått flere år på seg til å oppgradere med statlige tilskudd for deretter å være med på en økning i antall eldreomsorgsplasser når behovet øker mot 2021.

Les også: Eldreministeren om luksusboliger for eldre: – Det gir større mangfold av tilbud

Når Tellevik Dahl hevder det er en seier for landets eldre at Arbeiderpartiet og resten av opposisjonen på Stortinget stemte mot å bruke mer penger på å bygge ut kapasiteten er det i beste fall en seier med betydelig bismak. Byrådens fremstilling reflekterer hverken historien eller nåtid sannferdig. Vi ønsker alle en god eldreomsorg og alle partiene jobber for et felles mål, mye er vi enig om, noe kan vi strides om, men å fremstille Høyre for å ville kutte i omsorgen blir helt feil.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært